Έως και 19% ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι

Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

Εκτοξεύεται το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, το οποίο αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 67,70 και 95,20 ευρώ, σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. -ΕΣΕΕ).

Έτσι, σε σχέση με το 2021, το τραπέζι του Πάσχα θα είναι πιο ακριβό κατά 13,1% έως 19,2%. Οι τιμές είναι ισχυρά διογκωμένες ακόμη και σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2021 οπότε το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ είχε εκτιμήσει το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Ενδεικτικά, οι τιμές στο αρνί αυξήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο κατά 17,1%, στα μαρούλια κατά 17,5%, στα αναψυκτικά κατά 19% κλπ.

Συγκεκριμένα, το αρνί φτάνει τα 8,99 με 10,89 ευρώ το κιλό στη Βαρβάκειο Αγορά, τα 9,80 με 9,98 ευρώ στα σούπερ μάρκετ και τα 11,50 με 15 ευρώ σε τοπικά ειδικευμένα καταστήματα. Το κατσίκι κυμαίνεται σε παρόμοιες τιμές με το αρνί στη Βαρβάκειο, ενώ είναι λίγο πιο ακριβό σε σούπερ μάρκετ (10,69 με 10,90 ευρώ το κιλό) και τοπικά καταστήματα (12,80 με 15,50 ευρώ).

Ως κύριοι λόγοι για τις τιμές αυτές, παρουσιάζονται οι καθυστερήσεις στην πλήρη αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αβεβαιότητα από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και κυρίως η εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας και τροφίμων.

Πάντως, το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ σημειώνει ότι η εκτίμηση για το φετινό πασχαλινό τραπέζι γίνεται σε ένα ιδιαίτερα ρευστό πλαίσιο, λόγω των συχνών ανατιμήσεων. Οι καταναλωτές έχουν ποικιλία επιλογών και προσφορών, ενώ οι τιμές που παρουσιάζονται είναι ενδεικτικές αφού η έμφαση έχει δοθεί

στη χαρτογράφηση της κατανομής των τιμών και της γενικής εικόνας της αγοράς.

Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ συγκέντρωσε τα στοιχεία για την παραπάνω έρευνα το διάστημα 14-18 Απριλίου με τη μέθοδο της επιτόπιας παρατήρησης σε εμπορικές αγορές της Αττικής και διαμέσου τηλεφωνικής συνέντευξης στη Θεσσαλονίκη.

ΠΗΓΗ: moneyreview.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ