Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυνεχίζεται ο «Γολγοθάς» των σταφιδοπαραγωγών

Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» των σταφιδοπαραγωγών

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Πύργο μετά από κάλεσμα της ΟΑΣΗ και των Αγροτικών Συλλόγων

*Αμέσως μετά το Πάσχα ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις οι αγρότες- παραγωγοί της Ηλείας

**Για εμπαιγμό από πλευράς της Κυβέρνησης κάνουν λόγο οι αγρότες της Ηλείας

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες το πρωί, οι αγρότες- παραγωγοί σταφίδας από πολλές περιοχές της Ηλείας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων αλλά και Αγροτικών Συλλόγων. Το «ραντεβού» των αγροτών δόθηκε στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου, όπου στις 11:00 χθες το πρωί είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 50 τρακτέρ, αλλά και δεκάδες παραγωγοί, που μίλησαν για εμπαιγμό από πλευράς της κυβέρνησης.

Οι συγκεντρωμένοι αγρότες, πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό της Ε.Ο. Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας στο ύψος του κόμβου της Αγίου Γεωργίου, ενώ στη συνέχεια κινούμενοι με τα τρακτέρ πραγματοποίησαν πορεία εντός της πόλης του Πύργου, με τελικό προορισμό τους την Π.Ε. Ηλείας. Έξω από την Περιφερειακή Ενότητα οι συγκεντρωμένοι, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, κρατώντας πανό, και αδειάζοντας συμβολικά ένα τσουβάλι από την σταφίδα, ζητώντας παράλληλα συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο ή με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλο, που εκείνη την ώρα απουσίαζαν. Ενημερωμένος για την κινητοποίηση των αγροτών, ο Β. Γιαννόπουλος επέστρεψε λίγη ώρα αργότερα στην Π.Ε. Ηλείας όπου συζήτησε με τους αγρότες για το πρόβλημα της σταφίδας, ενώ δεσμεύτηκε ότι το ψήφισμα των αιτημάτων τους θα συζητηθεί και σε προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Οι αγρότες ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για μετά το Πάσχα, εάν από πλευράς του υπουργείου δεν δοθεί λύση στην τιμή της σταφίδας.

Θανάσης Βομπίρης- πρόεδρος ΟΑΣΗ

«Έχουμε αναδείξει το πρόβλημα που έχει ανακύψει με σταφίδα σχεδόν εδώ και ένα χρόνο. Η κυβέρνησή μας υποτίμησε θεώρησε ότι θα μας μοιράζει καθρεφτάκια και χάντρες και θα μας έχει να καθόμαστε και να περιμένουμε το «Μάννα εξ ουρανού». Οι σταφιδοπαραγωγοί είμαστε όλοι σήμερα εδώ και θα συνεχίσουμε το σκληρό αγώνα για την παραμονή μας στα χωράφια αλλά και για να παραμείνει η σταφίδα ως ένα εθνικό προϊόν όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να τελειώσει ο εμπαιγμός, με τα 0,54€ που εξαγγέλλουν το 1,40€ και το 1,60€ που μας έλεγαν τους προηγούμενους μήνες. Εμείς θέλουμε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα και μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και μετά το Πάσχα. Αναμένουμε μέχρι το Πάσχα να έχει λυθεί το ζήτημα αυτό, όπως και το ζήτημα με την περιουσία των αγροτών από τη Μονή των Καλαβρύτων. Τιμή στη σταφίδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και ότι θέλει κάνει ο καθένας. Εμείς θέλουμε κατώτερη εγγυημένη τιμή για να ξέρουμε πως πουλάμε και πώς καλλιεργούμε αλλά και μείωση του κόστους παραγωγής».

Δημήτρης Δημητρουλόπουλος- σταφιδοπαραγωγός Βροχίτσα
«Η κινητοποίηση αυτή δείχνει ότι δεν πάει άλλο. Δείχνει ότι ειδικά οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν έρθει σε απόγνωση. Μετά από αγώνες από τον Αύγουστο μήνα που προέκυψε το πρόβλημα και με συλλαλητήριο στην Αθήνα ο υπουργός μας υποσχέθηκε ότι θα γίνει απόσυρση της σταφίδας και ότι θα πληρωθούμε τουλάχιστον με 1,40€ που αυτό δεν αντικατοπτρίζει τα έξοδα μας. Όμως ο σημερινός υπουργός αναιρεί ακόμα και την απόφαση του παλαιού υπουργού ο οποίος είχε πει ότι θα πληρωθούμε 1,40€ και θα γίνει απόσυρση. Ο νέος υπουργός λέει μέσω τον site και των εφημερίδων ότι θα δώσει 4.700.000 ευρώ στους σταφιδοπαραγωγούς. Αυτό αν το διαιρέσουμε με το στρέμμα είναι 0,10-0,12 € το κιλό της σταφίδας. Τι μας λένε;  Πουλήσαμε με 0,80€ και θα φτάσουμε στην καλύτερη το 1€. Από κει και πέρα τι θα γίνει; Η σταφίδα πάει στα αζήτητα. Το προϊόν πρέπει να το υποστηρίξουμε εμείς και αυτό δείχνουμε σήμερα. Πρέπει να καταλάβει ο υπουργός ότι εμείς πρέπει να επιβιώσουμε. Στην ημερίδα που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα μιλήσαμε κατ ιδίαν με τον κο. Σκυλακάκη ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα. Εμείς πρέπει να πληρωθούμε με 1,40€ το κιλό τη σταφίδα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να πάρουμε ούτε ένα κιλό κρέας και ένα κιλό ψωμί για το Πάσχα. Θα μας δώσουν λέει την πράσινη το Μάιο μήνα. Πώς θα καλλιεργήσουμε μέχρι το Μάιο;».

Χρήστος Σταυρόπουλος- σταφιδοπαραγωγός Σοπι
«Είμαστε εδώ από όλα τα χωριά οι σταφιδοπαραγωγοί, να διαμαρτυρηθούμε καθώς δεν πάει άλλο η κατάσταση αυτή. Μας λένε ψέματα. Ο προηγούμενος υπουργός μας είπε ότι θα πάρουμε 1,40€ το κιλό τη σταφίδα. Δυστυχώς έχουμε πουλήσει σταφίδα με 0,50 – 0,70€. Ο κόσμος είναι χρεωμένος στους γεωπόνους για τα φάρμακα και δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη νέα χρονιά καθώς η σταφίδα με 0,50€ δεν μπορεί να προχωρήσει. Πρέπει ο υπουργός να το κατανοήσει και να μας δώσει την τιμή για την οποία δεσμεύτηκε δηλαδή 1,40€ το κιλό τουλάχιστον να βγάλουμε τα έξοδα και όχι μεροκάματο. Η σταφίδα μας στοιχίζει κατά μέσο όρο 1,70€ το κιλό. Είναι πολλά τα έξοδα της και ήρθαμε εδώ να διαμαρτυρηθούμε. Μας άφησαν το Πάσχα χωρίς μία δραχμή. Ούτε συνδεδεμένη, ούτε τίποτα! Μας δίνουν 0,12€ το κιλό τη σταφίδα. Αυτό είναι κοροϊδία. Με το 0,50€ που πουλήσαμε συν 0.12€ σύνολο 0,62€. Πού είναι το 1,40€; Ζητάμε από τον υπουργό να το καταλάβει και να στηρίξει τους παραγωγούς».  

Δημήτρης Παπαδόπουλος –γιός παραγωγού

«Η σταφίδα πουλήθηκε πολύ χαμηλά και δεν μας έχουν δώσει τίποτα. Είμαι εδώ για να κάνω συμπαράσταση στον πατέρα μου, που είναι πολύ στεναχωρημένος και αυτός αλλά και όλοι οι αγρότες. Πρέπει κάτι να γίνει με αυτή την κατάσταση γιατί στο τέλος θα καταλήξουν όλοι να κλέβουν. Πρέπει κάποια στιγμή να πουλιέται σταφίδα και να έχουμε κέρδος, όχι μόνο για να έχουμε έξοδα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ