Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπανάσταση καταναλωτών για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα – Ετοιμάζεται συλλογική αγωγή

Επανάσταση καταναλωτών για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα – Ετοιμάζεται συλλογική αγωγή

Ετοιμάζεται συλλογική αγωγή με πάνω από 250 συμμετοχές πολιτών από όλη την Ελλάδα από το Ινστιτούτο Καταναλωτών ΙΝΚΑ – Αγωγή ετοιμάζει και στην Πάτρα ομάδα δικηγόρων

Εκατοντάδες ενάγοντες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουν προσχωρήσει μέχρι σήμερα, στη συλλογική αγωγή που ετοιμάζει το Ινστιτούτο Καταναλωτών – ΙΝΚΑ μαζί με τις οργανώσεις μέλη του, κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, για την τερατώδη ρήτρα αναπροσαρμογής και για αθέμιτες πρακτικές που έχουν εκτινάξει τους λογαριασμούς ρεύματος σε πρωτοφανή επίπεδα.

Είκοσι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, που εδώ και μήνες έχουν φέρει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε απόγνωση, με τις ιλιγγιώδεις χρεώσεις στους λογαριασμούς, σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να βρεθούν μπροστά σε μια ογκώδη συλλογική αγωγή.

Ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ δήλωσε στην «ΠτΚ» ότι μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 250 καταναλωτές, έχουν δηλώσει συμμετοχή στη συλλογική αγωγή, ενώ συνολικά 2000 άτομα έχουν ζητήσει να ενημερωθούν από την ένωση.

ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ…
«Μας κλέβουν κυριολεκτικά τα χρήματα μέσα από την τσέπη μας κι αυτό το οποίο λέω δεν είναι λαϊκισμός, είναι η πραγματικότητα. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας που πολλές φορές φτάνουν 5 και 6 φορές επάνω απ΄ ότι πλήρωνε ο καταναλωτής μέχρι πρόσφατα, έχουν φέρει εκατομμύρια νοικοκυριά σε οικονομικό αδιέξοδο και υπό τις σημερινές τιμές είναι αδύνατο να εξοφληθούν.

Με την πρακτική τους είναι σαν να μας λένε, σας κλέβω στα ίσα και σας κοιτώ στα μάτια και έχουν το θράσος να θεωρούν αυτονόητο πως δεν θα αντιδράσουμε και θα φορτώσουμε γενικώς την αιτία στην ενεργειακή κρίση», είπε ο κ. Λεχουρίτης.

Η συλλογική αγωγή, όπως είπε ο κ. Λεχουρίτης ετοιμάζεται να κατατεθεί μετά το Πάσχα. Πέντε δικηγόροι -Γιώργος Καλτσάς, Αλέξης Αλεξόπουλος, Μάριος Μαρινάκος, Αντώνης Πράττας και Τάσος Σανδαλάκης- έχουν αναλάβει με εντολή του ΙΝΚΑ, τη σύνταξη και κατάθεση της συλλογικής αγωγής, που θα έχει επίκεντρο τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά θα περιλαμβάνει και άλλες αθέμιτες πρακτικές των παρόχων ενέργειας.

ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Παρόμοια πρωτοβουλία, με ομαδική αγωγή ανέλαβαν και πατρινοί δικηγόροι, μετά από παρότρυνση του δικηγόρου Βασίλη Μάρκου, ο οποίος σε ανάρτησή του, αναφέρει: «Το γραφείο μας, με επίκεντρο την τερατώδη ρήτρα αναπροσαρμογής και τις αθέμιτες πρακτικές των παρόχων λογαριασμών ρεύματος, αναλαμβάνει την σύνταξη ομαδικής αγωγής για πλήθος παραβιάσεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή.

Ο καταναλωτής δεν λαμβάνει σαφή ενημέρωση σχετικά με τις δυσμενείς συνέπειες που έχει το πρόγραμμα του παρόχου του. Προγράμματα προμήθειας εμφανίζονται να έχουν σταθερό τιμολόγιο, δίχως αυτό να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Οι χαρακτηρισμοί για διάφορες επιμέρους χρεώσεις είναι ασαφείς και παραπλανητικοί. Οι συμβάσεις είναι δυσνόητες, δυσανάγνωστες, πολυσέλιδες, με κατά κυριολεξία ψιλά γράμματα, με πλήθος αδιαφανών ή καταχρηστικών όρων. Αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία στα τηλέφωνα 2610-334 655 και 6999924333».

ΣΤΟΧΟΣ Η ΡΗΤΡΑ
Ο κ. Μάρκου δήλωσε στην «ΠτΚ» ότι από προχθές που έκανε τη σχετική ανάρτηση, ήδη 20 άτομα εκδήλωσαν ενδιαφέρον να λάβουν μέρος στην ομαδική αγωγή και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ενημέρωση, ενώ στην πρωτοβουλία θα συμμετέχουν και οι δικηγόροι Γεράσιμος Κουλουμπής και Μαρία Νικολοπούλου.

Οπως είπε, με την αγωγή θα επιχειρηθεί η διαγραφή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ θα προταθεί στους εντολείς να προχωρήσουν και σε ασφαλιστικά μέτρα, ώστε μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, οποιαδήποτε άρνηση πληρωμής της ρήτρας, να μην συνεπάγεται διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να καταπέσει η ρήτρα αναπροσαρμογής, με βάση το δίκαιο του καταναλωτή και λόγω του γεγονότος ότι, μονομερείς αλλαγές σε συμβόλαια δεν δικαιολογούνται, καθώς υπερισχύει η αρχή της τήρησης των συμβάσεων. Ακόμα κι αν υπάρχει σχετικός όρος, ελέγχεται ως καταχρηστικός» τόνισε ο κ. Μάρκου, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρόταση συμμετοχής θα γίνει και σε επιχειρήσεις.

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ