Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτον «αέρα» η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ

Στον «αέρα» η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ

Δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι εμπλεκόμενοι φορείς…

Ανησυχία επικρατεί στους δικαιούχους των αγροτικών επιδοτήσεων και στην Ηλεία

Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε : «Η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη και ακατανόητη…»

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους δικαιούχους των αγροτικών επιδοτήσεων και στην Ηλεία, καθώς  οδεύουμε στα μέσα του Απρίλη και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η διαδικασία της υποβολής των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Βασική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται και φέτος  γύρω από την ενιαία ενίσχυση, είναι το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα  εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ και κατ’ επέκταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την πιστοποίηση των φορέων υλοποίησης του ΟΣΔΕ, ενώ συγχρόνως δεν έχουν γίνει ούτε σεμινάρια γύρω από την όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με  εμπλεκόμενους φορείς, οι  συγκεκριμένες διαδικασίες ξεκινούν συνήθως  την περίοδο μετά από τα Χριστούγεννα προκειμένου να ξεκινήσουν  το μήνα Μάρτιο ή και Φεβρουάριο, αλλά δυστυχώς  φέτος  η κατάσταση  ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αφού οι αρμόδιοι ακόμα δεν κατασταλάξει ούτε στους φορείς, ούτε  στους συντονιστές, ούτε και στους  τεχνικούς συμβούλους…

Παρόμοιο πρόβλημα εξάλλου  δημιουργήθηκε  πέρυσι με υπουργό τον Σπ. Λιβανό, όπου το σύστημα για το ΟΣΔΕ τελικά  άνοιξε στις 15 Απρίλη, αλλά φέτος όπως δείχνουν τα πράγματα  η ημερομηνία θα πάει μετά το Πάσχα, με ότι  συνεπάγεται αυτό για  όλους τους εμπλεκόμενους  γύρω από τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προκύψει  σημαντικές δυσχέρειες για παραγωγούς που θέλουν να υποβάλλουν το ΟΣΔΕ προκειμένου ν’ ανοίξουν  καρτέλες αγρότη,  για να ενεργοποιήσουν τα δάνειά τους και να χρηματοδοτηθούν.

Συγχρόνως πολλοί ετεροδημότες που θα έλθουν για το Πάσχα στην περιοχή, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να  προχωρήσουν τις σχετικές διαδικασίες με συνέπεια να υποστούν περαιτέρω εξ αποστάσεων ταλαιπωρία (e-mail, τηλέφωνα, φαξ κ.α.).

Να τονιστεί πως  αναφορικά με το ΟΣΔΕ την περασμένη Παρασκευή αναμενόταν στον Πύργο ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημ. Μελάς, ο οποίος τελικά …προτίμησε  τη Θεσαλονίκη !

«Η καθυστέρηση

είναι αδικαιολόγητη»

Στο μεταξύ σε διαμαρτυρία  για το πρόβλημα που έχει προκύψει με το ΟΣΔΕ, προχώρησε ο  Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Αναλυτικότερα ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε αναφέρει τα εξής:

«Πέρασε και ο Μάρτιος και ακόμη δεν έχουμε, όχι πληροφόρηση, αλλά ούτε καν ένδειξη για την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Για δεύτερη χρονιά το πλαίσιο της υποβολής και της υποβοήθησης είναι στον αέρα σε μία χρονική περίοδο
που η συλλογή έπρεπε να έχει ξεκινήσει. Η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη και
ακατανόητη 
για όλους τους εμπλεκομένους αγρότες και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και μας γυρίζει πίσω σε εποχές που θεωρούσαμε ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Σε μία εποχή που ο αγροτικός κόσμος βιώνει τις δυσκολότερες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων δεκαετιών και που η αγροτική μας παραγωγή αποκτά ακόμη πιο ζωτική σημασία για την διατροφική επάρκεια της χώρας, η έγκαιρη και πλήρης απορρόφηση των κοινοτικών επιδοτήσεων είναι το λιγότερο που μπορούμε να περιμένουμε.

Απαιτούμε εδώ και τώρα την έναρξη της συλλογής των δηλώσεων ΟΣΔΕ ως την πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για την πληρωμή των ενισχύσεων.

Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση καθιστά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ υπόλογους όχι μόνο απέναντι στους 650.000 αγρότες – δικαιούχους των ενισχύσεων
και των οικογενειών τους αλλά και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Για τον Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Κατσούλης»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ