Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣε… καραντίνα η οικοδομική δραστηριότητα λόγω του νέου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Σε… καραντίνα η οικοδομική δραστηριότητα λόγω του νέου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Η Π.Ε. Ηλείας βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στα ΕΠΣ

Εξέδωσε απόφαση ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς

Σε… καραντίνα μπαίνει η οικοδομική και πολεοδομική δραστηριότητα στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στα τα νέα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ), μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Π.Ε. Ηλείας. Ειδικότερα το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας αφορά τους Δήμους Πύργου (ΔΕ ΠΥΡΓΟΥ, ΙΑΡΔΑΝΟΥ, ΒΩΛΑΚΟΣ), Ήλιδας (ΔΕ ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ) , Ανδραβίδας – Κυλλήνης (ΔΕ ΛΕΧΑΙΝΩΝ, ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ, ΒΟΥΠΡΑΣΙΑΣ, ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΥΛΛΗΝΗΣ) και Πηνειού (ΔΕ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ, ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ).

Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς εξέδωσε απόφαση, η οποία  «προς αποφυγή τετελεσμένων που θα απέκλειαν την υλοποίηση του ΕΠΣ», θέτει απαγορεύσεις για την οικοδομική δραστηριότητα, την έκδοση οικοδομικών αδειών και την υλοποίηση των πράξεων εφαρμογής τμήματος εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης,  σε περίπτωση που ανακοινωθεί η κατάρτιση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), για τα οποία υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το 2025.

Η απόφαση του ΥΠΕΝ

Στην απόφαση που εξέδωσε ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς με θέμα: «Ερμηνεία σχετικά με τη δυνατότητα τμήματος εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης να εξαιρεθεί από την υπό εξέλιξη σχετική πράξη εφαρμογής δεδομένου ότι στην περιοχή αυτή έχει εκκινηθεί διαδικασία Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και να αποτελέσει μεταγενέστερα αντικείμενο μεμονωμένης πράξης εφαρμογής» αναφέρεται ότι:

«Α π ο φ α σ ί ζ ε ι

Άρθρο 1:

Σε περίπτωση που ανακοινωθεί η κατάρτιση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για περιοχή που περιλαμβάνεται σε ήδη εγκεκριμένη Πολεοδομική Μελέτη, πριν την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής, με βάση την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία προς αποφυγή τετελεσμένων που θα απέκλειαν την υλοποίηση του ΕΠΣ, εφαρμόζονται τα εξής:

α) Αναστολή των οικοδομικών εργασιών και έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή που καταλαμβάνεται από το ΕΠΣ, υπό τις προϋποθέσεις των κείμενων διατάξεων.

ή

β) Η πράξη εφαρμογής που εκπονείται να παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι την έκδοση του ΕΠΣ, άλλως και εφόσον είναι εφικτό να περιοριστεί αυτή στην υπόλοιπη περιοχή της πολεοδομικής μελέτης, ήτοι να εξαιρεθεί αυτής η περιοχή που καταλαμβάνεται από το ΕΠΣ και να αποτελέσει μεταγενέστερα αντικείμενο μεμονωμένης πράξης εφαρμογής αν συντρέξει περίπτωση.

Άρθρο 2:

Η απόφαση αυτή αναρτάται στη «Διαύγεια».

Θα προηγηθεί διάλογος στην Ηλεία

Σε επικοινωνία που είχε ο Βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος με τον κ. Ταγαρά, του μεταφέρθηκε πως η εν λόγω απόφαση δεν αφορά προς το παρόν την Ηλεία, καθώς θα υπάρξει άμεσα διάλογος με τους θεσμικούς φορείς για τις απαγορεύσεις που θα ισχύσουν στο Νομό μας. Ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο της μελέτης που αφορά το ΕΠΣ της Ηλείας βρίσκεται σε φάση ανοίγματος προσφορών και μέσα στον Μάιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια

Σημειώνεται ότι τα νέα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) δρομολογούνται στο πλαίσιο του προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης»,  το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνολικό προϋπολογισμό τα 401,05 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει επίσης τις δράσεις: 1) Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) για το 80% της ελληνικής επικράτειας 2) Αυτοτελείς μελέτες για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (ΖΥΣ), 3) Αυτοτελείς μελέτες οριοθέτησης οικισμών και 4) Αυτοτελείς μελέτες χαρακτηρισμού δημοτικών οδών.

Το σύνολο των δράσεων του προγράμματος, που βρίσκεται σε φάση διαγωνιστικών προκηρύξεων έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2025, που είναι και η καταληκτική προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τι είναι και που ξεκινούν ΕΠΣ

Ειδικότερα για τα ΕΠΣ, στα οποία αφορά η νέα απόφαση πολεοδομικής και οικοδομικής καραντίνας που εξέδωσε το ΥΠΕΝ σημειώνεται ότι διαφοροποιούνται από τα ΤΠΣ στο ότι δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τα διοικητικά όρια δημοτικών ενοτήτων και μπορούν να συνταχθούν:

(α) για προγράμματα αναγέννησης αστικής ή περιβαλλοντικής προστασίας ή αποκατάστασης από καταστροφές,

(β) σε περιοχές παρέμβασης στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ προγραμμάτων όπως ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις καθώς και

(γ) σε περίπτωση ανάγκης ταχείας ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, λόγω κρίσιμων χωρικών προβλημάτων.

Οι πρώτες προκηρύξεις, που έχουν ήδη προκηρυχθεί αφορούν στα εξής πέντε Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια:

1) Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

2) Δήμου Θήρας.

 3) Δήμου Μυκόνου.

 4) Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Δήμου Πύργου, Δήμου Ήλιδας, Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Δήμου Πηνειού).

 5) Δήμου Κορινθίων &Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας -Αγ. Θεοδώρων.

Στο μεταξύ έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις από το ΥΠΕΝ να εκπονηθούν νέα ΕΠΣ σε περιοχές παρέμβασης, για επενδύσεις και έργα αναπλάσεων. Ενδεικτικά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι περιοχές:

-Στο Δήμο Δάφνης Υμηττού για τη χωροθέτηση του νέου Πάρκου στην έκταση της Πυρκάλ,

-Στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής,  από Πειραιά έως Σούνιο για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου στην παράκτια ζώνη, που διατρέχει 11 δήμους (Πειραιά, Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού- Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής) και το μεγαλύτερο μέρος της (μέχρι Αγία Μαρίνα Κρωπίας).

Στο μεταξύ ετοιμάζονται προκηρύξεις ΕΠΣ για νέες περιοχές στο πλαίσιο του πολεοδομικού προγράμματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ