Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΈκτακτη σύσκεψη στην Ηλεία παρουσία του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Γ. Πετρούτσου

Έκτακτη σύσκεψη στην Ηλεία παρουσία του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Γ. Πετρούτσου

Ενίσχυση σε επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενόψει αντιπυρικής περιόδου

 Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο χώρο των γραφείων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, παρουσία του Υπαρχηγού του Π.Σ Αντιστράτηγου Ιωάννη Πετρούτσου. Στην σύσκεψη μετείχαν, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Δυνάμεων Δυτικής Ελλάδος Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Νίκος Ρουμελιώτης, ο διοικητής πυροσβεστικών δυνάμεων Δυτικής Ελλάδας Χριστόφορος Μπόκας, όλοι οι διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, και των πυροσβεστικών κλιμακίων, ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Παπαηλίου καθώς και ο  Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στην Ηλεία, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γ. Πετρούτσος τόνισε χαρακτηριστικά: «Βρέθηκα σήμερα (σ.σ. χθες) στην Ηλεία σε μία περιοδεία στις υπηρεσίες του Νομού  προκειμένου να συναντηθώ με τους φορείς, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους δημάρχους για να συντονιστούμε για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο. Στην Ηλεία και από το παρελθόν η συνεργασία με όλους τους φορείς είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Όμως το τελευταίο διάστημα, λόγω των πυρκαγιών που είχαμε στην περιοχή, καθώς οι αγρότες  μας πάνε και καίνε λιόκλαρα χωρίς να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα με αποτέλεσμα να έχουμε καμένες εκτάσεις στην περιοχή και να υπάρχει θέμα στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηλείας. Έχουμε κάνει συναντήσεις το προηγούμενο διάστημα με τον κο. Αντιπεριφερειάρχη. Είμαστε σε συνεχή επαφή και με τους διοικητές και τον υποστράτηγο κο. Ρουμελιώτη και με τον Περιφερειάρχη κο. Μπόκα  έτσι ώστε να μπορέσουμε να συντονιστούμε και να αποτρέψουμε τις ενάρξεις των δασικών πυρκαγιών που ξεκινούν το 90% από γεωργικές εκτάσεις». Παράλληλα ο Γ. Πετρούτσος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των πυρκαγιών που προέρχονται από καύσεις αγροτικών υπολειμμάτων θα μειωθούν από τη 1η Μάη όπου ξεκινά η αντιπυρική περίοδος, ωστόσο κρίσιμη παραμένει η περίοδος έως το τέλος Απριλίου ενώ κάλεσε τους παραγωγούς- αγρότες να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα όταν προχωρούν σε καύση υπολειμμάτων.

Ερωτηθείς από την «Πρώτη» για ενίσχυση των επίγειων και των εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης εν όψει της αντιπυρικής περιόδου ο υπαρχηγός του Π.Σ. σημείωσε: «Οι επίγειες δυνάμεις θα ενισχυθούν. Δημιουργείται ένα νέο τμήμα στο Νομό Αχαΐας με έδρα τον Άραξο, οι δασοκομάντος που θα επιχειρούν σε όλη την Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, θα κινούνται με ελικόπτερο και εάν χρειαστεί θα κινούνται και με οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Τα εναέρια μέσα θα είναι τα ίδια που ήταν και πέρσι και πιθανό να υπάρξει και κάτι παραπάνω».   

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος υπογράμμισε: «Είναι τόσο συχνή η παρουσία του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος στην περιοχή μας καθώς και των υπόλοιπων ανώτατων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος των κκ. Μπόκα και Ρουμελιώτη, κάτι που θεωρώ ότι αποδεικνύει το άριστο επίπεδο συνεργασία που υπάρχει και το αμέριστο ενδιαφέρον τους. Παράλληλα αποδεικνύει κάτι λυπηρό για εμάς καθώς καταδεικνύει στο μέγιστο βαθμό την επικινδυνότητα που εμφανίζουμε ως περιοχή. Δυστυχώς τη επικινδυνότητα αυτή, πολλοί από τους συμπολίτες μας, δεν την έχουν αντιληφθεί, παρά το γεγονός ότι και στο παρελθόν το 2007 αλλά και πρόσφατα, το περσινό καλοκαίρι, την πληρώσαμε και το βιώσαμε όλοι με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Το έχω ξαναπεί και γίνομαι κουραστικός. Θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Θα πρέπει να γίνει ενσυναίσθηση όλων μας, ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κίνδυνο. Η περιοχή μας, η Ηλεία, έχει μεγάλες δασικές εκτάσεις και δύσβατα σημεία που είναι δύσκολα προσβάσιμα και πάντα θα υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς και αυτό θα πρέπει όλοι να το συναισθανθούμε για μην έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις».

Στην Ολυμπία

Αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης στον Πύργο, ακολούθησε επίσκεψη του υπαρχηγού Γ. Πετρούτσου στην Αρχ. Ολυμπία, όπου αρχικά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του δημάρχου Γιώργου Γεωργιόπουλου, αλλά και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και προέδρου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Παπαηλίου, στην οποία και μετείχαν οι κκ. Ρουμελιώτης και Μπόκας. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε για πολλοστή φορά η σημασία της Αρχαίας Ολυμπίας, η ανάγκη προστασία του αρχαιολογικού χώρου αλλά και η ανάγκη προστασία των ευαίσθητων τοπικών κοινοτήτων. Στην συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη του υπαρχηγού του Π.Σ. στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ολυμπίας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό της βάρδιας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ