Οδεύει προς… «λουκέτο» το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει να καταθέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Σε προειδοποιητική αποχή από σήμερα μέχρι την επόμενη Τρίτη ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας

Καταγγέλουν τον Υπουργό Δικαιοσύνης πως «νομοθετεί ερήμην του δικηγορικού σώματος, σε βάρος του δικηγορικού σώματος και της δικαιοσύνης και σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας»

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Προς… «λουκέτο» οδεύει το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, όπως και πολλά ακόμα Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία της χώρας, με νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει να καταθέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Για αυτό τον λόγο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, λαμβάνοντας υπόψη και την αντίστοιχη απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ξεκινά από σήμερα προειδοποιητική αποχή έως και την επόμενη Τρίτη 12 Απριλίου, μετά από σχετική απόφαση που έλαβαν τα μέλη του χθες σε επείγουσα συνεδρίαση.

Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας διαφωνούν με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσα στο οποίο ρυθμίζονται και θέματα κατάργησης Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί η παραμικρή διαβούλευση με τους Δικηγορικούς Συλλόγους.

«Θα έχουμε συρρίκνωση Πρωτοδικείων, συρρίκνωση Διοικητικών Δικαστηρίων, στην Αμαλιάδα δεν θα γίνονται ούτε δίκες, ούτε τίποτα, θα κλείσουν τα Δικαστήρια εάν προχωρήσει αυτό που σκέφτονται», τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Θεοδόσης.

Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, καταγγέλλει ευθέως τον Υπουργό Δικαιοσύνης καθώς όπως αναφέρει «νομοθετεί ερήμην του δικηγορικού σώματος για θέματα που αφορούν το δικηγορικό σώμα χωρίς καμία διαβούλευση σε βάρος του δικηγορικού σώματος και της δικαιοσύνης και σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας  σύμφωνα με την εκάστοτε επικαιρότητα».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση-καταγγελία του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας έχει ως εξής:

«Συνήλθε εκτάκτως σήμερα (σ.σ. χθες) την 05-04-2022 και ώρα 13.00΄το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και αφού έλαβε υπ’ όψιν την από 02-04-2022 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αποφάσισε:

Α) Προειδοποιητική αποχή των μελών του Δικ. Συλλόγου Αμαλιάδας πέντε (5) εργάσιμων ημερών, αρχόμενη από 06-04-2022 μέχρι και 12-04-2022, από όλες τις δίκες (πολιτικές, διοικητικές, ποινικές).

Β) Προειδοποιητική αποχή των μελών του Δικ. Συλλόγου Αμαλιάδας από τις ποινικές δίκες πρώτου βαθμού από 06-04-2022 έως και τις 15-04-2022 και οι οποίες αφορούν κατηγορουμένους για το αδίκημα του άρθρου 187 ΠΚ σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος. Εξαιρούνται οι υποθέσεις που έχουν συμπληρώσει εξαετία (όταν αφορούν πλημμέλημα) ή δεκαπενταετία (όταν αφορούν κακούργημα) και δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό, καθώς και όσες αφορούν κρατουμένους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 14 μήνες προσωρινής κρατήσεως.

Γ) Καταγγέλλει τον Υπουργό Δικαιοσύνης διότι νομοθετεί ερήμην του δικηγορικού σώματος για θέματα που αφορούν το δικηγορικό σώμα χωρίς καμία διαβούλευση σε βάρος του δικηγορικού σώματος και της δικαιοσύνης και σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας  σύμφωνα με την εκάστοτε επικαιρότητα. Ο Υπουργός πρόκειται να εισαγάγει προς ψήφιση νομοσχέδιο που αφορά τον Νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, δια του οποίου θα ρυθμίζονται μεταξύ άλλων θέματα όπως η αρμοδιότητα κατάργησης Ειρηνοδικείων, Πρωτοδικείων, Διοικητικών Πρωτοδικείων κ.λ.π. προκειμένου να υλοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, ο σχεδιασμός του οποίου ανετέθη στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                      Ο Γραμματέας

        Αμαλιάδας                                            του Δ.Σ. Αμαλιάδας

          Θ. Θεοδόσης                                          Β. Πολύδωρος».

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ