Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η εγκατάσταση της δεξαμενής φυσικού αερίου...

Εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η εγκατάσταση της δεξαμενής φυσικού αερίου στο Πύργου: Φυσικό αέριο μετά το 2023

Αγωγός 16 χιλιομέτρων και 900 συνδέσεις αναμένονται σε πρώτη φάση έως το 2026

Εντός του τρέχοντος έτους και ειδικότερα το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργολαβίες για την εγκατάσταση των δεξαμενών φυσικού αεριού σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο. Σε συνάντηση που έγινε, πριν από μερικές ημέρες, μεταξύ του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριου Φαρμάκη, του Αντιπεριφερειαρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκιωνα Ζαΐμη και του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΔΑ Μάριου Τσάκα έγινε σαφές ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ξεκινήσει η εργολαβία και στις τρεις πόλεις.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών και εγκρίσεων, το έργο κατασκευής των αστικών δικτύων και δεξαμενών φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, θα ξεκινήσει από την Πάτρα, στα τέλη Μαΐου, ενώ σειρά θα πάρουν Πύργος και Αγρίνιο.

Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκα, σχολιάζοντας στο προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την έναρξη των εργασιών στις τρείς πόλεις της Δυτικής Ελλάδας τόνισε: «Πριν 2,5 χρόνια η έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο έμοιαζε μακρινό όνειρο. Σήμερα, έχοντας ήδη δημοπρατήσει τα έργα και ολοκληρώσει τις ελεγκτικές διαδικασίες από όλα τα αρμόδια όργανα του κράτους, συζητήσαμε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, τις τελευταίες λεπτομέρειες για την έναρξη των μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Η άριστη συνεργασία μας, οδηγεί στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Συνεχίζουμε…».

Το έργο

Το έργο υλοποιείται από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ Α.Ε.) με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και προβλέπει την κατασκευή δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 208 χλμ σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο. Ο διαγωνισμός της ΠΔΕ για την κατασκευή των αστικών δικτύων, εγκρίθηκε και από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το μόνο που απομένει, είναι κάποιες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες θα περάσουν γρήγορα και μέσα στον Απρίλιο θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τον ανάδοχο του έργου, που είναι η εταιρεία ΑΒΑΞ.

Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες δημιουργίας δεξαμενών σε πρώτη φάση, το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG θα μεταφέρεται στις αποθήκες που θα δημιουργηθούν στις τρείς πόλεις, με ειδικά διαμορφωμένα βυτιοφόρα οχήματα, από τον σταθμό της Ρεβυθούσας, ενώ ο ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει από την πλευρά του την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, από τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας προς τη ΒΙΠΕ Πατρών.

Τι προβλέπεται για τον Πύργος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η «Πρώτη» ηεργολαβία για την εγκατάσταση των δεξαμενών φυσικού αεριού, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου, ενώ η δεξαμενή θα εγκατασταθεί στην περιοχή «Κολιραίικο ρέμα» σε αγροτική περιοχή που ανήκει στην T.K. Κολυρίου. Η έκταση αναμένεται να αγοραστεί, καθώς δεν είναι δημόσια. Παράλληλα αναμένεται να «τρέξουν» οι διαδικασίες για την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, όπου σε πρώτη φάση αναμένεται να κατασκευαστούν τα πρώτα 16 χιλιόμετρα και θα αφορούν την πόλη του Πύργου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αρχικά μέχρι το 2026 θα πρέπει να κατασκευαστούν τουλάχιστον 900 συνδέσεις.  Σημειώνεται ότι το πλήθος αυτό είναι ο ελάχιστος στόχος που πρέπει να επιτευχθεί και ότι το δίκτυο που θα κατασκευαστεί μπορεί να εξυπηρετήσει πολλαπλάσιο πλήθος συνδέσεων αρκεί να υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές

Το έργο, που αφορά την πόλη του Πύργου, έχει δημοπρατηθεί και έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.  Οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2οεξάμηνο του 2022 και θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Συνδέσεις καταναλωτών θα γίνονται και μετά το 2023, ενώ ανάλογα με το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας μπορεί να κατασκευαστεί και επιπλέον δίκτυο φυσικού αερίου.  

Το αέριο στο Κατάκολο

Το τελευταίο διάστημα έχει έρθει στην επικαιρότητα και η πηγή φυσικού αερίου που υπάρχει τόσο στο θαλάσσιο χώρο του Κατακόλου όσο και στον χερσαίο χώρο. Μάλιστα εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γνωστοποιηθούν και οι προθέσεις από πλευράς της Energean. Εξάλλου όπως επισημάνθηκε από την Δρ. Κατερίνα Σάρδη,

Διευθύνουσα Σύμβουλος και CountryManager της Energean στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του 3ου Power&GasForum, η Energean στην Ελλάδα αξιολογεί τις προοπτικές που

παρουσιάζει για την δημιουργία τοπικού δικτύου και την κάλυψη καταναλωτών του

αγροτικού, του βιομηχανικού και του αστικού τομέα, η ανάπτυξη του διαπιστωμένου

θαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Κατάκολο Ηλείας, το οποίο περιέχει

κοντά στο 1 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου. Επίσης, η εταιρεία αποτιμά τους στόχους

φυσικού αερίου στην χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων με βάση την επεξεργασία

και την ερμηνεία των δεδομένων που αντλήθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας

σεισμικής έρευνας και τα οποία δείχνουν ότι στην περιοχή υπάρχουν αναλογίες προς

το διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Δέλβινο της Αλβανίας.

Εάν τελικά προχωρήσει μέσα στα επόμενα χρόνια το project της Energean για εξόρυξη του φυσικού αερίου από το Κατάκολο, τότε θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί το δίκτυο που θα έχει κατασκευαστεί από την ΔΕΔΑ. Ειδικότερα σύμφωνα με πηγές της ΔΕΔΑ, από το δίκτυο που θα κατασκευάσει, μπορεί να διανεμηθεί και το φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί από το κοίτασμα του Κατάκολου όταν τελικά προχωρήσει η διαδικασία.  Φυσικά για την σύνδεση του κοιτάσματος με τα δίκτυα φυσικού αερίου θα απαιτηθεί να τοποθετηθούν/κατασκευαστούν επιπλέον τεχνικές εγκαταστάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ