Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠολλοί ομογενείς από τη Μαριούπολη θα έλθουν μέχρι το Πάσχα στην κατασκήνωση...

Πολλοί ομογενείς από τη Μαριούπολη θα έλθουν μέχρι το Πάσχα στην κατασκήνωση Σκαφιδιάς: Κύμα προσφύγων από την Ουκρανία

Προετοιμασίες από το σύλλογο Ελληνοουκρανικής Φιλίας, που ζητάει τη συνδρομή των αρμοδίων φορέων

Ενδιαφέρον για τη φιλοξενία ξεριζωμένων ανθρώπων εκδήλωσαν κάτοικοι από χωριά του δήμου Πύργου

Κύμα  προσφύγων  από την Ουκρανία αναμένεται το επόμενο  χρονικό διάστημα και στην Ηλεία, μετά την πλήρη κατάκτηση της Μαριούπολης από τα ρωσικά στρατεύματα, στην οποία   μέχρι  πριν από λίγες ημέρες ζούσαν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι που κατάγονται από την Ελλάδα!

Δυστυχώς η  πόλη αυτή είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκους πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Βαντίμ Μποϊτσένκο, σήμερα έχουν παραμείνει περίπου 160.000 άνθρωποι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, καθώς «δεν υπάρχει νερό, ρεύμα, θέρμανση»…

Μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται για τους ομογενείς μας, ο σύλλογος Ελληνοουκρανικής Φιλίας «ο Φάρος» δραστηριοποιείται έντονα προκειμένου  το επόμενο διάστημα και με χρονοδιάγραμμα μέχρι το Πάσχα, να υποδεχτεί στην Ηλεία απροσδιόριστο (μέχρι στιγμής) αριθμό Ουκρανών  προσφύγων.

Ήδη όπως εξήγησε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Μιχ. Ροδόπουλος, από κατοίκους χωριών  του δήμου Πύργου έχει   εκφραστεί ενδιαφέρον προκειμένου να  φιλοξενήσουν σε κατοικίες,  τους ξεριζωμένες οικογένειες από την Ουκρανία.

Συγχρόνως  εντείνονται οι εργασίες στην κατασκήνωση  που μισθώνει η   Ι.Μητρόπολη στη Σκαφιδιά, με σκοπό να  έλθουν  στην περιοχή οι ομογενείς  που αυτή την εποχή διαμένουν σε ξενοδοχεία στην Πάτρα, καθώς επίσης και άλλοι πρόσφυγες που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Εμείς ετοιμάζουμε τώρα τις εγκαταστάσεις  στην Σκαφιδιά , υπάρχει συνεργείο για τις τουαλέτες, θα καθαρίσουμε από εβδομάδα τους λοιπούς χώρους για να είναι όλα έτοιμα, να έχουν εξοπλισμό με τα στρώματά τους, κουβέρτες, σεντόνια, τις κουζίνες, ώστε μέχρι το Πάσχα να γίνει  παράδοση των χώρων. Όσοι μας φέρνουν βοήθεια για τα παιδιά,  θα έλθουν στις κατασκηνώσεις το Πάσχα. Οι τοπικοί  φορείς θα  πρέπει να προετοιμαστούν από τώρα, διότι   ο κόσμος από τη  Μαριούπολη θα κατέβει στην Πελοπόννησο,  αφού  πολλοί έλκουν την  καταγωγή τους από την περιοχή» τόνισε ο κ. Ροδόπουλος.

Αναγκαία η συνδρομή

των τοπικών φορέων

Ωστόσο όλη αυτή η προσπάθεια απαιτεί τη συνδρομή  των εμπλεκόμενων φορέων (δήμοι, περιφέρεια, επιμελητήρια κλπ.), ενώ  καθοριστικής σημασίας  θα είναι η βοήθεια του Υπουργείου Μετανάστευσης,  το οποίο έθεσε χθες σε λειτουργία την  ηλεκτρονική  πλατφόρμας προκαταγραφής εκτοπισθέντων ατόμων από την Ουκρανία.

«Στο ξεκίνημα τα έξοδα θα τα επωμιστεί ο σύλλογός μας, αλλά πρέπει να δούμε   τις εξελίξεις που  θα υπάρξουν και εάν θα βοηθήσει μέσω της πλατφόρμας το αρμόδιο υπουργείο.  Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως αυτοί που έρχονται από Μαριούπολη θα μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο πιστεύω ότι είναι  καλό  για την Ηλεία, αφού πέρα από το γεγονός ότι είναι μορφωμένοι και καλλιεργημένοι, είναι άνθρωποι που ψάχνουν δουλειά, γνωρίζουν από αγροτικές εργασίες και  θα ενσωματωθούν γρήγορα στις κοινωνίες. Δεν είναι μόνο να τους φιλοξενήσουμε για 2-3 μήνες , ο λαός αυτός δεν έχει κάτι να γυρίσει ξανά πίσω, εμείς πρέπει να τους αγκαλιάσουμε και να τους δώσουμε εργασία και να τους βάλουμε στα σπίτια μας, δίνοντας ζωντάνια στην ύπαιθρο»  συμπλήρωσε  ο πρόεδρος του συλλόγου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα μελλοντικά σχέδια  των εμπλεκόμενων με τα ζητήματα των προσφύγων από την Ουκρανία, είναι η δημιουργία Προξενείου και η λειτουργία  της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων που ήταν στη Μαριούπολη, στην Πάτρα.

Στις άμεσες ενέργειες εξάλλου είναι η διοργάνωση μεγάλης συναυλίας, στην οποία επί θα μιλήσουν επιφανείς επιστήμονες για την όλη κατάσταση γύρω από την εισβολή  στην Ουκρανία.

Στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων

βρίσκεται πλέον η Μαριούπολη

Στο μεταξύ ο  δήμαρχος της Μαριούπολης είπε χθες,  σύμφωνα με το CNN, πως η πόλη αυτή βρίσκεται πλέον «στα χέρια των κατακτητών», έπειτα από μία σκληρή πολιορκία πολλών ημερών, κατά την οποία οι ρωσικές δυνάμεις την «ισοπέδωσαν». Οι επιθέσεις έχουν αφήσει πίσω τους συντρίμμια, νεκρούς και τραυματίες, ενώ έχουν εκτοπίσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, επίσης, στο κάλεσμά του για πλήρη απομάκρυνση των κατοίκων είπε ότι έχουν ετοιμαστεί 26 λεωφορεία για την επιχείρηση της εκκένωσης, αλλά, «δυστυχώς, δεν έχουν πάρει την άδεια για να αναχωρήσουν». Ο δήμαρχος ισχυρίζεται πως οι ρωσικές δυνάμεις παρεμποδίζουν την εκκένωση με επιθέσεις τους. Δεν έχει γίνει σαφές εάν σημειώνονται ακόμη μάχες εντός της πόλης, μετά τις δηλώσεις του δημάρχου.

Τον ισχυρισμό για 160.000 εγκλωβισμένους πολίτες στη Μαριούπολη επανέλαβε μια βουλευτής της Ουκρανίας, η Ίνα Σόσβσουν, που πρόσθεσε ότι 20.000 περίπου άνθρωποι «απήχθησαν» από τη Ρωσία.

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη αφότου ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης από τους Ρώσους, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Interfax Ukraine.

Ο εκπρόσωπος παρέθεσε στοιχεία από το γραφείο του δημάρχου, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 90% των κτιρίων της Μαριούπολης έχει υποστεί ζημιές και το 40% από αυτά έχει καταστραφεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ