Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live την ομιλία του στη Βουλή για τα μέτρα...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live την ομιλία του στη Βουλή για τα μέτρα για την ακρίβεια

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόταση για κοινή αγορά και αποθήκευση φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ – Φέτος, οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκ. ευρώ λιγότερα συγκριτικά με όσα τους είχαν βεβαιωθεί το 2018 επι ΣΥΡΙΖΑ – Σχεδόν οκτώ στους δέκα θα δουν έως και 40% μειωμένο τον φόρο για τα ακίνητά τους

Με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

«Το βιώνει όλη η ΕΕ με τους κρατικούς προϋπολογισμούς να πολιορκούνται. Το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει και με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Γι αυτό το ΔΝΤ και ΕΚΤ προειδοποιούν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάκαμψη που όλοι περιμέναμε μετά την υγειονομική περιπέτεια», είπε.

Δείτε live:

Για τις μειώσεις φόρων

Σε αυτό αποσκοπεί και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο που υπηρετεί διπλή στόχευση:

  • Υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητη περιουσία
  • Και από την άλλη απαντά σε επίκαιρες προκλήσεις.

Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30% όπως είχαμε υποσχεθεί αλλά κατά 35%

Φέτος οι Ελληνες θα πληρώσουν 920 εκατ. ευρώ λιγότερα συγκριτικά σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Θα πληρώσουν 354 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις που είχε ανακοινώσει η δική μας κυβέρνησης

8 στους 10 συμπολίτες θα δουν έως και 40% μειωμένο φόρο για τα ακίνητά τους.

Στο σημείο εκείνο ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, ρωτώντας τον εάν θα ψηφίσει αυτές τις μειώσεις.

Τα παραδείγματα

Μιλάμε για 5 εκατ. ιδιοκτήτες σε ζώνες μέσης και χαμηλής αξίας. Σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησής μας είναι η ανακούφιση των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Μικρή επιβάρυνση σε μονοψήφιο αριθμό φυσικών προσώπων σε ακριβές περιοχές. Αυτό είναι και το δίκαιο.

Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα σημειωθεί στο 1% των προϋπάρχουσων ζωνών. Ας το δούμε με παραδείγματα για να αντικρούσουμε στην πράξη τα όσα λέει η αντιπολίτευση:

Διαμέρισμα 110 τμ. στο Περιστέρι θα πληρώσει 245 ευρώ, επί ΣΥΡΙΖΑ πλήρωνε 431 ευρώ

Ιδιοκτησία 90 μέτρων στον Κορυδαλλό, ο ΕΝΦΙΑ μειωμένος σχεδόν στο μισό σε σχέση με τις ημέρες ΣΥΡΙΖΑ, παρά την άνοδο της τιμής ζώνης.

Σπίτι 110 τμ στη Ν. Σμύρνη πλήρωνε 362 ευρώ και φέτος θα πέσει 257 ευρώ.

Στο Λαύριο θα έχει φόρο 259 ευρώ, ενώ θα πλήρωνε 352 ευρώ.

Αυτή είναι η συνεπής πολιτική επιστροφής όσων τους πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ληστρική του τακτική

Μέτρα ενίσχυσης

Στήριξη 200 ευρώ τον μήνα Απρίλιο απευθείας σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Επιδοτούμε τα καύσιμα. Το κάνουμε για όλα τα νοικοκυριά με εισοδηματικό όριο τα 30.000 ευρώ. Συγκεκριμένη ποσότητα, τα 60 λίτρα τον μήνα. Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει την μέση κατανάλωση στα 57 λίτρα τον μήνα.

Η ενίσχυση θα είναι 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα, 28 λεπτά στα νησιά μας.

Για την Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός παρομοίασε την κατάσταση από τις επιπτώσεις του πολέμου με αυτή της οικονομικής κρίσης του 2008, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μία φάση όπου όλοι ανέμεναν μία οικονομική ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα σημείωσε πως η χώρα με τις επιλογές που έκανε στάθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας με το δίκαιο.

«Στο πλευρό της Ουκρανίας και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας που δοκιμάζονται ιδίως στην φρίκη της Μαριούπολης. Δεν διστάσαμε να προτάξουμε στις ρωσικές κάννες ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια. Δέσμευσή μου είναι να οικοδομηθεί από την χώρα μας ξανά το μαιευτήριο Μαριούπολης και αυτό αποτελεί ελάχιστη οφειλή. Στάση αρχής και διπλωματικής συνέχειας καθώς τιμούμε τις συμμαχίες μας για να μπορούμε και εμείς αν χρειαστεί να απαιτεί».

Παράλληλα χαρακτήρισε απόδειξη διπλωματικής συνέπειας την στήριξη στην Ουκρανία καθώς αυτό δείχνει πως η χώρα μας σέβεται τη συμμαχία όπως επιθυμούμε και εμείς να συμβαίνει, κάνοντας αναφορά στην Τουρκία. «Οφείλουμε να ζήσουμε με τους γείτονές μας χωρίς εντάσεις», είπε.

Στην Ουκρανία αντιμάχεται η Δημοκρατία με τον αυταρχισμό, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας. «Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πανευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου.

Για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

Η ελληνική πρόταση για έλεγχο χοντρικής τιμής ενεργειακού εμπορίου βρίσκεται στην ατζέντα ευρωπαϊκού συμβουλίου. Συζητούμε με πολλές χώρες και βλέπω σταδιακά να ωριμάζει η ανάγκη για δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. Όπως έχω πει η πολιτική οφείλει να δράσει ώστε η διεθνής κερδοσκοπία να σταματήσει να ποντάρει στον πόλεμο.

Η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα και οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε δε πως οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση της αναταραχής.

Στην συνέχεια είπε πως το πρώτο βήμα που μπορεί να γίνει είναι η αποθήκευση φυσικού αερίου από την Ενωμένη Ευρώπη. «Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, γιατί την κατάσταση θα την εκμεταλλευτούν οι λαϊκιστές που κρύβουν πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη επικρίνοντας τις εθνικές πολιτικές. Οι κίνδυνοι που διαγράφονται είναι και κοινωνικοί, και η παγκόσμια κοινή γνώμη οφείλει να οπλιστεί με την αλήθεια».

«Σχέδιο που συνδυάζει άμεσες παρεμβάσεις και σχέδιο για σταδιακή απεξάρτηση ενεργειακή από Ρωσία. Αναγνωρίζω τα τεχνικά εμπόδια που συναντά η προσπάθεια αυτή. Αρκεί μια χώρα να διαφωνήσει για να μην ληφθεί η οποιαδήποτε πρόταση. Δεν ξεχνώ ότι τελικά η πρότασή μας για το Ταμείο Ανάκαμψης έγινε δεκτή αλλά χρειάστηκαν 4 μήνες εντατικών ζυμώσεων».

Συνέχισε λέγοντας πως το διεθνές πληθωριστικό κύμα απειλεί και την πορεία της χώρας μας στην ανάπτυξη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μία από τις τρεις καλύτερες αναπτύξεις στην Ένωση της χώρας μας».

Η κρίση όμως έχει την ρίζα της πολύ μακριά από την πατρίδα μας. Η διαχείριση των ανατιμήσεων πρέπει να γίνεται με δυναμισμό και φειδώ με τόλμη και κυρίως με κοινωνική δικαιοσύνη. Ο προορισμός μας παραμένει ο ίδιος: διατηρήσιμη ανάπτυξη. Οντως τα νερά είναι αχαρτογράφητα και το σκάφος δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα. Ο μόνος δρόμος είναι η ρότα της δημοσιονομικής ισορροπίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ