Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑυξάνει κατά 30% η τιμή στο ψωμί από τη Δευτέρα: Θα πούμε...

Αυξάνει κατά 30% η τιμή στο ψωμί από τη Δευτέρα: Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι

Η τιμή κιλού αναμένεται να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα 2,60€

Θέμα επιβίωσης για τους αρτοποιούς οι αυξήσεις

Δεύτερη αύξηση μέσα σε πέντε μόλις μήνες, παίρνει το ψωμί από τη Δευτέρα, με τους καταναλωτές να καλούνται να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης» η τιμή αναμένεται να αγγίξει ακόμα και τα 2,60€ το κιλό(!) .

Όπως εξήγησε μιλώντας στην «Πρώτη» ο αρτοποιός  Βαγγέλης Έξαρχος από το Πύργο, το ζήτημα δεν είναι η αύξηση του κέρδους αλλά η βιωσιμότητα των αρτοποιών μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις τόσο στα  σιτηρά, όσο και στην ενέργεια. «Μας απασχόλησε πολύ το θέμα της αύξησης της τιμής των αλεύρων που έχει πραγματοποιηθεί ήδη από τις 23 Αυγούστου, κάτι που ο κόσμος και το καταναλωτικό κοινό δεν γνωρίζει. Από τις 23 Αυγούστου έως το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου τα σιτηρά αυξήθηκαν κοντά στο 90%. Τώρα με τις αυξήσεις στο ρεύμα και την αναπροσαρμογή της ρήτρας, την αύξηση στην τιμή του προπανίου και πετρελαίου, όλοι εμείς χαθήκαμε. Είχαμε μία αύξηση τον Οκτώβριο στην τιμή του ψωμιού με την τιμή κιλού από τον Οκτώβριο και μετά να διαμορφώνεται κοντά στα 2€. Σε κάθε μαγαζί τα κοστολόγια είναι διαφορετικά και σαφώς υπάρχουν αποκλίσεις στις τιμές του ψωμιού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να οριστεί μία τιμή στο ψωμί και υπάρχει απόκλιση. Από τη Δευτέρα θα υπάρξουν και πάλι αυξήσεις και ο κάθε συνάδελφος πάει σύμφωνα με το κοστολόγιο  των εξόδων του. Εκτιμώ ότι οι αυξήσεις θα είναι της τάξης του 20-30%. Όλοι μας σεβόμενοι τον κόσμο και τους καταναλωτές μας προσπαθούμε να πιέσουμε τις τιμές. Προσωπικά είμαι 22 χρόνια στο χώρο και πρώτη φορά έχω δει να έρχονται καθημερινά τιμολόγια με αλλαγμένες τιμές.  Δεν μιλάω μόνο για το αλεύρι, μιλάω και για το σουσάμι που έχει φτάσει 90€ το σακί αλλά και τα βούτυρα από 5,50€ έως 6€ το κιλό και έχουν φτάσει τα 10€. Μιλάμε για φοβερές αυξήσεις. Για εμάς είναι καθαρά θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και όχι και κερδοφορίας των αρτοποιείων. Ήδη ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων, καθυστερεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει το ρεύμα που είναι αναγκαίο για τη λειτουργία των αρτοποιείων μας. Εμένα, μου ήρθε το ρεύμα τετραμηνιαίας αρχές Δεκεμβρίου 12.000 ευρώ».

Ερωτηθείς  από την «Πρώτη» για το εάν οι αρτοποιοί είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών, εφόσον υπάρξει μείωση των τιμών τόσο σε ενέργεια όσο και στις  πρώτες ύλες ο Β. Έξαρχος υπογράμμισε: «Στην προχθεσινή μας συνάντηση τέθηκε το θέμα της αύξησης τιμής. Το πόσο αύξησης ο καθένας το προσδιορίζει σύμφωνα με τα έξοδα του. Αυτό το οποίο τέθηκε στην συνάντηση είναι ότι εάν οι τιμές προπανίου, για παράδειγμα, ξανά επανέλθει στα αρχικά επίπεδα, θα είμαστε απαράδεκτοι, ακόμα και ηθικά απέναντι στο καταναλωτικό μας κοινό, εάν δεν προχωρήσουμε σε μείωση της τιμής».  

Α. Αγγελίδου

«Σε κάθε μαγαζί τα κοστολόγια είναι διαφορετικά και σαφώς υπάρχουν αποκλίσεις στις τιμές του ψωμιού» τόνισε ο Β. Έξαρχος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ