Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ πρώτη οικογένεια Ουκρανών προσφύγων ήρθε χθες στον Πύργο: Ο όλεθρος του...

Η πρώτη οικογένεια Ουκρανών προσφύγων ήρθε χθες στον Πύργο: Ο όλεθρος του πολέμου «ζωντανός» μέσα τους

Πρόκειται για μητέρα με τα τρία παιδιά τους που έλκουν της καταγωγή τους από την Ελλάδα

Ήλθαν στην περιοχή χάρις της πρωτοβουλίας του συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας «ο Φάρος»

Έχοντας  κατά νου τις  εφιαλτικές εικόνες καταστροφής  της πόλης τους και όλης της περιουσίας τους,    που με κόπο δημιούργησαν  όλα αυτά τα  χρόνια, οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας ήλθαν χθες στον Πύργο.

Πρόκειται για την οικογένεια του Αλέξανδρου Καραντζά και συγκεκριμένα τη σύζυγό του Νάταλι και τα τρία παιδιά τους Ελένη, Γιάννη και Ανέστη, που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου  από τη Ρωσία, η οποία κυριολεκτικά ισοπέδωσε την περιοχή που  μένουν δεκάδες πολλές χιλιάδες Έλληνες, σκοτώνοντας  εκατοντάδες από αυτούς!

Η οικογένεια Καραντζά που  έλκει την καταγωγής της  από την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας και Αχαΐας, ήλθε μετά από μεγάλες περιπέτειες στην Πάτρα  όπου διαμένει προσωρινά, χάρις στις συνεχείς και επίπονες  προσπάθειες του  συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας  «ο Φάρος».

Ωστόσο ο στυλοβάτης της οικογένειας Αλέξανδρος Καραντζάς, δάσκαλος στο επάγγελμα, έμεινε στην Ουκρανία προκειμένου να υπερασπιστεί  τα χώματα της πατρίδας όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, χωρίς ωστόσο να ξεχνάει ποτέ τον Ελληνικό  τόπο καταγωγής του, απ’ όπου πριν από εκατοντάδες χρόνια οι πρόγονοί του έφυγαν για τη σημερινή Μαριούπολη.

Και μπορεί αυτή τη στιγμή  τα μέλη της οικογένειας που βρίσκονται στην Ελλάδα να νιώθουν ασφαλείς, το μυαλό τους όμως είναι στην Ουκρανία όπου  βρίσκεται ο δικός τους άνθρωπος, αλλά και όλη τους η ζωή που από τη μια στιγμή στην άλλη καταστράφηκε…

Το σπίτι τους διαλύθηκε  ολοσχερώς από  τις οβίδες που έριξαν οι εισβολείς και μόνο οι φωτογραφίες τους απέμειναν  από την όμορφη  ζωή που έκαναν μόλις λίγες εβδομάδες πριν, που πλέον ανήκει μόνο στις αναμνήσεις  τους!

Ένα μεγάλο γιατί πλανάται μέσα τους, για τον πόλεμο που θα τους σημαδεύει για πάντα και  το μόνο όνειρό τους  αυτή τη στιγμή είναι πότε θα γίνει ειρήνη για να επιστρέψουν  στην πατρίδα τους…

Η Νάταλι Καραντζά είναι  δασκάλα για την Ουκρανική γλώσσα  το μεγάλο της παιδί ο Γιάννης είναι φοιτητής στο Χημικό στην Ουκρανία και τα υπόλοιπα δύο παιδιά πηγαίνουν στο Λύκειο.

«Οι Ρώσοι σκοτώνουν τους Ουκρανούς»

Η Νάταλι Καραντζά, δασκάλα στο επάγγελμα, γνωρίζοντας την Ελληνική γλώσσα την οποία έχει σπουδάσει αρκετά χρόνια, μας περιέγραψε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Μαριούπολη, αλλά και όλη την Ουκρανία:

«Οι Ρώσοι σκοτώνουν τους Ουκρανούς , βομβαρδίζουν  τα πάντα γύρω τους και οι άνθρωποι δεν μπορούν να πηγαίνουν από πόλη σε πόλη γιατί είναι εγκλωβισμένοι. Τα παιδιά  δεν μπορούν να φύγουν γιατί ρωσικά άρματα βομβαρδίζουν τους δρόμους. Σήμερα μου τηλεφώνησαν όμως ότι τα παιδιά μπορούν να φύγουν από διάφορες Ουκρανικές πόλεις.  Στη Μαριούπολη είχαμε πολλούς Έλληνες νεκρούς , υπολογίζουμε ότι έχουν πεθάνει 2000 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και πολλά παιδιά. Εμείς δεν έχουμε τώρα σπίτι,  μόνο το διαβατήριο μας έμεινε και  τίποτα άλλο… Εγώ στην Ελλάδα έχω έλθει και άλλη φορά , αλλά για τα παιδιά είναι πρώτη φορά εδώ. Δεν γνωρίζουν Ελληνικά, τους αρέσει όμως πολύ η Ελλάδα. Ο σύζυγός μου έμεινε στον πόλεμο σε Σαρτανά, Γιάλτα , Μαριούπολη και  Κίεβο και  μιλάμε στο τηλέφωνο όπου ενημερώνομαι  για τους βομβαρδισμούς από  αεροπλάνα. Στο Κίεβο γίνονται μεγάλες μάχες, ενώ η  Μαριούπολη και το Σαρτανά ισοπεδώθηκαν. Πλήρης  καταστροφή, τίποτα δεν έχει μείνει. Αυτό που θέλουμε όσο τίποτα άλλο είναι να γίνει ειρήνη για να γυρίσουμε πίσω, αυτό είναι το όνειρό μας. Και για τα παιδιά μου που θέλουν να έχουν πατρίδα, σπίτι, μάθημα, αλλά τώρα δεν έχουμε τίποτα. Τα παιδιά την αγαπάνε την Ελλάδα, εμείς είμαστε Έλληνες και την αγαπούμε, ξέρω Ελληνική γλώσσα που έμαθα σε Ινστιτούτο πέντε χρόνια όπου  διάβασα  και ιστορία».

Να τονιστεί ότι η κ. Καραντζά, παρά τον πόλεμο, εξακολουθεί να κάνει μάθημα εξ αποστάσεως (μέσω διαδικτύου), σε μαθητές όπου δεν βομαβαρδίζονται τα σπίτια τους, προκειμένου να μην έχουν κενά στο σχολείο!

«Πρέπει όλοι να στηρίξουν το έργο αυτό»

Για τον ερχομό της πρώτης οικογένειας προσφύγων στην περιοχή, ο πρόεδρος του συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας κ. Μιχ. Ροδόπουλος ανέφερε:

«Οι άνθρωποι αυτοί που ήλθαν εδώ δεν ήλθαν τυχαία, αλλά εγώ το 2015  που πήγα Μαριούπολη και Γιάλτα με είχαν γνωρίσει  και μιλούσα με τον άντρα της μέσω facebook και μου είπε στέλνω την οικογένειά μου, αν μπορείς να τους εξυπηρετήσεις.  Και αυτό έγινε και δεν με ξεχνούν εκεί, αλλά ούτε και εγώ τους ξεχνάω. Εμείς πρέπει τους ανθρώπους αυτούς που είναι αδέλφια μας, όλοι εδώ να τους αγκαλιάσουμε. Να μην τους δούμε ότι είναι μετανάστες, αλλά Έλληνες πρόσφυγες  πολέμου  και πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, όπως έχουν κάνει αυτοί εκεί και κρατούν την ιστορία. Πρέπει όλοι να στηρίξουν το έργο αυτό, ήδη στην Αθήνα έρχεται κόσμος και   το θέμα είναι πως θα φτάσουν. Η Μαριούπολη είναι μια πόλη βομβαρδισμένη, δεν έχουν σπίτια, δεν τους έμεινε  τίποτα. Η οικογένεια Καραντζά ήλθε μόνο με 4 τσάντες και  έφτασε ως εδώ αφού έτυχε ο άντρας της να είναι καθηγητής».

«Μου  θυμίζει μια δεύτερη

εισβολή στην Κύπρο»

Εξάλλου ο κ. Αθ. Δασκόπουλος, πρόεδρος  του Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου, δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ»:

«Συμμετέχω σε αυτό το δράμα που περνάει η φίλια χώρα η Ουκρανία.  Οι ομογενείς μας εκεί  δείχνουν πραγματικά ότι είμαστε  αδέλφια γιατί όλες τις εκδηλώσεις που κάνουν  είναι για την Ελλάδα μας και προσπαθώ δια μέσω και του προέδρου κ. Ροδόπουλου να  μπορέσουμε να βγάλουμε τον πραγματικό μας εαυτό , χωρίς κέρδος, αλλά με μια ηθική  θυσία γι’ αυτά τα άτομα τώρα που μας έχουν ανάγκη. Η περίπτωσή τους μου  θυμίζει μια δεύτερη  εισβολή στην Κύπρο,  αφού για εμένα είναι ανεξίτηλο  το 1974».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ