Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: «Φρένο» στον τουρισμό βάζουν ακρίβεια και πόλεμος

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: «Φρένο» στον τουρισμό βάζουν ακρίβεια και πόλεμος

Σημαντική οικονομική ζημία αναμένεται να καταγραφεί και φέτος στον τουρισμό, κυρίως στη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Αγγελόπουλου, επιτελικό στέλεχος του Ομίλου Aldemar, β’ αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών και μέλος του Δ.Σ. του ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τα γεγονότα στην Ουκρανία θα επηρεάσουν άμεσα και την τουριστική κίνηση στην περιοχή μας: «Τα γεγονότα στην Ουκρανία, έχουν αλλάξει τον κόσμο για πάντα. Φιλοδοξούμε να βρεθεί λύση σύντομα αφού σε μία τέτοια σύρραξη δεν κερδίζει κανείς. Ειδικά για τον τουρισμό, με δεδομένο ότι Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι επισκέπτες δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην περιοχή μας….. Παραδοσιακά η περιοχή, δέχεται μεγάλο ρεύμα από την ελληνική αγορά, το κόστος των καυσίμων βέβαια πιθανώς να επηρεάσει την απόφαση των Ελλήνων επισκεπτών για διακοπές σε δρόμο που ούτως ή άλλως έχει αρκετά διόδια. Παράλληλα η Δυτική Ελλάδα τροφοδοτείται από τις χώρες που εμπλέκονται με τη σύρραξη σε ποσοστό που αγγίζει το 30%. Η ζημιά λοιπόν θα είναι σημαντική για όλο το διάστημα που θα υπάρξει ανάσχεση της τουριστικής κίνησης. Σε μία περιοχή με μικρό «τουριστικό» αποτύπωμα και ένα αεροδρόμιο που δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό ή να εξυπηρετήσει τον απαιτητικό πια παγκόσμιο επισκέπτη, κλυδωνισμοί όπως αυτοί του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία έχουν καταστροφικές συνέπειες. Δυστυχώς η τουριστική προβολή της περιφέρειας είναι ακόμα πολύ πίσω, αποτέλεσμα χρόνιας αδράνειας. Σε μία περιοχή δε με τέτοιες ακτογραμμές αυτό δεν θα το περίμενε κάνεις».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας, Αντώνης Μαυρόπουλος υπογράμμισε: «Θα πληγούν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις γιατί αυτοί είχαν τα μεγάλα πακέτα με του Ρώσους και τους Ουκρανούς. Σε ότι αφορά την περιοχή μας, εκτιμώ πως θα έχουν πρόβλημα το Aldemar και το Grecotel. Ειδικά το Aldemar που δουλεύει πολύ με Ρώσους. Τα μικρά ξενοδοχεία μόνο συμπληρωματικά είχαν τουρισμό από την Ρωσία και την Ουκρανία. Τον Αύγουστο δουλεύουμε 50% με εγχώριο τουρισμό και άλλο 50% με ξένους από την Κεντρική Ευρώπη. Την υπόλοιπη σεζόν δουλεύουμε σχεδόν εξ ολοκλήρου με τουρίστες από την Κεντρική Ευρώπη. Οι πτήσεις από Ουκρανία και Ρωσία κατά 95% ήταν για τα μεγάλα ξενοδοχεία».

Αντώνης Μαυρόπουλος

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Δυτ. Ηλείας

«Θα πληγούν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις γιατί αυτοί είχαν τα μεγάλα πακέτα με του Ρώσους και τους Ουκρανούς. Σε ότι αφορά την περιοχή μας εκτιμώ πως θα έχουν πρόβλημα το Aldemar και το Grecotel. Ειδικά το Aldemar που δουλεύει πολύ με Ρώσους. Τα μικρά ξενοδοχεία μόνο συμπληρωματικά είχαν τουρισμό από την Ρωσία και την Ουκρανία. Τον Αύγουστο δουλεύουμε 50% με εγχώριο τουρισμό και άλλο 50% με ξένους από την Κεντρική Ευρώπη. Την υπόλοιπη σεζόν δουλεύουμε σχεδόν εξ ολοκλήρου με τουρίστες από την Κεντρική Ευρώπη. Οι πτήσεις από Ουκρανία και Ρωσία κατά 95% ήταν για τα μεγάλα ξενοδοχεία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ