Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Οι Ρώσοι στρατιώτες προσγειώθηκαν στην περιοχή με 20 ελικόπτερα – Δεν έχουν καταλάβει τη Χερσώνα οι Ρώσοι, λέει ο Ζελένσκι – Δυο ρωσικά Su-35 κατέρριψε η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας στην περιοχή του Κιέβου – Συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα στο Χάρκοβο

Τον έλεγχο της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έχουν πάρει, πλέον, οι Ρώσοι στρατιώτες κι έχουν ενημερώσει σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA), όπως δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο Γκρόσι ανέφερε πως το προσωπικό του σταθμού, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, συνέχισε τις εργασίες του, ενώ τα επίπεδα ακτινοβολίας «παραμένουν κανονικά», στις εγκαταστάσεις του.

Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης, περίπου 20 ελικόπτερα με Ρώσους αλεξιπτωτιστές είχαν πετάξει από την περιοχή Μικολάιβ προς την πόλη Βοζνεσένκ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, ενώ κάτοικοι από γειτονική πόλη και εργαζόμενοι της μονάδας είχαν κατέβει στους δρόμους με την πρόθεση να μπλοκάρουν την προσέγγιση ρωσικών δυνάμεων.

Δεν έχουν καταλάβει τη Χερσώνα οι Ρώσοι, λέει ο Ζελένσκι

Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν έχει καταλάβει τη Χερσώνα, μια νότια πόλη-λιμάνι την οποία η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι κατέλαβε.

Ο Ολέκσιι Αρέστοβιτς δήλωσε πως οι μάχες συνεχίζονται για την επαρχιακή πρωτεύουσα των περίπου 250.000 κατοίκων που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η πόλη δεν έχει πέσει, η πλευρά μας εξακολουθεί να αμύνεται», είπε ο Αρέστοβιτς σε απευθείας ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της προεδρίας. «Οι οδομαχίες συνεχίζονται. Οι πληροφορίες ότι η Χερσώνα έχει πέσει και ούτω καθεξής, δεν είναι αλήθεια. Ο στρατός μας και οι ντόπιοι υπερασπιστές της πόλης εξακολουθούν να αντιστέκονται στην πόλη και γύρω από αυτήν».

Δυο ρωσικά Su-35 κατέρριψε η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας στην περιοχή του Κιέβου

Η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου τη νύχτα της 1ης Μαρτίου κατέρριψε δύο ρωσικά μαχητικά Su-35, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο ανακοίνωση της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Την νύχτα της 1ης Μαρτίου, στην περιοχή του Κιέβου διεξήχθη μία ιδιαίτερα σκληρή αερομαχία μεταξύ δύο μαχητικών MiG-29 της τακτικής αεροπορίας της Ουκρανίας και δύο ρωσικών μαχητικών Su-35. Κατά την αερομαχία και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη κατερρίφθησαν. Εκτός από τους πυραύλους ‘αέρος-αέρος’ από τα MiG-29, εναντίον των εισβολέων ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικοί τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι S-300 από την τοπική αερομεταφερόμενη πυραυλική ταξιαρχία της Αεροπορικής Διοίκησης ‘Κέντρο’», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά την αερομαχία οι ένοπλες δυνάμεις έχασαν ένα αεροσκάφος MiG-29 και γίνονται προσπάθειες να εντοπισθεί ο πιλότος.

Ρωσικό σφυροκόπημα στο Χάρκοβο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την πόλη του Χάρκοβου με όλα τα μέσα, ισοπεδώνοντας δομές, κατοικημένες περιοχές και εγκαταστάσεις. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από το πρωί της Τετάρτης οι Ρώσοι έχουν περάσει στο στάδιο των μαζικών βομβαρδισμών. Κτίρια διοίκησης έχουν καταρρεύσει, δρόμοι έχουν καταστραφεί, ενώ είναι απροσδιποριστος ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών. Η μοναδική επίσημη αναφορά, κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς και εννέα τραυματίες, καθώς και για άλλους 10 ανθρώπους που διασώθηκαν μέσα από τα συντρίμμια.

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μπλοκάρει από όλες τις κατευθύνσεις το Κίεβο και τη Μαριούπολη, την οποία μάλιστα έχουν αποκλείσει και από τη θάλασσα.

Το τέταρτο μέτωπο που έχει ανοίξει ο στρατός του Πούτιν και θεωρεί επίσης στρατηγικός στόχος, είναι η Οδησσός, η οποία πολιορκείται από στεριά και θάλασσα. Στόχος των Ρώσων είναι να αποκλείσουν ολοκληρωτικά την Ουκρανία από τη θάλασσα και να αποκόψουν κάθε πιθανότητα σε τροφοδοσία προϊόντων για τον στρατό και τους κατοίκους, καθώς και εφοδιασμό σε οπλικά μέσα και πυρομαχικά που στέλνουν οι δυτικές χώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ