Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπίσκεψη του πρώην υπουργού Υγείας και τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέα Ξανθού:...

Επίσκεψη του πρώην υπουργού Υγείας και τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέα Ξανθού: «Μητροπολιτικό Νοσοκομείο ο Πύργος»

Το νοσοκομείο Πύργου επισκέφτηκε χθες ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανό, τον πρώην διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιώργο Γιαννόπουλο, αλλά και τους πρώην βουλευτές Δημήτρη Μπαξαβανάκη και Γεράσιμο Μπαλαούρα. Τον Ανδρέα Ξανθό υποδέχτηκε στον χώρο του Νοσοκομείου ο Διοικητής του ΓΝ Ηλείας Χρήστος Χριστόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και ο πρώην διοικητής του ΓΝ Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Διοικητή Χρ. Χριστόπουλου, με τον Αν. Ξανθό να ρωτά για την κατάσταση που επικρατεί εν μέσω πανδημίας στο Νοσοκομείο Πύργου αλλά και για τις ελλείψεις που υπάρχουν. Ο Χρ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στις σημαντικές ελλείψεις παθολόγων που καταγράφονται στο νοσοκομείο, αλλά και στην λύση που δόθηκε από την 6η ΥΠΕ με την αναγκαστική μετακίνηση, παθολόγων από τα νοσοκομεία της Πάτρας προκειμένου να μπορέσουν να βγουν οι εφημερίες, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις ελλείψεις που υπάρχουν σε αναισθησιολόγους, πρόβλημα το οποίο αναμένεται να «σκάσει» το επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τις κλίνες που δημιουργήθηκαν προκειμένου να μπορούν να νοσηλεύονται ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό, αλλά και στην «μάχη» που δόθηκε προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί η ΜΕΘ του νοσοκομείου Πύργου, καθώς στο ΓΝ Ηλείας δεν υπηρετεί κανένας εντατικολόγος. Τα προβλήματα με τους άγονους διαγωνισμούς πλήρωσης θέσεων ιατρικού προσωπικού ήταν ήδη γνωστό στον Ανδ. Ξάνθο καθώς πολλές από τις προκηρύξεις ιατρικού προσωπικού που υπήρξαν και επί υπουργίας του ήταν δυστυχώς άγονες. Όπως επεσήμανε ο Ανδ. Ξανθός, θα πρέπει από πλευράς του υπουργείου Υγείας να δίνονται κίνητρα οικονομικά αλλά και εκπαιδευτικά, τόσο στις άγονες περιοχές, όσο και στις άγονες ειδικότητες –όπου παρατηρούνται ελλείψεις εξειδικευμένων ιατρών-  αλλά και στις άγονες προκηρύξεις, προκειμένου να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για την ενίσχυση των νοσοκομείων.  

«Το δικό μας πρόβλημα δεν είναι τόσο διοικητικής πυραμίδας, όσο του κανονιστικού πλαισίου, γιατί έχουμε διαχρονική έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό. Το πρόβλημα οξύνθηκε με την πανδημία, γιατί ήταν μια αρνητική παράμετρος για τους γιατρούς ώστε να πηγαίνουν στα επαρχιακά νοσοκομεία. Θέλουμε ενίσχυση με κίνητρα, ειδικά στον  επιστημονικό-εξελικτικό τομέα των γιατρών» επισήμανε κατά την διάρκεια της συνάντησης ο δήμαρχος Πύργου υπογραμμίζοντας: «Μπορεί να μην είμαστε …Καστελόριζο στο χάρτη-όπως έχει ειπωθεί-αλλά στους δείκτες ανάπτυξης είμαστε άγονη περιοχή! Έχουμε δυστυχώς ένα ιστορικό υστέρημα ανάπτυξης και από τους πιο άσχημους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες στη χώρα! Και αυτό δημιουργεί μια αρνητική ατμόσφαιρα για να προσελκύσει γιατρούς. Άρα χρειάζεται να αλλάξουν οι όροι στο κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο». Ο κ. Ξανθός με τη σειρά του, συμφώνησε πλήρως με τη θέση του δημάρχου Πύργου και τόνισε την αναγκαιότητα μας γενναίας παρέμβασης, με επιστημονική εξέλιξη, κοινωνική μέριμνα και σοβαρή αναβάθμιση των αποδοχών των γιατρών.

Ακολούθησε συνάντηση του Ανδ. Ξανθού, με το σύλλογο εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου αλλά και με γιατρούς, στο χώρο της βιβλιοθήκης της ΝΜ Πύργου…. Όπως τόνισε ο Ανδ. Ξανθός, ο σχεδιασμός ο οποίος υπήρχε για την Ηλεία είχε να κάνει με την δημιουργία στην Κρέστενα κέντρου ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης –που λείπει από την ευρύτερη περιοχή- με παράλληλη λειτουργία πρωτοβάθμιας μονάδας παροχής υγείας, αλλά και στην λειτουργία ενός Μητροπολιτικού Νοσοκομείου στο Πύργου, με το νοσοκομείο της Αμαλιάδας να έχει επικουρικό – υποστηρικτικό ρόλο.  Όπως επισημάνθηκε το μεγαλύτερο «αγκάθι» το οποίο οφείλει να επιλυθεί από πλευράς του υπουργείου Υγείας, έχει να κάνει με τις ελλείψεις κυρίως ιατρών ενώ όπως τονίστηκε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους παθολόγους αλλά και με τους αναισθησιολόγους, ενώ υπογραμμίστηκε ότι οι εφημερίες των ιατρών στο νοσοκομείο του Πύργου ξεπερνούν τον αριθμό που ορίζεται, προκειμένου η ΝΜ να μπορεί να εφημερεύει καθημερινά προς όφελος του συνόλου των ασθενών. Παράλληλα εκφράστηκε η ανάγκη το νοσοκομείο Πύργου να παρέχει δευτεροβάθμια φροντίδα στους ασθενείς, με τα Κέντρα Υγείας να αναλαμβάνουν τον ουσιαστικό ρόλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προχωρώντας σε ουσιαστική αποσυμφόρηση της νοσηλευτικής μονάδας.  

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ