Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτις Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα: Ένα νοσοκομείο...

Στις Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα: Ένα νοσοκομείο και δύο υποστηρικτικές μονάδες υγείας

*«Μας ενδιαφέρει ως υπουργείο να υπάρχει φροντίδα υγείας σε κάθε άρρωστο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας» τόνισε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας

**Έως 31 Δεκεμβρίου 2022 θα παραταθούν οι συμβάσεις του προσωπικού των Ν.Μ. που λήγουν τις επόμενες εβδομάδες ενώ θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις για μόνιμες θέσεις

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

«Νομίζω ότι συμφωνεί όλη η κοινωνία εδώ, για ένα νοσοκομείο» τόνισε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σε ερώτημα της «Πρώτης» σχετικά με τον επανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη της Ηλείας. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισκέφτηκε χθες το πρωί τις Νοσηλευτικές Μονάδες, Κρεστένων, Πύργου και Αμαλιάδας.

Πρώτος σταθμός της Μ. Γκάγκα ήταν το νοσοκομείο Κρεστένων όπου η αναπληρώτρια υπουργός, συνοδευόμενη από τον Βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο, τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, τον διοικητή του Νοσοκομείου Πύργου Χρήστο Χριστόπουλο, ενώ είχε συνάντηση και με τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκο.  Η Μ. Γκάγκα ξεναγήθηκε στους χώρους της Ν.Μ. Κρεστένων ενώ είχε συνομιλία με τους εργαζομένους και τους γιατρούς της Μονάδας.

Κατά την διάρκεια της παρουσίας της η Μ. Γκάγκα στο εμβολιαστικό κέντρο των Κρεστένων, ο δήμαρχος Σ. Μπαλιούκος έθεσε και πάλι το θέμα της δημιουργίας μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, κάτι το οποίο φαίνεται ότι είδε θετικά και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας η οποία δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί.  

Στον Πύργο

Στη συνέχεια η Μ. Γκάγκα επισκέφτηκε την Ν.Μ. Πύργου όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία των Βουλευτών Ηλείας Κώστα Τζαβάρα και Α. Νικολακόπουλου, του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων Ηλείας και Αμαλιάδας, αλλά και εκπροσώπων φορέων που βρέθηκαν στο χώρο. Αναφερόμενη στην παρουσία της στην Ηλεία η Μ. Γκάγκα υπογράμμισε: «Έφτασα χθες (σ.σ. Τρίτη) για να δω νοσοκομεία και ΚΥ, αλλά και για να συζητήσω τα θέματα που υπάρχουν στην παροχή φροντίδας υγείας. Μας ενδιαφέρει ως υπουργείο να υπάρχει φροντίδα υγείας σε κάθε άρρωστο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τα θέματα που έχουμε είναι η καλή Πρωτοβάθμια που θα πρέπει να υπάρχει σε όλο το Νομό αλλά και η στήριξη της Νοσηλευτικής Μονάδας στο Νομό που είναι επίσης πολύ σημαντικό. Έχουμε συνεχώς συζητήσεις με τους διοικητές, το προσωπικό των νοσηλευτικών μονάδων, τους βουλευτές της περιοχές, τους ιατρικούς συλλόγους για να βρούμε την καλύτερη λύση. Νομίζω ότι η αίσθηση όλων είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε υποστηρίζοντας το Κεντρικό Νοσοκομείο και συνεχίζοντας σε όλες τις άλλες μονάδες φροντίδας υγείας. Μέχρι στιγμής η εντύπωση μου είναι πολύ καλή και η προθυμία που βλέπω γύρω μου είναι εξαιρετική και θα έχουμε πολύ σύντομα καλές λύσεις για το νομό».

Ερωτηθείσα από τη «Πρώτη» η Μίνα Γκάγκα, για τον επανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη και τον ρόλο που θα κληθούν να «παίξουν» οι τρείς Ν.Μ. η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε: «Νομίζω ότι συμφωνεί όλη η κοινωνία εδώ για ένα νοσοκομείο. Δεν είμαστε σε θέση να στελεχώσουμε άμεσα όλα τα νοσοκομεία και όλοι συμφωνήσαν και απάντησαν για το νοσοκομείο Πύργου, άρα ξεκινάμε στελέχωση από εδώ. Μπορώ να δεσμευθώ ότι θέλουμε υπηρεσίες υγείας σε όλες τις μονάδες, άρα θα υπάρχει αντιμετώπιση, συνταγογράφηση και για χρόνια νοσήματα καθώς και για επείγοντα στις μονάδες υγείας. Η στελέχωση όμως για την πλήρη λειτουργία θα ξεκινήσει από εδώ και θα πάμε βήμα- βήμα».

Ερωτηθείσα για τις άγονες προκηρύξεις, αλλά και τη δυνατότητα χαρακτηρισμού του Νοσοκομείου ως «άγονο» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε: «Πρέπει να δούμε λύσεις που θα δίνουν στους γιατρούς ευχαρίστηση στο τόπο δουλειάς. Είναι πολύ σημαντικό. Εδώ οι συνθήκες σα δομή είναι πολύ καλές, εάν υπάρχει συναδελφικότητα γίνεται η δουλειά καλά και υπάρχει μια ικανοποίηση. Θέλουμε να προκηρύξουμε θέσεις λίγο διαφορετικά άρα πριν φτάσουμε να σκεφτούμε αγγόνες περιοχές, μια περιοχή και τουριστική και εύφορη όπως η Ηλεία είναι λίγο παράλογο να χαρακτηριστεί  άγονη. Άγονο είναι το Καστελόριζο. Αρά πριν φτάσουμε εκεί πρέπει να δούμε τα προβλήματα και πως μπορούμε να τα λύσουμε καλυτέρα με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων. Θεωρώ ότι στην παροχή κινήτρων είναι η λύση και κάτι σκεφτόμαστε».

Όσο για τις συμβάσεις του προσωπικού που λήγουν μέσα στους επόμενους μήνες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι όλες οι συμβάσεις θα παραταθούν έως 31 Δεκεμβρίου 2022 ενώ θα ξεκινήσουν προσλήψεις για μόνιμες θέσεις.

Κλείνοντας η Μ. Γκάγκα αναφέρθηκε και στο θέμα του κορωνοϊού επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες 2-3 εβδομάδες συμπληρώνοντας: «δεν είμαστε η χειρότερη χωρά, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων και κάποια θα φτάσουν και σε ανθρώπους, ευπαθείς. Πιστεύω ότι η εικόνα θα βελτιωθεί γρήγορα και θα μπούμε σε κανονικότητα. Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι τώρα».

Διαμαρτυρία των εν αναστολή εργαζομένων σε υγειονομικές μονάδες

Έξω από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Πύργου βρέθηκαν χθες το πρωί εργαζόμενοι των υγειονομικών μονάδων της Ηλείας που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας λόγω του μη εμβολιασμού τους.  Αρχικά οι εργαζόμενοι θέλησαν να μιλήσουν με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, χωρίς αρχικά να υπάρξει ανταπόκριση από μέρους της, ωστόσο η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός κατά την έξοδο της από το νοσοκομείο δεν απέφυγε τη συζήτηση μαζί τους, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Το να μη δουλεύει κάποιος που είναι ανεμβολίαστος σε χώρο υψηλού φορτίου, ήταν μια απόφαση που πήρε  η πολιτεία για προστασία των ιδίων και ασθενών. Αυτή είναι η απόφαση πολιτείας».

«Ήρθαμε για να μιλήσουμε πολιτισμένα καθώς ζούμε σε ένα δημοκρατικό κράτος» υπογράμμισε η Ηλιοστάλακτη Μανιάτη εργαζόμενη σε αναστολή ενώ συμπλήρωσε: «Δεν ρωτάμε  κάτι παράλογο. Συζήτηση θέλουμε να κάνουμε. Να μας πουν για ποιο λόγο τη στιγμή που και οι συνάδελφοι, νοσούν και μεταδίδουν, είναι εργαζόμενοι και εμείς είμαστε σε αναστολή. Υποτίθεται ότι μπήκαμε σε αναστολή, καθαρά και μόνο για την προστασία των ασθενών. Με ποιο τρόπο προστατεύονται οι ασθενείς αυτή τη στιγμή που συνάδελφοι εμβολιασμένοι νοσούν 5-6 φορές και μεταδίδουν. Η μάνα μου, ο πατέρας μου, που είναι μέσα και νοσούν που δεν μπορούμε να μπούμε να τους δούμε, δεν κινδυνεύουν από τους συναδέλφους που νοσούν; Που είναι η πρόληψη σε αυτό; Όταν δεν υπάρχει άτομο να καλύψει την βάρδια; Πρόσφατα συνάδελφος και φίλη αρρώστησε και την έφεραν με σπασμένη κίστη να δουλέψει πρωί- νύχτα. Πως μπορεί αυτό το άτομο να βοηθήσει έναν ασθενή όταν δεν μπορεί να φροντίσει τον ίδιο του τον εαυτό. Μία απλή ερώτηση. Γιατί οι συνάδελφοι μπαίνουν με rapid test  και μοριακά και εμείς δεν μπορούμε; Ένα γιατί».

Από τη πλευρά της, η παιδίατρος  σε αναστολή Αικατερίνη Ποσόφσκα  υπογράμμισε: «Με τις αναστολές μας δεν τιμωρούμαστε μόνο εμείς αλλά και οι συνάδελφοι που εργάζονται αλλά και οι ασθενείς που δεν έχουν αρκετή φροντίδα. Βλέπουμε ότι κλείνουν ντο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα. Δηλαδή μας περισσεύουν θέσεις και ιατροί;».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ