Δέσμευση Γκάγκα στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας: «Να αποδοθεί η Νέα Πτέρυγα ως καινούργιο ΤΕΠ»

Έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη λειτουργία ενός καλού τμήματος επειγόντων περιστατικών η Αν. Υπουργός Υγείας

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

«Στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας θέλουμε να αποδοθεί η Νέα Πτέρυγα όσο το δυνατόν συντομότερα, και να αποδοθεί ως καινούργιο ΤΕΠ γιατί αυτό χρειάζεται η πόλη και το προσωπικό που δουλεύει σε όχι και τόσο καλές συνθήκες αυτή τη στιγμή. Μαζί με τον Δήμαρχο Ήλιδας και τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ δεσμευόμαστε πως το ΤΕΠ στη Νέα Πτέρυγα θα ανοίξει πάρα πολύ σύντομα και ο πληθυσμός θα έχει κατ’ αρχήν πολύ καλό τμήμα επειγόντων στην περιοχή, μαζί με την συνταγογράφηση. Αυτό είναι για εμάς η απόλυτη προτεραιότητα».

Αυτή ήταν η σύντομη δήλωση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα αμέσως μετά την αυτοψία που έκανε στις υποδομές του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και ειδικά στη Νέα Πτέρυγα, για την οποία ζήτησε να ενημερωθεί πλήρως από τον Δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρης και τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, ρωτώντας μάλιστα επιτακτικά τους λόγους για τους οποίους δεν λειτουργεί.

Σε ερώτηση της ΠΡΩΤΗΣ για το εάν η μονάδα της Αμαλιάδας θα συνεχίσει να λειτούργει ως δευτεροβάθμια, η κα Γκάγκα απάντησε ως εξής: «Σε κανέναν νοσοκομείο δεν έχουμε αλλάξει οργανισμούς και για την ώρα δεν αλλάζουμε κάτι. Η πρώτη μας προτεραιότητα όμως είναι να λειτουργήσει σε καλές συνθήκες και να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμο. Ο κόσμος που έρχεται στο Νοσοκομείο έχει μειωθεί και θέλουμε να αρχίσει να αυξάνεται με καλές υπηρεσίες υγείας και με ευχαριστημένο το προσωπικό».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης ανέφερε πως για να λειτουργήσει το ΤΕΠ στη Νέα Πτέρυγα πρέπει πρώτα να θεσμοθετηθεί με νόμο του κράτους, ακολούθως να στελεχωθεί με τους υπάρχοντες ιατρούς της Ν.Μ. Αμαλιάδας και στη συνέχεια να προκηρυχθούν θέσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό.

Πλήρως ενημερωμένη

Η Μίνα Γκάγκα εμφανίστηκε πλήρως ενημερωμένη για την κατάσταση που έχει περιέλθει η Ν.Ν. Αμαλιάδας και στην σύσκεψη που έγινε στο γραφείο της Διοικήτριας κας Ειρήνης Αγγελάκου ξεκαθάρισε τις προθέσεις του υπουργείου που έχουν ως προτεραιότητα την ενίσχυση με προσωπικό στο Νοσοκομείου Πύργου, ενώ τόνισε πως τα ΤΕΠ στη Νέα Πτέρυγα μπορούν να λειτουργήσουν με το υπάρχον προσωπικό της Ν.Μ. Αμαλιάδας προς το παρόν. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος επίσης ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο Βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ο Διοικητής του Γ/Ν Ηλείας Χρήστος Χριστόπουλος, ο Πρόεδρος των Ιατρών του Νοσοκομείου Νίκος Σδούγας, ο Πρόεδρος των Εργαζομένων Σωκράτης Σωτηρόπουλος, οι ιατροί του Νοσοκομείου Βαγγέλης Δημητρόπουλος και Γιώργος Μπακέλας, κ.α.

Γ. Λυμπέρης: «Τελευταίος νομός της Ελλάδας σε θέματα υγείας»

Στην τοποθέτησή του για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας ο Δήμαρχος Ήλιδας ανέφερε: «Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο νομός Ηλείας ,πέρα όλων των άλλων, στα θέματα υγείας είναι ο τελευταίος της Ελλάδας. Όποιον και να ρωτήσεις, και δε χρειάζεται να είναι ειδικός, υγειονομικός , γιατρός ή νοσοκομειακός για να  εξηγήσει ότι αυτή τη στιγμή ουσιαστικά δεν υπάρχει δευτεροβάθμια περίθαλψη στο Νομό. Το ένα νοσοκομείο αποψιλώθηκε καθ΄ όλη  τη διάρκεια, με περισσότερη ένταση την τελευταία διετία, από γιατρούς, με την προοπτική να επανδρωθεί και να ενισχυθεί το νοσοκομείο του Πύργου. Το αποτέλεσμα ήταν να απαξιωθεί και να κλείσει ουσιαστικά το νοσοκομείο της Αμαλιάδας και το  νοσοκομείο του Πύργου να γίνει χειρότερο από ότι ήταν πριν αρχίσει η απόσπαση των γιατρών από τη δομή της Αμαλιάδας.

Αυτό δείχνει ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν πλήρως αποτυχημένη. Γιατροί οι οποίοι έφευγαν από τη μία δομή , από την Αμαλιάδα, για να πάνε στον Πύργο, παρασύροντας και γιατρούς του Πύργου, παραιτήθηκαν, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή ένας ολόκληρος Νομός, πλέον των 150.000 κατοίκων, να έχει μόνο έναν παθολόγο στα δύο νοσοκομεία της Ηλείας. Γιατροί της χειρουργικής κλινικής ακολούθησαν το ίδιο, με αποτέλεσμα σήμερα η χειρουργική του νοσοκομείου  του Πύργου, αφού απαξιώθηκε και έκλεισε η χειρουργική της Αμαλιάδας, να διευθύνεται από συνταξιούχο χειρούργο.

Όλα αυτά τα πράγματα θα ήταν κωμικά αν δεν ήταν τραγικά για την υγεία και την περίθαλψη των ανθρώπων του Νομού μας. Το τι ακριβώς πρέπει να γίνει δεν μπορούμε ούτε να το υποδείξουμε ούτε να το δρομολογήσουμε εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση, ως πολίτες, ως γιατροί και υγειονομικοί αυτού του τόπου. Είναι υπεύθυνη η πολιτική ηγεσία , είναι υπεύθυνη η εκτελεστική εξουσία , είναι υπεύθυνη η νομοθετική εξουσία να βρει τους τρόπους που θα διασφαλίσει το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό για τη ζωή των ανθρώπων του Νομού Ηλείας .

Σε ότι αφορά το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας , έχουμε υπερβεί εαυτόν σε αυτά τα οποία θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει, έχουμε ενεργοποιηθεί και συμμετάσχει ακόμα και στην υποδομή , κατασκευάζοντας μία καινούργια πτέρυγα προ επτά ετών και  κατηγορηθήκαμε από την προηγούμενη  κυβέρνηση ότι κάναμε εικονικά εγκαίνια.

Μέσα σε πέντε χρόνια η ίδια κυβέρνηση ερήμωσε τον τόπο αυτό , τον απαξίωσε και τον έφερε σε σημείο αχρησίας. Αμέσως μόλις αναλάβαμε επαναφέραμε την πτέρυγα και δραστηριοποιηθήκαμε για να μπορέσει να λειτουργήσει. Με διάφορες προφάσεις όμως  του, εκ των πραγμάτων, αποτυχημένου διοικητή των δομών της Ηλείας του κ. Χριστόπουλου, ακόμα δεν έχει καταφέρει να τεθεί σε λειτουργία.

Αν αυτά δεν είναι εσκεμμένα προκειμένου να απαξιωθεί πλήρως ως δομή το νοσοκομείο της Αμαλιάδας για να καταλήξουμε στο τέλος να γίνει ένα ευτελές Κέντρο Υγείας, τότε είναι ανικανότητα του Διοικητή  ή προσαρμογή στην πραγματικότητα η οποία λέει ότι αφού δεν έχουμε γιατρούς γιατί να ανοίξουμε την καινούργια πτέρυγα.

Νομίζω ότι η υπομονή μας, η υπομονή του κόσμου – γιατί αυτόν εκφράζω εγώ αυτή τη στιγμή και δεν αφορά μόνο το πρόσωπό μου – έχει εξαντληθεί και νομίζω ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, οι καταστάσεις θα γίνουν ανεξέλεγκτες».

«Αυτό που μας μένει είναι να ξεκινήσουμε από την αρχή»

Μετά τις δεσμεύσεις της κας Γκάγκα για τα ΤΕΠ στη Νέα Πτέρυγα, ο Δήμαρχος Ήλιδας, τόνισε τα εξής: «Στην κατάσταση που περιγράψαμε και έτσι όπως βρίσκεται σήμερα  η δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη του Νομού, σε ότι αφορά την Νοσοκομειακή μονάδα της Αμαλιάδας, αυτό που μας μένει είναι να ξεκινήσουμε από την αρχή με την υποδοχή του ασθενή.

Ο κάθε άνθρωπος που προσέρχεται στο νοσοκομείο πρέπει απαραιτήτως , οποιαδήποτε ώρα και οποιαδήποτε στιγμή με οποιοδήποτε πρόβλημα που απειλεί τη ζωή του, να βρει το γιατρό και το προσωπικό που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει να υπάρξει οργανωμένο τμήμα επειγόντων περιστατικών το οποίο είναι ήδη διαμορφωμένο στην νέα πτέρυγα  με μία υπερσύγχρονη εγκατάσταση για να κάνει αυτή τη λειτουργία δηλαδή. το λεγόμενο ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), με σύγχρονο μηχάνημα ψηφιακό ακτινολογικό , με αξονικό τομογράφο, με ημερήσια φροντίδα των ασθενών που θα χρειαστεί να μείνουν μέσα  24 ώρες, με σηπτικό χειρουργείο , με αίθουσα γύψου, δηλαδή με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αντιμετωπιστεί μια έκτακτη κατάσταση.

Από εκεί και ύστερα το πιο σύνθετο περιστατικό που θα είναι καρδιολογικό , αγγειολογικό είτε βαρύ παθολογικό πρόβλημα  που θέλει περεταίρω διερεύνηση και νοσηλεία σε μία κλίνη δεν είναι της ώρας για τη δομή της Αμαλιάδας. Θα διακομιστεί προφανώς όπως συμβαίνει τόσα χρόνια σε κάποια οργανωμένη μονάδα όπως στην Πάτρα, είτε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο είτε στον Αγ. Ανδρέα.

Για την επόμενη μέρα τώρα είπαμε με την Υπουργό , και αυτός είναι και ο λόγος της επίσκεψής της, ότι είναι θέμα ολόκληρου του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της  δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και την πολιτική δημόσιας υγείας στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Μέσα στα οποία περιλαμβάνονται και αυτά της Αμαλιάδας και του Πύργου.

Εκεί λοιπόν που υπάρχουν περίπου τριακόσιες κλίνες στα δύο νοσοκομεία, δεν περισσεύει καμία, τουναντίον λείπουν περίπου εκατό κλίνες ανάλογα με τον πληθυσμό που έχει ο Νομός. Άρα πρέπει να αξιοποιηθούν για τη δευτεροβάθμια φροντίδα και τα τριακόσια κρεβάτια.

Σε αυτό το θέμα θα επανέλθουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα διότι και από τη θέση μου ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων  Δημόσιας Υγείας, αυτή την ευθύνη έχω μαζί με  τους  υπόλοιπους  συναδέλφους μου,  να επεξεργαστούμε πολιτικές για τη δημόσια υγεία τις οποίες θα εισηγηθούμε στην πολιτική ηγεσία, δηλαδή στον κ. Πλεύρη και στην κ. Γκάγκα που είναι αρμόδια. Γι΄ αυτό λοιπόν είπα ότι είναι θέμα των επόμενων ημερών και μηνών ο σχεδιασμός στην Ηλεία και άρα και στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας».

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ