Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους η...

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους η ΟΑΣΗ: Στους δρόμους… για την σταφίδα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι αγρότες μέλη της ΟΑΣΗ στο κόμβο της Αγίου Γεωργίου στο Πύργο, διαμαρτυρόμενοι  για την εξευτελιστική τιμή της κορινθιακής σταφίδας. Οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Πύργου, ενώ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και στην Π.Ε. Ηλείας όπου είχαν συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο.

Αναφερόμενος στην κινητοποίηση των αγροτών ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης σημείωσε: «Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή που έχει προκύψει το θέμα με τη σταφίδα. Υπάρχει μεγάλος εμπαιγμός από την κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην αγορά και όλα πάνε μια χαρά, και ότι θα λυθεί το θέμα και θα δώσουν κάτι επάνω στην τιμή. Όλα αυτά είναι κοροϊδίες. Αποδείχθηκε πως οι έμποροι εξυπηρετήθηκαν και αγοράζουν τη σταφίδα τζάμπα με 0,80€ και 0,90€ και οι παραγωγοί αυτή τη στιγμή είναι στα κάγκελα γιατί λήγει η προθεσμία για τη συνδεδεμένη και δεν έχουν παραδώσει σταφίδα και ενδέχεται να χάσουν τη συνδεδεμένη. Δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους αλλά και να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Εμείς ζητάμε κατώτερη εγγυημένη τιμή από το επίσημο κράτος και να σταματήσουν τα παραμύθια με τους εμπόρους, την Παναιγιάλειο και τους κολλητούς τους που πάνε και κουβεντιάζουν και μας αραδιάζουν ψέματα. Να αναλάβει την ευθύνη το υπουργείο και η κυβέρνηση, με κατώτερη εγγυημένη τιμή –και λόγω του κόστους παραγωγής που είναι στα ύψη- τουλάχιστον δύο ευρώ.

Σε αυτούς που θέλουν να δώσουν λεφτά, τα δίνουν πολύ εύκολα. Δεν είναι πολλά τα λεφτά, μπορεί να αγοράσει τη σταφίδα από τους παραγωγούς και να τη δώσει στον στρατό, στα σχολεία, στις δομές φιλοξενίας κλπ. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να κερδίσουμε. Το οφείλουμε σε αυτούς που αγωνίστηκαν από το 1870 για να υπάρχει σήμερα σταφίδα». Από την πλευρά του ο Δημήτρης Δημητρόπουλος σταφιδοπαραγωγός από τη Βροχίτσα τόνισε: «Δυστυχώς τα βάσανα των αγροτών και ειδικά των σταφιδοπαραγωγών δεν έχουν τέλος. Κοροϊδία διαρκής. Μας είπαν ότι βγήκε λευκός καπνός, ότι τη σταφίδα θα την πουλήσουμε με 1,40€. Βλέπουμε ότι έχει περάσει ένας μήνας και οι σταφίδες έχουν μείνει στις αποθήκες. Οι πιο πολλές έχουν φύγει με 0,50 κα 0,60€.

Λύση δε φαίνεται πουθενά, ο λευκός καπνός έχει γίνει μαύρος. Η σταφίδα έζησε γενιές και γενιές. Βλέπουμε τώρα, δεν γνωρίζω τους λόγους, αθέμιτος ανταγωνισμός ή συμφέροντα, η σταφίδα πάει προς κατάργηση και ήδη ο κόσμος αγανακτισμένος κόβει τη σταφίδα. Θα ήθελα να απαιτήσω από τους αρμόδιους, υπουργούς, κυβέρνηση, βουλευτές, περιφέρεια, να σκύψουν στο πρόβλημα των σταφιδοπαραγωγών και να δώσουν μια λύση. Επίσης μας ταλανίζει η θηλιά της συνδεδεμένης. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να δίνουμε 150 κιλά, μπορούμε και παραπάνω, αλλά όταν κι όποτε θέλει ο παραγωγός να πουλήσει, να παίρνει τα 50 ευρώ ανά στρέμμα, όχι με τη θηλιά στο λαιμό πριν από κάθε προθεσμία. Δεν μας δίνουν τιμολόγια, έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια στους εμπόρους και μας λένε να περιμένουμε. Επίσης παίρνουμε στον ΕΛΓΑ να ρωτήσουμε και δεν σηκώνει κανένας το τηλέφωνο».

Κατά την διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων της ΟΑΣΗ με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο υπήρξε η δέσμευση, ότι θα αποσταλεί σχετικό έγγραφο προς τα συναρμόδια υπουργεία.

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ