Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας μιλά στην «ΠΡΩΤΗ» ενόψει της επίσκεψης...

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας μιλά στην «ΠΡΩΤΗ» ενόψει της επίσκεψης της Αν. Υπουργού Υγείας: «Εάν ο καθένας θέλει από ένα Νοσοκομείο, θα χάσουμε τα πάντα»

Αναβάθμιση πρωτοβάθμιας υγείας, εξειδικευμένο προσωπικό, διασύνδεση μονάδων, προτείνει ο Κώστας Τσαούσης για τον υγειονομικό χάρτη της Ηλείας

Μονάδα για μικρό χρόνο νοσηλείας και απλά χειρουργεία, με παροχή πρωτοβάθμιας και μετανοσοκομειακής φροντίδας οι προτάσεις του για την Αμαλιάδα

Συνέντευξη στον Μιχάλη Δημητρόπουλο

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έρχεται αύριο στην Ηλεία για να αξιολογήσει τις Νοσηλευτικές Μονάδες και να ξεκινήσει η αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη στον Νομό μας. Ενόψει της επίσκεψης της κας Γκάγκα, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστας Τσαούσης απέστειλε τις προτάσεις του Συλλόγου προς την Αναπληρώτρια Υπουργό, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και συζήτηση με την κα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της.  

Γνωστός για τις στοιχειοθετημένες απόψεις του σε ότι αφορά  την ανάγκη επανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη στον Νομό και πάντα με γλώσσα «κοφτερή» και ξεκάθαρη, ο Κώστας Τσαούσης μίλησε στην «ΠΡΩΤΗ» για τις προτάσεις του Ι.Σ. Αμαλιάδας και την ανάγκη βαθιών τομών στο σύστημα υγείας.

«Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας»

«Το νοσοκομειακό σύστημα της Ηλείας δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του πολίτη σε καμία περίπτωση και πρέπει να αλλάξει. Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε οχυρωθεί πίσω από δικαιολογίες και κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η μιζέρια, δεν μπορεί να συνεχίζουμε να κάνουμε διαχείριση της μιζέριας μας, δε μπορεί να λέμε ψέματα στον εαυτό μας. Μας αρέσει αυτό το πράγμα; Να βγαίνει ο καθένας και να κάνει εκλογές με το Νοσοκομείο; Σαν Ιατρικός Σύλλογος -και μιλώ ομοφώνως εκ μέρους του Δ.Σ. και πιστεύω της πλειονότητας των ιατρών- λέμε πως αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί.  Έφτασε ο κόμπος στο χτένι, έφτασε η στιγμή όπου πρέπει να γίνουν τολμηρά βήματα για να έχουμε ένα σύγχρονο και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσαούσης.

Οι προϋποθέσεις

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ. Αμαλιάδας στην συνέχεια έθεσε τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να γίνει αποτελεσματικό το σύστημα της Δημόσιας Υγείας στην Ηλεία.

«Πρέπει πρώτα από όλα να αρχίσουμε από τις αξιοκρατικές προσλήψεις. Πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένα και βασικά κριτήρια για την επάρκεια των ιατρών, του νοσηλευτικού και του διοικητικού προσωπικού.

Δεύτερον, θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες πρόληψης της Δημόσιας Υγείας. Χρειαζόμαστε οργανωμένα προγράμματα ενημέρωσης -κάτι που παρατηρούμε τώρα με την πανδημία. Δεν υπάρχει αξιόπιστο σύστημα ενημέρωσης. Π.χ. υπάρχουν εμβόλια για τον καρκίνο της μήτρας, για τον έρπη ζωστήρα, για τον HPV κ.ο.κ., που ενώ παρέχονται από την Πολιτεία, δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στους εμβολιασμούς. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει αξιόπιστο σύστημα ενημέρωσης, διαφορετικά δεν θα παρατηρούσαμε τα φαινόμενα να βγαίνει ο καθένας και να λέει ότι θέλει.

Τρίτον, απαιτείται η αναβάθμιση των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κάτι που δεν έχουμε στην Ηλεία. Εμείς εδώ αρχίζουμε ανάποδα. Θέλουμε δηλαδή να φτιάξουμε υψηλού επιπέδου Νοσηλευτική Φροντίδα, χωρίς να έχουμε αρχίσει από το μηδέν. Δεν φτιάχνουμε πρώτα το Πανεπιστήμιο και μετά το Δημοτικό… Ζητάμε να γίνει κάτι με έναν μαγικό τρόπο. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η άμεση δημιουργία ενός δικτύου, με πολλαπλές ειδικότητες. Εδώ έχουμε περιοριστεί στους γενικούς και τους αγροτικούς ιατρούς εν έτει 2022! Δεν έχουμε εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας στα Νοσοκομεία μας, ώστε να μην χρειάζεται να πάρουμε τον αγροτικό. Ως ιατροί έχουμε ήσυχη την συνείδησή μας όταν βάζουμε αυτόν που τέλειωσε χθες την ιατρική να νοσηλεύσει ή να διαφοροδιαγνώσει ποιος θα πάει και σε ποια κλινική; Γιατροί και προσωπικό στην Ηλεία κάνουν τον τροχονόμο προς την Πάτρα.

Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει μία σοβαρή αναδιοργάνωση του νοσοκομειακού συστήματος, με την διασύνδεση των μονάδων. Βρισκόμαστε ακόμα στο σύστημα του… τηλέγραφου! Συμβαίνει ένα περιστατικό και παίρνουμε τηλέφωνο «θα το δεχτείτε»; Συμβαίνει ένα σοβαρό περιστατικό και δεν ξέρει το σύστημα εάν έχουμε ΜΕΘ στην Πάτρα και ποια κλινική εφημερεύει. Δηλαδή, βάζουμε έναν άνθρωπο στο ασθενοφόρο και ψάχνουμε τηλεφωνικά ποιος εφημερεύει», τόνισε ο Κώστας Τσαούσης.

«Αυτό θέλουν οι συμπολίτες μου;»

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ. Αμαλιάδας έφερε και συγκεκριμένα παραδείγματα για την καθυστέρηση που παρατηρείται και για την μη διασύνδεση των μονάδων. «Εδώ στον Νομό δεν έχουμε ένα αυτόνομο κέντρο επειγόντων περιστατικών. Συμβαίνει ένα ατύχημα στη Βάρδα, πάει στο Κέντρο Υγείας, καθυστερεί εκεί, έρχεται Αμαλιάδα τη βρίσκει κλειστή, φεύγει πάει στον Πύργο και έχει περάσει 24ωρο. Αυτό θέλουν οι συμπολίτες μου; Νομίζω όχι. Αυτό το θέλουν αυτοί που χρησιμοποιούν την υγεία για προσωπικούς λόγους, είτε για να βάζουν υποψήφιοι, είτε για να κάνουν τον… «Καραμουρτζούνη»!», ανέφερε για την καθυστέρηση και συνέχισε ως εξής για την πολυδιασπορά και την μη διασύνδεση των μονάδων: «Ξεκινούν δύο αυτοκίνητα από την Πάτρα. Ο ένας να πάει από την Πατρών-Πύργου και ο άλλος από τον 111. Ο ένας θα συναντήσει Νοσοκομείο στην Πάτρα, Κέντρο Υγείας στην Αχαγιά, Κέντρο Υγείας στη Βάρδα, Κέντρο Υγείας στη Γαστούνη, Νοσοκομείο στην Αμαλιάδα, Νοσοκομείο στον Πύργο. Έξι δομές! Ο άλλος έχει την Χαλανδρίτσα και μετά ξανά στον Πύργο…».

«Στην Ηλεία υπάρχει ένα Νοσοκομείο στον Πύργο με δύο νοσηλευτικές μονάδες»

Σε ερώτησή μας για το εάν η κα Αναπληρώτρια Υπουργός τελικά θα επιθεωρήσει τρία κατ’ όνομα Νοσοκομεία (Πύργος, Αμαλιάδα, Κρέστενα), ο Πρόεδρος του Ι.Σ. Αμαλιάδας, απάντησε ως εξής: «Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ένα πράγμα για να γνωρίζει ο πολίτης, διότι εδώ όσοι μιλούν για το θέμα ψεύδονται προς τον πολίτη. Η αλήθεια είναι η εξής: βάσει του νόμου στην Ηλεία υπάρχει ένα Νοσοκομείο στον Πύργο με δύο νοσηλευτικές μονάδες στην Αμαλιάδα και στα Κρέστενα. Φανταστείτε το ως εξής: να έχει το Νοσοκομείο του Πύργου δέκα ορόφους και η μία μονάδα να βρίσκεται στον τρίτο και η άλλη στον τέταρτο. Είναι λοιπόν διαφορετικό πράγμα το τι ζητάμε (π.χ. αυτονόμηση) και άλλο πράγμα να μην λέμε την αλήθεια για ίδιους λόγους… Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός από τον Μάιο του 2021 και το έχει επαναλάβει και άλλες φορές, μετά την πανδημία θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του ΕΣΥ. Μάλιστα ο πρωθυπουργός πριν τις γιορτές μίλησε συγκεκριμένα για το Λασίθι που έχει δύο-τρία Νοσοκομεία σε μικρή χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους. Εδώ όμως στην Ηλεία δεν μιλάμε για τρία Νοσοκομεία, μιλάμε για ένα Νοσοκομείο με δύο νοσηλευτικές μονάδες».

Τι προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος για την Αμαλιάδα

Ακολούθως ζητήσαμε από τον Κώστα Τσαούση να μας αναφέρει τις προτάσεις που κατέθεσε στο Υπουργείο Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας.

«Κατ’ αρχάς θέλουμε Νοσοκομείο, προφανώς. Αλλά είναι άλλο πράγμα το τι θέλουμε και άλλο το τι είναι εφικτό. Ζητούμε Νοσοκομείο, αλλά εάν η απόφαση της κυβέρνησης είναι το ένα Νοσοκομείο την Ηλεία και επειδή δεν θέλω να κοροϊδεύω κανένα και κυρίως τους συμπολίτες μου, οι προτάσεις που έχω κάνει από τον  Νοέμβριο είναι οι εξής:

Να διεκδικήσουμε μία δομή που να έχει παροχή υπηρεσιών υγείας, να είναι νοσηλευτική μονάδα και να είναι αυτόνομη. Μονάδα αυτόνομη που θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία οικονομικά και σοβαρές και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας σε ότι αφορά τον μικρό χρόνο νοσηλείας, τα μικρά και απλά χειρουργεία και την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που είναι ανύπαρκτη στον Νομό. Και διασύνδεση αυτού με τα δευτεροβάθμια και τα τριτοβάθμια Νοσοκομεία. Η υγεία όμως δεν είναι μόνο να μου πάρουν την πίεση. Σε αυτήν τη χώρα δεν έχουμε ακόμα  συζητήσει τι σημαίνει μετανοσοκομειακή φροντίδα. Γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, αλλά εδώ δεν έχουμε καν τον όρο. Αυτά όμως απαιτούν να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ως Νομός που να το καταθέσουμε και να το κερδίσουμε. Εάν μονίμως ο καθένας θέλει και από ένα Νοσοκομείο χωρίς αυτός που το λέει να γνωρίζει τι λέει … τότε θα γίνει αυτό για το οποίο διατείνομαι εδώ και χρόνια, διότι βλέπω που πηγαίνει η κατάσταση να χάσουμε τα πάντα, όπως χάσαμε τις σχολές, όπως θα χάσουμε και τα δικαστήρια, θα χάσουμε και το Νοσοκομείο και στο τέλος της ημέρας θα βρεθούμε χωρίς τίποτα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ι.Σ. Αμαλιάδας.

«Το Νοσοκομείο δεν είναι σούπερ μάρκετ»

Σχολιάζοντας τις κατά καιρούς τοποθετήσεις για τα Νοσοκομεία στον Νομό μας ο Κώστας Τσαούσης ανέφερε τα εξής: «Το Νοσοκομείο δεν είναι σούπερ μάρκετ. Αναγνωρίζω τις καλές προθέσεις όλων των ανθρώπων, αλλά να μιλά ο καθένας για ότι γνωρίζει. Να ξέρει τι ζητά και να έχει ψάξει βαθιά το θέμα. Το να μιλάω απλά για κίνητρα δεν απαντά στις σύγχρονες ανάγκες, διότι οι συμπολίτες έχουν ανάγκη σοβαρής παροχής υγείας. Η υγεία δεν σημαίνει νοσηλεία, είναι λάθος αντίληψη αυτή. Υγεία σημαίνει πρόληψη.  Η υγεία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τις προσφορές κάποιων, οι οποίες φυσικά είναι ευχάριστο να γίνονται και καλώς γίνονται. Είναι άλλο πράγμα όμως η παροχή υπηρεσιών υγείας και άλλο πράγμα η ιδεοληψία του καθενός και το πώς θα ήθελε ο καθένας να παρέχεται η υγεία. Όταν κάνουμε προτάσεις ως υπεύθυνος επιστημονικός σύλλογος,  τις κάνουμε υπεύθυνα και αναφερόμαστε σε δεδομένα».

Η τοπική αυτοδιοίκηση

Σχολιάζοντας επίσης την στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανέφερε τα εξής: «Η τοπική αυτοδιοίκηση του Νομού μας έχει μαζευτεί ποτέ μαζί με τους δύο Ιατρικούς Συλλόγους να συζητήσει σοβαρά το θέμα; Οι τέσσερις από τους επτά Δήμαρχους της Ηλείας είναι γιατροί μάλιστα… Αν δεν έχουμε μαζευτεί να συζητήσουμε σοβαρά την παροχή υγείας στους πολίτες μας εγώ τι να σχολιάσω…».

«Δεν νομίζω πως η Υπουργός θα ανακοινώσει αποφάσεις»

Τέλος, αναφερόμενος στην αυριανή επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας στην Ηλεία, ο Κώστας Τσαούσης, τόνισε: «Έχω έρθει σε επαφή με την κα Υπουργό, έχω κάνει τις προτάσεις μου, δεν νομίζω πως η κα Υπουργός θα ανακοινώσει αποφάσεις, αυτό θα είναι λάθος. Όλες οι προτάσεις πρέπει να μπουν σε διαβούλευση και νομίζω πως και η ίδια το ξέρει και θέλει και τη γνώμη των αρμοδίων του τόπου μας, έτσι τουλάχιστον λειτουργούν οι δημοκρατικές κοινωνίες. Η Αναπληρώτρια Υπουργός νομίζω πως καλώς πράττει, έρχεται να δει από κοντά τα προβλήματα και να ακούσει για τα προβλήματα. Προσωπικά θα την ρωτήσω πάντως ποιές είναι οι προθέσεις του Υπουργείου, διότι ωραία τα λέμε όλα αυτά, αλλά εάν δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις του Υπουργείου δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Γιατί εάν έρθει το Υπουργείο και αρχίσει πάλι τα… «θα κάνουμε προσλήψεις, δεν θέλουμε να κλείσουμε καμία μονάδα», δηλαδή όλα αυτά που ακούμε άδω και 20 χρόνια τότε κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας… Εάν οι συμπολίτες μου θεωρούν πως τους αρέσει να ακούν όλα αυτά και πως κάποιος θα τους σώσει σε 100 ημέρες ή σε 200, είμαστε όλοι άξιοι τις τύχης μας…».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ