Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠήρε θέση η Ένωση Αγρινίου για τα φωτοβολταϊκά στο Φράγμα Πηνειού: «Διαβούλευση...

Πήρε θέση η Ένωση Αγρινίου για τα φωτοβολταϊκά στο Φράγμα Πηνειού: «Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία»

Η Ένωση αναφέρει πως θέλει σύμμαχο την κοινωνία και πώς η επένδυση θα γίνει με με ευλαβική τήρηση της κείμενης νομοθεσίας

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Εφύρα για το θέμα: «Γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα τη συμφωνία του ΓΟΕΒ με την Ένωση Αγρινίου;»

Θέση για την επένδυση μέσω φωτοβολταϊκών στις εξωλίμνιες εκτάσεις του Φράγματος Πηνειού, θέμα το οποία έχει αναδείξει η «ΠΡΩΤΗ», πήρε η Ένωση Αγρινίου. Η Ένωση Αγρινίου απαντώντας σε ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στην ΠΔΕ, Απόστολου Κατσιφάρα, ξεκαθάρισε πως  η επένδυση θα γίνει μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, καθώς και με ευλαβική τήρηση της κείμενης νομοθεσίας.

Στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Με τη δύναμη του Ηλίου και στην Ηλεία», η Ένωση Αγρινίου αναφέρει τα εξής:

«Με σύμμαχο την κοινωνία, με οδηγό μας τις αρχές του Συνεταιριστικού Κινήματος, με ευλαβική τήρηση της κείμενης νομοθεσίας.

Ο Α. Σ. Ένωση Αγρινίου, εντείνοντας τις αναπτυξιακές του πρωτοβουλίες, έχει δρομολογήσει μια ακόμη μεγάλη επένδυση, αυτή τη φορά στην περιοχή της Πηνείας στην Ηλεία.

Οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη και απαρέγκλιτα τηρούνται τα όσα θεσμικά έχει προβλέψει το ελληνικό κράτος, στην κεντρική και αποκεντρωμένη του μορφή.

Με σύμμαχο και συμμέτοχο την ίδια την τοπική κοινωνία, η διαβούλευση με την οποία επίσης ακολουθεί το προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό καθορίζεται απ’ την κείμενη νομοθεσία, αλλά και με σταθερό οδηγό μας τις αρχές και τις αξίες του συνεταιρίζεσθαι, είναι επίσης σε εξέλιξη.

Με την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών το επενδυτικό σχέδιο των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ θα τεθεί σε τροχιά υλοποίησης,  αλλάζοντας οριστικά το μέλλον μιας περιοχής, την οποία ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Κατσιφάρας καταδίκασε και αυτή την υπανάπτυξη και στη μιζέρια, ερχόμενος σήμερα να προσποιηθεί τον τιμητή, εκφράζοντας υποκριτικά αγωνίες τις οποίες οι κάτοικοι δεν είδαν να δηλούνται με έργα και πράξεις κατά τη δεκαετή διακοσμητική του παρουσία στην Περιφέρεια.

Για την πορεία της επένδυσης θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις μόλις θεσμικά ολοκληρωθεί η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Όσο για τον κ. Κατσιφάρα, επίσης θα επανέλθουμε, …όταν το κρίνουμε σκόπιμο».

Η εκδήλωση στην Εφύρα

Στο μεταξύ, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Οργάνωση Μελών Ήλιδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκδήλωση-συζήτηση το βράδυ του Σαββάτου 15 Ιανουαρίου στην τοπική κοινότητα Εφύρας για τον σχεδιασμό του  ΓΟΕΒ και της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας που αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στις εξωλίμνιες εκτάσεις του φράγματος Πηνειού. Κύριοι ομιλητές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν ο βουλευτής του Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός, ο πρώην βουλευτής και υπεύθυνος του τμήματος Υποδομών Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας Τάσος Τσάκωνας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δ. Ήλιδας: «Στη συζήτηση που ακολούθησε με προέδρους των τοπικών κοινοτήτων που περιβάλλουν το φράγμα Πηνειού και κτηνοτρόφους των παραλίμνιων εκτάσεων εκφράστηκε η αντίδραση τους στα σχέδια υποβάθμισης της περιοχής και της υποθήκευσης κάθε μελλοντικής τουριστικής ανάπτυξης αλλά και η αγωνία για το εισόδημα των κτηνοτρόφων των εξωλίμνιων εκτάσεων που πλήττεται άμεσα από τις επιλεκτικές πολιτικές της Περιφέρειας και της κυβέρνησης υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Η εύλογη ανησυχία τους ενισχύεται από την αδιαφάνεια των ενεργειών που έχουν γίνει από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον ΓΟΕΒ Πηνειού–Αλφειού για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και κυρίως από την παντελή έλλειψη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας.

Εκφράσαμε τον προβληματισμό μας για τη στάση του ΓΟΕΒ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Γιατί κινούνται υπόγεια και δεν υπάρχει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας; Γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα τη συμφωνία του ΓΟΕΒ με την Ένωση Αγρινίου; Τι θέλουν να κρύψουν;

Επιπλέον υπάρχουν δύο σοβαρά ερωτήματα που δείχνουν τις ύποπτες  προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

  • Γιατί καθυστερούν επί 2,5 χρόνια την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ); Αυτό είναι το εργαλείο που θα μας δείξει πού μπορούν και πού δεν μπορούν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και άλλες μορφές ΑΠΕ. Η αναθεώρησή του ξεκίνησε από το 2018 και σήμερα είναι άγνωστη η τύχη του. Πώς χωροθετούνται εγκαταστάσεις πριν την ολοκλήρωσή του;
  • Γιατί καθυστερούν επί 2,5 χρόνια τη δημοπράτηση της μελέτης για τον εκσυγχρονισμό του φράγματος που έχει τίτλο «Μελέτες συμπληρωματικών έργων φράγματος Πηνειού για ανακαίνιση, προσβασιμότητα, ασφάλιση και ανάδειξή του και μελέτες έργων ταμίευσης άρδευσης και ύδρευσης τ. Δήμου Ωλένης Ηλείας»; Η χρηματοδότηση της μελέτης έχει εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το 2019. Γιατί δεν προκηρύσσεται η μελέτη; Γιατί προφανώς φοβούνται ότι η μελέτη θα δείξει πως τέτοιες εγκαταστάσεις είναι αντίθετες με τα αναγκαία έργα για την ανάδειξη και την ήπια αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τάσσεται υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε μικρή κλίμακα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Δε θα επιτρέψουμε να υποθηκεύσουν τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής που είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για να κερδοσκοπήσουν κάποιες εταιρίες. Δεν θα επιτρέψουμε τον αφανισμό της κτηνοτροφίας μας στην περιοχή. Η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, είναι ζήτημα ζωής για την Ηλεία. Όποιοι το αγνοούν θα μας βρουν μπροστά τους. Η εφαρμογή ενός προγράμματος στήριξης της κοινωνίας από μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές θα είναι η απάντηση στην καταστροφική για τους πολίτες Κυβέρνηση Μητσοτάκη και στους ντίλερς που εκπροσωπεί».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ