Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΘα κοστίσει 3.794.856,86 ευρώ το 2022: «Τσουχτερή» η διαχείριση των απορριμμάτων της...

Θα κοστίσει 3.794.856,86 ευρώ το 2022: «Τσουχτερή» η διαχείριση των απορριμμάτων της Ηλείας

Η λειτουργία της ΜΕΑ Τριανταφυλλιάς και το τέλος ταφής ανεβάζουν το κόστος στα δημοτικά τέλη

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

«Τσουχτερά» θα πληρώσουν το 2022 οι πολίτες της Ηλείας την διαχείριση των απορριμμάτων τους. Και αυτό για δύο λόγους: πρώτα από όλα επειδή η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ηλείας στην Τριανταφυλλιά φέτος θα λειτουργήσει κανονικά όλο τον χρόνο (πέρυσι λειτούργησε από τον Οκτώβριο) και δεύτερον επειδή από την 1η Ιανουαρίου 2022 το υπουργείο Περιβάλλοντος εφαρμόζει το θεσπισμένο από το 2012 τέλος ταφής των απορριμμάτων, το οποίο όμως έως τώρα δεν είχε εφαρμοστεί.

Συνολικά η διαχείριση των απορριμμάτων και στους 7 Δήμους της Ηλείας θα κοστίσει για το τρέχον έτος, 3.794.856,86 ευρώ. Τα 3.386.018,69 ευρώ αφορούν τη μηχανική διαλογή που γίνεται στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς (64 ευρώ ανά τόνο) και τα υπόλοιπα 408.838,17 ευρώ αφορούν τα τέλη ταφής (20 ευρώ ανά τόνο). Αναλογικά, δηλαδή, κάθε πολίτης της Ηλείας θα πληρώσει 23,8 ευρώ, με τη μορφή αύξησης στα δημοτικά τέλη.

Το τέλος ταφής επιβάλλεται στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) ή στους Δήμους, αλλά πρακτικά θα μετακυλιστεί στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Στόχο έχει τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή, καθώς η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην ανακύκλωση και υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 80% των αποβλήτων εξακολουθεί να θάβεται.

Το τέλος ταφής

Το τέλος ταφής υπολογίζεται ως εξής: 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο έως το 2025. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι παρά το γεγονός ότι οι ΦοΔΣΑ όφειλαν – βάσει του νόμου – να έχουν ήδη συνυπολογίσει το τέλος ταφής κατά την κατάρτιση κανονισμού τιμολόγησης και να έχουν εντάξει στον Προϋπολογισμό τους το αντίστοιχο ποσό, το υπουργείο διαπίστωσε από την διαβίβαση κανονισμών τιμολόγησης την παράλειψη ένταξης του τέλους ταφής τόσο στον κανονισμό όσο και στον Προϋπολογισμό τους.

Αυτός είναι και ο λόγος της έκδοσης της εγκυκλίου από τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο οποίος ζητεί από τους Φορείς που δεν έχουν εντάξει το τέλος ταφής στην τιμολογιακή τους πολιτική και στον προϋπολογισμό τους, να συμμορφωθούν άμεσα προβαίνοντας σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού και της τιμολογιακής πολιτικής.

Παράλληλα, προβλέπεται σαφής μηχανισμός ελέγχου και επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους ταφής. Το τέλος ταφής υπολογίζεται ανά εξάμηνο με βάση τις πραγματικές ποσότητες αποβλήτων που διατέθηκαν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΝ επιβάλλεται τέλος ταφής για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που προκύπτουν από μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), Μονάδες Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ), Μονάδες Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΕΑ), και μονάδες αποτέφρωσης αστικών αποβλήτων), που διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Στην Ηλεία, λόγω της λειτουργίας του εργοστασίου στην Τριανταφυλλιά (ΜΕΑ), από τους συνολικά 52.415,15 τόνους απορριμμάτων που παράγουν οι 7 Δήμοι (στοιχεία του 2021), για ταφή πηγαίνει το 39%, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του εργοστασίου, ήτοι 20.441,91 τόνοι.

Γ. Λυμπέρης: «Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ήλιδας θα προβαίνει σε κατάσχεση από εάν οι Δήμοι δεν πληρώνουν»

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας και Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» πως την προσεχή Δευτέρα θα καλέσει τους όλους τους εκπροσώπους των Δήμων του Νομού για να τους εξηγήσει τι σημαίνουν οι νέες εξελίξεις. Όπως δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ»: Στην προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ θα ενημερώσω τους Δημάρχους πως πρέπει να εντάξουν στους προϋπολογισμούς των Δήμων τους τα νέα τέλη. Προφανώς το κόστος θα μετακυληθεί στα δημοτικά τέλη, κάτι που έχουμε πει στον κ. Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους Υπουργούς στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε ως ΚΕΔΕ. Ζητήσαμε αναβολή του τέλους ταφής για δύο χρόνια, αλλά ήταν κάθετοι πως θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου 2022 σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία. Η σύμβαση προβλέπει πως η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ήλιδας λόγω ΣΔΙΤ θα κάνει την οικονομική διαχείριση του εργοστασίου. Για αυτόν τον λόγο η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ήλιδας θα προβαίνει κάθε μηνά (γιατί μετά υπάρχουν τόκοι υπερημερίας) σε κατάσχεση από τους ΚΑΠ εάν οι Δήμοι δεν πληρώνουν. Άρα πρέπει οι Δήμαρχοι να το καταλάβουν και να φτιάξουν τους προϋπολογισμούς τους, ώστε να πληρώνουν κάθε μήνα τα τέλη, διαφορετικά θα υπάρχουν κατασχέσεις και ανωμαλίες στη λειτουργία των Δήμων τους».

«Θα πληρώσουμε τα διπλάσια φέτος»

Εξηγώντας την διαφορά της Ηλείας από τους περισσότερους Νομούς της Ελλάδας, ο Γιάννης Λυμπέρης, ανέφερε: «Το τέλος ταφής στην Ηλεία θα είναι για το υπόλειμμα, στους άλλους Δήμους θα είναι για το σύνολο. Το ποσό σε εμάς είναι μεγάλο έτσι και αλλιώς λόγω της επεξεργασίας στο εργοστάσιο. Θα πληρώσουμε τα διπλάσια φέτος λόγω της λειτουργίας του εργοστασίου. Από την άλλη, εάν δεν είχαμε το εργοστάσια θα πληρώναμε τέλος ταφής για το σύνολο των απορριμμάτων. Δηλαδή στην Ηλεία, η λειτουργία του εργοστασίου μας γλιτώνει από ένα μεγάλο μέρος της ταφής, αλλά από την άλλη πληρώνουμε την διαχείριση. Όσοι έχουν ΧΥΤΑ, δεν πληρώνουν 64 ευρώ τον τόνο, που πληρώνουμε εμείς στη διαλογή. Εμείς όμως προστατεύαμε το περιβάλλον, δεν τα θάβουμε. Από το 2008 η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμα επειδή οι Δήμοι δεν επεξεργάζονταν τα σκουπίδια τους. Η χώρα μετακυλούσε τα πρόστιμα στους Δήμους. Αυτά είναι εκατομμύρια ευρώ. Εμείς πλέον είμαστε εναρμονισμένοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το κυριότερο κέρδος είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Με το εργοστάσιο γίνεται μηχανική διαλογή, αφού δεν γίνεται στην πηγή (στα σπίτια). Με συντονισμένες προσπάθειες μπορούμε το 2030 να φτάσουμε το 10% υπολείμματα.  Σαν Νομός καλύπτουμε τοους 45.000 τόνους που προβλέπει η σύμβαση για το εργοστάσιο. Όμως πάνω από τους 60.000 τόνους μειώνεται η χρέωση ανά τόνο. Γι’ αυτό και το να γίνεται η διαλογή απορριμμάτων και από άλλους Δήμους είναι προς όφελός μας. Εργοστάσιο αυτή τη στιγμή έχει μόνο το 15% της χωράς. Εμείς αντί να πούμε πως είμαστε πρωτοπόροι και πιο φιλικοί σε σχέση με το περιβάλλον, λέμε ανοησίες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ