Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΓια εκατοντάδες ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και στην Ηλεία: Σε αδιέξοδο βρίσκεται η...

Για εκατοντάδες ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και στην Ηλεία: Σε αδιέξοδο βρίσκεται η απονομή των συντάξεων

Περισσότεροι από 170 φάκελοι δικαιούχων από το Νομό μας, επιστράφηκαν ανολοκλήρωτοι από τη Διεύθυνση  του πρ. ΟΑΕΕ στην Πάτρα…

Σε ατελείωτη αναμονή για  την απονομή των συντάξεών τους, βρίσκονται εκατοντάδες δικαιούχοι στην Ηλεία, οι οποίοι  εδώ και αρκετά χρόνια παρακολουθούν  μια απίστευτη γραφειοκρατία,  που τους στερεί  το μοναδικό εισόδημα   για να επιβιώσουν!

Το  τεράστιο πρόβλημα  που είχε ξεκινήσει  τα τελευταία χρόνια στις περιφερειακές υπηρεσίες  του ΕΦΚΑ στην Πάτρα, συνεχίζεται πλέον και σε τοπικό επίπεδο, μετά και την επιστροφή  εκατοντάδων  φακέλων από τις πρώην ασφαλιστικές υπηρεσίες του νέου οργανισμού.

Σύμφωνα με έγκυρες  πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ», το τελευταίο διάστημα από την αρμόδια Διεύθυνση του πρ. ΟΑΕΕ στην Πάτρα επιστράφηκαν  πάνω από 170 φάκελοι  ασφαλισμένων από την Ηλεία, οι οποίοι   βρίσκονταν σε αναμονή για την απονομή των συντάξεων.

Οι εν λόγω φάκελοι παρέμειναν στην υπηρεσία για αρκετό χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο  να έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες και τώρα καλούνται οι τοπικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να βγάλουν τα «κάστανα από τη φωτιά» και να προχωρήσουν στην απονομή των  συντάξεων.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον πρ. ΟΓΑ, όπου σε εκκρεμότητα βρίσκονται συντάξεις …τεσσάρων και άνω ετών, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι της υπαίθρου και του μόχθου να βρίσκονται σε μεγάλο αδιέξοδο, ενώ κάποιοι απ’ αυτούς δεν είναι βέβαιοι ότι θα προλάβουν να πάρουν σύνταξη!

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ στην Ηλεία βρίσκονται «επί ποδός»  προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οι οποίες ωστόσο είναι συσσωρευμένες εδώ και αρκετό καιρό, με συνέπεια  συχνά να προκύπτουν δυσχέρειες.

Με σοβαρά προβλήματα υγείας

Από την άλλη πλευρά εξάλλου, σοβαρές καταγγελίες σε σχέση με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις απονομές συντάξεων στη Δυτική Ελλάδα, είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Αγρο-κτηνοτρόφοι με σοβαρά προβλήματα υγείας περιμένουν, όπως καταγγέλλουν, εδώ και ένα χρόνο, έχοντας στείλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και έχοντας περάσει και από τις σχετικές επιτροπές που πιστοποιούν το βαθμό αναπηρίας τους, μήπως και πάρουν σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Σα να μην έφθανε δε αυτό, ο ΕΦΚΑ τους καλεί για όλο αυτό το διάστημα, να καταβάλλουν και ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή και δε μπορούν πλέον να εργαστούν και δεν έχουν πάρει την σύνταξη και καλούνται να δώσουν και εισφορά προς τον ΕΦΚΑ. Οι συγκεκριμένες καταγγελίες αφορούν στη Δυτική Ελλάδα, όμως ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει κατά καιρούς και από άλλες περιοχές.

Ο «πύργος ελέγχου»

Στο μεταξύ σε ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο, στη μάχη για την επίσπευση στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, εξελίσσεται ο «πύργος ελέγχου» που λειτουργεί από τον Οκτώβριο στο στρατηγείο του ΕΦΚΑ, στο πράσινο κτίριο της Λ. Κηφισίας, καθώς χωρίς ακόμη να έχουν λειτουργήσει τα άλλα μέτρα που έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μόνο με αποτελεσματικότερο management, συνεχή έλεγχο και στοχοθεσία, η αύξηση στην έκδοση των νέων συντάξεων κινείται από 9% και αγγίζει ακόμη και το 330%.

Η «Καθημερινή» παρουσιάζει τα πρώτα στοιχεία από τις 12 Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) πoυ λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, καθώς και το «πράσινο κτίριο» που συμπεριλαμβάνεται στο ΠΥΣΥ Αττικής, μέσω των οποίων συντονίζεται το έργο και υποστηρίζεται η  λειτουργία των τοπικών διευθύνσεων του ΕΦΚΑ.

Στο παρελθόν, η απονομή γινόταν σε 48 περιφερειακά και τοπικά υποκαταστήματα μισθωτών (τέως ΙΚΑ), 18 περιφερειακές διευθύνσεις μη μισθωτών (τέως ΟΑΕΕ), 9 διευθύνσεις αγροτών (τ. ΟΓΑ), 3 διευθύνσεις αυτοτελώς απασχολούμενων (τ. ΕΤΑΑ), 4 διευθύνσεις τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και 1 διεύθυνση τ. ΝΑΤ.

Μεταξύ άλλων στο 100% ήταν η αύξηση στο ΠΥΣΥ Μακεδονίας, ενώ κατά 55% αυξήθηκε η αποτελεσματικότητα τον Νοέμβριο (885 νέες συντάξεις) στο ΠΥΣΥ Πελοποννήσου. Από κοντά ήταν και το ΠΥΣΥ Θεσσαλίας με +48% και ακολουθούν τα ΠΥΣΥ Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδος με 30% αύξηση έκαστο, το ΠΥΣΥ Στερεάς Ελλάδας με +19%, το ΠΥΣΥ Ηπείρου με +10% και, τέλος, το ΠΥΣΥ Νοτίου Αιγαίου με +9%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ