Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤα οστά των Δημήτρη Βελώνα και Δημ. Θανόπουλου, κηδεύτηκαν σε Ν....

Τα οστά των Δημήτρη Βελώνα και Δημ. Θανόπουλου, κηδεύτηκαν σε Ν. Μανωλάδα και Πουρνάρι: Τιμήθηκαν οι ήρωες που «έπεσαν» στην Κύπρο

Συγκλόνισε η μητέρα του αδικοχαμένου ήρωα στο Πουρνάρι, που «υποδέχτηκε» το γιο της μετά από 47 χρόνια…

Συγκλονιστικές στιγμές έζησαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν  στις τελετές ταφής των οστών των Ηλείων ηρώων της Κύπρου Δημήτρη Θανόπουλου  στο Πουρνάρι Αρχ. Ολυμπίας και Δημ. Βελώνα στη Νέα Μανωλάδα, οι οποίοι μετά από 47 ολόκληρα χρόνια «επέστρεψαν» στους τόπους όπου γεννήθηκαν.

Και στις δύο περιπτώσεις η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη  για τους συγγενείς και συγχωριανούς των δύο ηρώων, με αποκορύφωμα τη μητέρα του Δημ. Θανόπουλου η οποία μετά από τόσα χρόνια ενημερώθηκε για την εύρεση των οστών του γιου της, τα οποία «υποδέχτηκε» με  μεγάλη θλίψη αλλά και αξιοθαύμαστη  αξιοπρέπεια, καθώς  και υπερηφάνεια.

Αρχικά στη Νέα Μανωλάδα  υπήρξε μεγάλη συγκίνηση για τον επαναπατρισμό των οστών του Δ. Βελώνα ο οποίος «έφυγε» από φονικά πυρά των Τούρκων το 1974 και έκτοτε ήταν αγνοούμενος  για τους γονείς, τους λοιπούς συγγενείς και τους συγχωριανούς του.

Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε  υπό τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο, παρουσία τοπικών φορέων και αρχών, ενώ ο πρόεδρος   του Συνδέσμου Εφέδρων Πολεμιστών &Τραυματιών Κύπρου 1974 κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος αναφέρθηκε στα τότε τραγικά   γεγονότα της Κύπρου, που κόστισαν  πολλές ανθρώπινες ζωές.

Στο Πουρνάρι

Τι μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου εξάλλου με τιμές ήρωα κηδεύτηκε στη γενέτειρά του το  Πουρνάρι ο Δημήτρης Θανόπουλος, Ανθυπασπιστής του Ελληνικού Στρατού, που έπεσε στο καθήκον κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

All-focus

Στρατιωτικό άγημα της ΣΕΤΤΗΛ και η μπάντα της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου (Μεραρχία Πεζικού) απέδωσαν τις προβλεπόμενες τιμές στην τυλιγμένη με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου λάρνακα με τα οστά του ήρωα, που τη μετέφεραν στην τελευταία του κατοικία αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού. Στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Πουρναρίου  εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία προεξάρχοντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού και του θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου, πλαισιωμένων από ιερείς της περιοχής.

Απευθυνόμενος στη μητέρα του κ. Ρουμπίνη, ο Μητροπολίτης Ηλείας τόνισε ότι «πρέπει να πάρεις και συ δύναμη και να έχεις και μια χαρά ότι ιδού ήλθε ο γιος σου, που έψαχνες τόσα χρόνια να δεις που είναι».

Ακολούθως ο  Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ αντισυνταγματάρχης κ. Ιωάννης Μπλούνας εκφώνησε το βιογραφικό του ήρωα και ακολούθησε επικήδειος από την αδελφή του Δημήτρη Θανόπουλου, Κατερίνα Θανοπούλου – Παπουτσόγλου, ο οποίος πράγματι ήταν συγκλονιστικός, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την καλοσύνη σου, τη δύναμη ψυχής σου που διάχυτα μοίραζες σε όλους μας  και που πόσο ο πατέρας μας καμάρωνε.  Σε περίμενε  να ρθεις να συνεχίσουμε να ζούμε όπως πριν στο σπίτι. Η μαμά όμως με τη διαίσθηση της μάνας φοβόταν μήπως σε χάσει,  σαν να το είχε προαίσθημα.  Από το τελευταίο σου ταξίδι δεν επέστρεψες κοντά μας, έφυγες για τη γειτονιά των Αγγέλων. Οι ήρωες δεν πεθαίνουν ποτέ και εσύ είσαι ένας από αυτούς. Είμαστε υπερήφανοι για σένα αδελφέ μου. Αντίο αδελφέ μας».

Επικήδειοι  έγιναν από το  Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, την  πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Αδήλωτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Τραγωδίας Κύπρου, κα Μαρία Καλμπουρτζή και τον κ. Αθαν. Δασκόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στον Δημ. Θανόπουλο που γνώρισε στην Κύπρο, καθώς επίσης και στους υπόλοιπους πολεμιστές που θυσιάστηκαν από το Βαρθολομιό , την Ξυλοκέρα, την Αλφειούσα, την Καλλιθέα, το Χάβαρι, τη Ζαχάρω και  το Λάνθι, λέγοντας πως  «όλα αυτά τα παιδιά που σήμερα μας λείπουν».

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πουρναρίου

Επικήδειο τέλος εκφώνησε και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πουρναρίου και συγγενής του αδικοχαμένου ήρωα,   Γιώργος Θανόπουλος,  ο οποίος επεσήμανε:

«Ο Δημήτρης τίμησε μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός του το στρατιωτικό όρκο που είχε δώσει και εμείς οι κάτοικοι  του Πουρναρίου οφείλουμε να τον  ευγνωμονούμε για την αυτοθυσία του. Σήμερα λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε σένα. Σήμερα οφείλουμε επίσης να παρηγορήσουμε τη μητέρα, τις αδελφές σου και τους λοιπούς συγγενείς λέγοντάς τους ότι ο γιός του αειμνήστου Μπάρμπα Γιάννη  και της ευσεβούς κ. Ρουμπίνης γεννήθηκε και πέθανε ως άξιο παλικάρι»

 Παρόντες στην τελετή, εκτός των προαναφερόμενων, ήταν οι Βουλευτές Ηλείας κ.κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και Μιχάλης Κατρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Χάρης Σπηλιόπουλος και Ρόη Αντωνοπούλου, ο Διοικητής της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου, Υποστράτηγος κ. Λεωνίδας Γιοβάνης, ο Λιμενάρχης Κατάκολου, Αντιπλοίαρχος κ. Δημήτρης Παπαηλιού, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι φορέων, κ.α.

Την ερχόμενη  Κυριακή  12 Δεκέμβρη εξάλλου,  θα κηδευτεί ο Χαρ. Καραγκούνης που γεννήθηκε στις 5-2-1953 στο Φλόκα  και έχασε τη ζωή του στις 16-8-1974 στη μάχη της ΕΛΔΥΚ.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ