Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜετάλλαξη Όμικρον: Στην Κρήτη ανιχνεύθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον: Στην Κρήτη ανιχνεύθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Πρόκειται για Έλληνα που ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Νότια Αφρική – Σύμφωνα με πληροφορίες το κρούσμα εντοπίστηκε στην ΠΕ Χανίων – Βρίσκεται σε καραντίνα και έχει γίνει πλήρης ιχνηλάτηση των επαφών του – Εμφανίζει ήπια συμπτώματα – Αρνητικές στον κορωνοϊό όλες οι επαφές  του

Την ύπαρξη κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας επιβεβαίωσε  σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω.

Πρόκειται για έναν άνδρα, ελληνικής καταγωγής, μόνιμος κάτοικος Γιοχάνεσμπουργκ, που ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Νότια Αφρική και βρίσκεται στην Κρήτη. Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης έχει ξεκινήσει λεπτομερής ιχνηλάτηση των επαφών του και έχει τεθεί σε απομόνωση.

Σύμφωνα με το parakritika.gr, το κρούσμα εντοπίστηκε στην ΠΕ Χανίων.

Ο υπουργός σημείωσε ότι ήταν θέμα χρόνου να εντοπιστεί το συγκεκριμένο στέλεχος στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε πως η χώρα μας τηρεί όλα τα πρωτόκολλα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης διευκρίνισε ότι ο ασθενής έφτασε στην Κρήτη στις 26 Νοεμβρίου και στο αεροδρόμιο υποβλήθηκε σε έλεγχο rapid test, το οποίο ήταν αρνητικό. Στη συνέχεια όμως άρχισε να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα με αποτέλεσμα να υποβάλλεται καθημερινά σε έλεγχο rapid test που προέκυψε θετικό στις 29 Νοεμβρίου.

Ο έλεγχος pcr που ακολούθησε έδωσε αποτελέσματα ύποπτα για τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί. Ακόμη, τόνισε ότι η ιχνηλάτηση των επαφών του έχει ολοκληρωθεί και όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με τον ασθενή ελέγχονται καθημερινά με τεστ. Έως τώρα όλες οι επαφές του είναι αρνητικές στον κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι ο ασθενής, ο οποίος παραμένει σε καραντίνα, εξακολουθεί να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης, ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρoκαλεί ήπια νόσηση.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία.

Ο κ. Ζαούτης κατέληξε λέγοντας για μια ακόμη φορά ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής κλινικής ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, δήλωσε: «Τα στοιχεία για τις επαφές του άντρα τα έχει ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία. Έχουν ελεγχθεί οι στενές επαφές και είναι αρνητικά τα δείγματα αλλά δεν θα περίμενα και κάτι άλλο. Είναι νωρίς ακόμα γιατί είμαστε στις πρώτες ημέρες της λοίμωξης. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξέρουμε οπότε και θα ξαναγίνει έλεγχος με συνεργεία του ΕΟΔΥ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ