Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυντριπτική η συμμετοχή εμπόρων και επαγγελματιών στην εστίαση στην χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση:...

Συντριπτική η συμμετοχή εμπόρων και επαγγελματιών στην εστίαση στην χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση: «Νέκρωσε» η αγορά της Ηλείας

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

«Νέκρωσε» χθες η αγορά της Ηλείας, καθώς στην συντριπτικής τους πλειοψηφία, οι επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης αλλά και του εμπορίου επέλεξαν να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματα τους, συμμετέχοντας στην Πανελλαδική Απεργιακή Κινητοποίηση.

Για πρώτη φορά οι εμπορικοί σύλλογοι όλου του Νομού Ηλείας, στήριξαν την κινητοποίηση, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι συμμετείχαν και στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Πύργου, στις 11:00 χθες το πρωί. Μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου αλλά και των επαγγελματιών της εστίασης παραδόθηκε ψήφισμα προς τον δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, ενώ ακολούθησε πορεία προς το κτίριο της Π.Ε. Ηλείας όπου εκεί υποδέχτηκε τους παρευρισκόμενους ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, ο οποίος κι εκείνος με την σειρά του παρέλαβε τα ψηφίσματα των επαγγελματιών.

Νίκος Καρυώτης – πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα (σ.σ. σήμερα)  σε συγχρονισμό με την πανελλαδική κινητοποίηση της εστίασης. Πραγματοποιήσαμε κι εμείς ένα πανηλειακό κάλεσμα για κλείσιμο των καταστημάτων διότι διαφωνούμε με τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, καθώς καλούμαστε να εξετάζουμε τις ταυτότητες των πελατών μας, δίκην ελεγκτικού μηχανισμού. Θα πρέπει να απαλλαγούν τα καταστήματα από την ευθύνη αυτή  του να ελέγχουν, καθώς το πρόστιμο είναι εξοντωτικό. Έχουμε δείξει όλη την περίοδο της πανδημίας, μεγάλη υπευθυνότητα, όμως το μέτρο αυτό πρέπει να επαναξιολογηθεί. Για όσο διάστημα χρειάζεται να προσκομίζουν οι πολίτες rapid test, αυτό πρέπει να γίνεται παντού ακόμα και στα super market, καθώς εγείρεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού. Για έναν καταναλωτή είναι πολύ πιο εύκολο να πάει να αγοράσει ένα συναφές προϊόν από το super market, παρά να το πάρει από τα μαγαζιά μας. Όλοι οι κλάδοι συμμετέχουν σήμερα και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ. Θέλουμε να  περάσει ένα μήνυμα από αυτή τη συγκέντρωση, ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε.

Κώστας Νικολούτσος –πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας

Είναι μία σημαντική μέρα για τον Πύργο αλλά και για την Ηλεία, καθώς μετά από πρωτοβουλίες των Εμπορικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας αλλά και των Σωματείων της Εστίασης και λοιπών σωματείων, πραγματοποιείται η κινητοποίηση αυτή. Η οικονομική ζωή στην Ηλεία, για σήμερα, έχει σταματήσει γιατί αυτά τα μέτρα που απευθύνονται προς επιχειρήσεις τις οδηγούν στην εξόντωση. Δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τέτοια μέτρα. Δεν μπορούν να μπουν απέναντι σε όλους τους πελάτες. Παράλληλα αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα θέματα της πανδημίας επιδιώκουν να υπάρχουν τέτοια μέτρα, που δεν θα θίγουν τόσο πολύ την επιχειρηματικότητα και να την οδηγούν στην αδρανοποίηση. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει το αίτημα αυτών των επιχειρήσεων και θα μπορέσει να προσαρμόσει τα μέτρα σε μία νέα πραγματικότητα που δεν θα οδηγήσει στην εξόντωση αυτών των επιχειρήσεων.

Νίκος Σαψάλης –πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδα και Β’ αντιπρόεδρος ΟΕΣΠ

Για ακόμα μία φορά, οι συνάδελφοί μας ήταν δίπλα μας στο καθολικό κλείσιμο που έγινε στο νομό Ηλείας. Στην πόλη της Αμαλιάδας άνοιξε μόνο, ένα καφέ, δύο φούρνοι και τρία μανάβικα και τα πολύ μεγάλα super market και τα πολυκαταστήματα τα. Τα υπόλοιπα καταστήματα είναι κλειστά. Ευχαριστούμε τους συναδέλφους μας που ήταν για μία ακόμα φορά δίπλα μας, ευχαριστούμε τους καταναλωτές που αυτή τη μέρα δεν κάνουν καμία αγορά και καμία συναλλαγή. Ελπίσουμε ότι και το απόγευμα θα συνεχιστεί αυτό και δεν θα γίνει καμία συναλλαγή ούτε για καφέ ούτε για ψώνια, πουθενά. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να ακούσει τα δίκαια αιτήματά μας, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας ανοιχτά.

Ηλίας Ξανθούλης – πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

Μαζευτήκαμε σήμερα (σ.σ. χθες) εδώ για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας, στην αστυνόμευση στα καταστήματά μας. Δεν είναι δυνατό στα ίδια μας τα μαγαζιά να είμαστε χωροφύλακες. Δεν είναι δυνατόν να αποκλείουμε πελάτες από τα καταστήματά μας, αυτή την εποχή που μετά από δύο χρόνια έχουμε κρατήσει τα καταστήματά μας, ένα χρόνο κλειστά. Με τόσους περιορισμούς δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό. Δεν είναι δυνατό να μπαίνουν τέτοια πρόστιμα, να κλείνουμε τα καταστήματά μας. Όπως ήδη έχουν πει, ο ιός δεν μεταδίδεται στα καταστήματά μας γιατί έχουν πολύ λίγους πελάτες. Πρέπει  να αφήνουμε κάποια ελεύθερα. Για πρώτη φορά θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπορικούς συλλόγους που μας άκουσαν και συμμετείχαν στο κάλεσμα μας και διατρανώνουμε όλοι μαζί όλοι μαζί τη φωνή μας. Ας είναι μία αρχή για να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει.

Νίκος Τζάμαλης -πρόεδρος Συλλόγου Εστίασης Πύργου «Διόνυσος»

Σήμερα (σ.σ. χθες) η εστίαση δηλώνει παρών στο πανελλήνιο κάλεσμα από όλα τα σωματεία. Η απόφαση αυτή ήρθε, μετά το 2ο πανελλήνιο συνέδριο που έγινε στην Τρίπολη, όπου αποφασίστηκε να γίνουν κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Μαζί μας ήρθαν και όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι. Εδώ πρέπει να πούμε ότι η εστίαση και η κοινωνία πάνε μαζί. Το λέω αυτό, γιατί θα ήθελα οι συνάδελφοι να κλείσουν τα αυτιά τους σε εκείνους που βγαίνουν σε τηλεοπτικά κανάλια και διχάζουν αυτή τη στιγμή τον κόσμο. Τα προβλήματα της εστίασης, οι περισσότεροι τα γνωρίζουν. Θεωρούμε ότι τα μέτρα είναι πολύ σφιχτά και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας με χίλια προβλήματα. Σήμερα μαζευτήκαμε εδώ για να δώσουμε δυναμικό παρών και να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλο αυτό το πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια.

Γιώργος Αλεξανδρόπουλος- πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως

Η Ζαχάρω είναι καθολικά κλειστή και συμμετέχουμε και εμείς σε αυτή τη μεγάλη πανηλειακή συγκέντρωση. Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για αυτά τα μέτρα που κοντεύουν να μας οδηγήσουν σε κλείσιμο των καταστημάτων μας και να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν είμαστε ούτε αστυνομικοί και ούτε μπορούμε να ξεχωρίζουμε τους πελάτες μας.

Τάσος Καρνάρος – πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κρεστένων συμμετέχει συνολικά στην απεργία. Οι έμποροι της Κρέστενας, η εστίαση και κάθε επαγγελματίας, σεβάστηκε την απεργία και είναι κλειστός. Πληττόμαστε όλοι και ζητάμε τα αυτονόητα. Θέλουμε να ξέρουμε εάν τελικά στο εμπόριο υπάρχει αυτό το οποίο ονομάζεται ελεύθερο εμπόριο από τη στιγμή που υπάρχει καθορισμένος αριθμός πελατών στα καταστήματα. Οι έμποροι είμαστε σε lockdown θέλουμε την βοήθεια του κράτους συνολικά.

Θανάσης Μπούκλης- γραμματέας Δ.Σ. Συλλόγου Εστίασης Πύργου «Διόνυσος»

Τα μηνύματα που παίρνουμε σαν εστίαση αλλά και σαν εμπορικοί σύλλογοι είναι ότι αυτή τη στιγμή, η Αθηνά είναι κλειστή, η Θεσσαλονίκη είναι κλειστή, η Αλεξανδρούπολη τα νησιά η Κρήτη είναι όλα κλειστά., Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή ακουγόμαστε παντού και δεν είμαστε αχάριστοι.

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος – δήμαρχος Πύργου

Αυτή η πόλη έχει χτυπηθεί ανελέητα από μια παρατεταμένη αδιαφορία της κεντρικής πολιτικής διοίκησης, διότι όλες οι υποδομές πλέον έχουν αποσυρθεί κι έχουν εγκαταλειφθεί, όπως το Νοσοκομείο, το Πανεπιστήμιο, ο δρόμος Πάτρα-Πύργος… Μόνο ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης, σήμερα, άμεσα, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, μπορεί να αποδώσει. Η κοινωνία έχει αποδείξει ότι μόνο όταν είναι ενωμένη και δυναμική μπορεί να κερδίσει τα δίκαια αιτήματά της! Βεβαίως στις μέρες μας το δίλημμα «λεφτά ή άνθρωπος» έχει απαντηθεί με αμεσότητα και ταχύτητα: τα λεφτά. 

Πρέπει όμως να καταλάβουν, αυτοί που διοικούν και τη χώρα και την Ευρώπη, ότι για να απαλλαγούμε από την πανδημία, η οποία ουσιαστικά και καθημερινά αποσαθρώνει την παραγωγική βάση της χώρας, καταστρέφει κόσμο και επιχειρήσεις,  πρέπει να διαθέσουν χρήματα. Πρέπει να χάσουν και εκείνοι!

Είμαστε από την αρχή της θητείας μας, υπέρ της συμμαχίας και υπέρ της συνύπαρξης για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Ο Δήμος δεν είναι ένα …δημοπρατήριο τσιμέντου και ασφάλτου. Ο Δήμος είναι κοινωνικός λαϊκός θεσμός, και γι’ αυτό μεταξύ άλλων έχουμε κάνει πάρα πολλές συσκέψεις με τους συλλόγους σας. Είμαστε μαζί σας να περπατήσουμε αυτόν τον δύσβατο δρόμο! Και είστε άξιοι συγχαρητηρίων γιατί έχετε επιλέξει τις σωστές ηγεσίες. Πρέπει όμως να σηκώσουμε κι άλλο το αγωνιστικό πνεύμα για τα μεγάλα θέματα. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια» τόνισε, κι απηύθυνε παράλληλα σε όλους ανοιχτή πρόσκληση να ενσωματωθούν στο Συμβούλιο των Αιρετών, ώστε όλοι οι θεσμοί ενωμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες.

Νίκος Κοροβέσης- Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού

Είχα την τιμή, να υποδεχτώ το σύνολο του εμπορικού κόσμου της Ηλείας, έξω από την πύλη της Π.Ε. Ηλείας με ένα δίκαιο αίτημά. Ένα μήνυμα που θα πρέπει να περάσουμε όλοι μαζί, είναι ότι δεν μπορούμε να γίνουμε εμείς οι αστυνομικοί στα μαγαζιά μας. Είναι αλλουνού δουλειά και αυτός που έχει αυτή τη δουλειά πρέπει να πάρει και την ευθύνη. Παρέλαβα το ψήφισμα και θα το στείλω στα συναρμόδια υπουργεία. Είναι ένα πολύ σοβαρό ψήφισμα με ηχηρό μήνυμα, ότι κάτι πρέπει να αλλάξει προς το δικαιότερο, να αλλάξει προς το πιο απλό.  Νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε. Δεν είμαστε απέναντι στους εμπόρους δεν είμαστε απέναντι από τους ανθρώπους της εστίασης, είμαστε μαζί τους και το δείχνουμε στην πράξη.

Χρύσα Ζούπη- πρόεδρος Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτών Υπαλλήλων Πύργου

Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε όλοι με μία φωνή ότι είμαστε ενάντια στα μέτρα της αστυνόμευσης που έχει μετάθεση η κυβέρνηση, λόγω της πανδημίας, στους καταστηματάρχες. Αυτό που θα πρέπει να κάνει το επίσημο κράτος καλούνται να το κάνουν  οι καταστηματάρχες.  Οι καταστηματάρχες και γενικά όλος ο κόσμος που ανήκει στη μικρομεσαία επιχείρηση και στον επιχειρηματικό κόσμο είναι αυτός που πρέπει να λειτουργεί τα καταστήματα του μόνο για να έχει εισοδήματα. Θέλω να πω ότι από τα μέτρα της κυβέρνησης είδαμε τις τελευταίες ημέρες ότι ένας άνθρωπος που θα πάει σε πολυκαταστήματα όπως το super market δεν χρειάζεται να κάνει τεστ. Όμως εάν ο ίδιος άνθρωπος πάει την ίδια ημέρα σε ένα κατάστημα μεσαίας και μικρομεσαίας επιχείρησης αυτός ο άνθρωπος πρέπει να κάνει rapid. Άρα είναι ένα μέτρο με το οποίο κοροϊδεύουν τον κόσμο και δεν θα πρέπει να ισχύσει. Εμείς σαν σύλλογος ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον υπουργό Υγείας κο. Πλεύρη  αλλά και από τον πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο να αλλάξουν τα μέτρα. Δεν είμαστε κατά των μέτρων, δεν είμαστε κατά του εμβολιασμού, δεν είμαστε κατά της έννοιας της πανδημίας, όμως την αστυνόμευση των πολιτών δεν μπορούμε να την κάνουμε εμείς, αυτό είναι ανεπίτρεπτο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ