Υπόθεση του Πρωθυπουργού η ανασυγκρότηση της Ολυμπίας

Ευρεία σύσκεψη, του κυβερνητικού κλιμακίου στην Ολυμπία  για τα μέτρα αποκατάστασης από τις πυρκαγιές

*Κ. Μητσοτάκης: «Ό,τι κάνουμε στην βόρεια Εύβοια να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να το κάνουμε και εδώ στην Αρχαία Ολυμπία»

Επιμέλεια:  Άννα Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Η πορεία αποκατάστασης των προβλημάτων στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, οι ζημιές στις καλλιέργειες από τις φωτιές του καλοκαιριού, η στήριξη του αγροτικού κόσμου της περιοχής και οι προοπτικές που ανοίγονται για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μετά και από τα εγκαίνια της ψηφιακής απεικόνισης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, που θα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον πλανήτη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που έγινε στο Δημαρχείο.

«Από την πρώτη στιγμή που θεσπίσαμε αυτόν τον νέο τρόπο αποζημίωσης τονίσαμε ότι οι δύο βασικοί άξονες τους οποίους θα κινηθούμε, είναι η διαφάνεια και η ταχύτητα. Νομίζω το κάνουμε πράξη και το αντιλαμβάνονται και οι πολίτες ότι για πρώτη φορά εκταμιεύονται αποζημιώσεις με τόσο μεγάλη ταχύτητα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των περιοχών που έχουν υποστεί μεγάλες φυσικές καταστροφές.

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Οι διεκδικήσεις

Η σύσκεψη άρχισε με την εισήγηση του Δήμαρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου, ο οποίος καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό επεσήμανε ότι κάηκαν 130.000 στρέμματα εκ των οποίων 450.000 ελιές, που αντιστοιχούν σε 2.500 νοικοκυριά, μαζί με 30 κατοικίες και αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες. Ζήτησε  απαντήσεις για το τι γίνεται με την Αρωγή που έχει μπλοκάρει, με τις αυτοψίες του ΕΛΓΑ, με τις ζωοτροφές και με τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες που είναι ακάλυπτοι. Επίσης ζήτησε να ισχύσουν και για την Αρχαία Ολυμπία τα οριζόντια μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη Βόρεια Εύβοια, όπως ασφαλιστικές και φορολογικές απαλλαγές, αναστολή πλειστηριασμών, για το σύνολο των επιχειρήσεων, ακόμη και των τουριστικών που πλήττονται έμμεσα.

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Αναφέρθηκε ακόμη στις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί τόσο οι υποδομές όσο και το περιβάλλον, τονίζοντας ότι έχει αποστείλει προς τον κ. Τριαντόπουλο πρόγραμμα – σχέδιο αποκαταστάσεων στοχευμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο, συνολικού προϋπολογισμού 26,5 εκ. ευρώ, για τις άμεσες αποκαταστάσεις, ζητώντας την συνδρομή και ενός τεχνικού συμβούλου, για δημοπράτηση των προτεινόμενων δράσεων πιθανόν και σε έξι μήνες. Δεν παρέλειψε να τονίσει την έγκριση έργων από το «Αντώνης Τρίτσης» ύψους περίπου 12 εκ. ευρώ, σε σύνολο υποβληθεισών  προτάσεων 17,5 εκ. ευρώ, ευχαριστώντας τον κ. Πέτσα για την συμβολή του.

Μίλησε επίσης και για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που υλοποιείται με την Περιφέρεια και το «Διάζωμα» του κ. Σταύρου Μπένου, που πρέπει να συμπεριλάβει και την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μέρους (αρδευτικά δίκτυα, μονοπάτια, υπηρεσίες smart cities, το Φεστιβάλ, κ.α.). Ζήτησε ακόμη την ωρίμανση της προμελέτης του δρόμου «Ολυμπία – Θάλασσα» και την επέκταση του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα – Πύργος» μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Γεωργιόπουλος, εστιάζοντας στο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου, ανέφερε: «Η Ολυμπία έχει τις προϋποθέσεις για να συναντήσει τη Νέα Εποχή ως ένα οικοσύστημα Πολιτισμού – Αθλητισμού – Παιδείας, μέσα από μια μετάβαση πράσινη, ψηφιακή , ευφυή. Έχουμε προτείνει στην Κυβέρνηση την ένταξη μιας τέτοιας παρέμβασης στις Στρατηγικές Αναπλάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία στηρίζεται σε 2 εμβληματικούς πόλους, τη Δημιουργία Διεθνούς Αθλητικού Κέντρου στα 120 στρέμματα στον Πλάτανο, και την δημιουργία Πολυχώρου Πολιτισμού – Παιδείας στον χώρο του Ξένιος Ζεύς.

K MITSOTAKIS MICROSOFT

Θα είναι μια ανάπλαση οραματική, πολυδιάστατη, ανοιχτή σύγχρονη. Ο Προγραμματισμός μας προβλέπει την ένταξη βασικών υποδομών αλλά και τη μόχλευση της επιχειρηματικότητας, με στόχο την προσθήκη νέων εμπειριών στον επισκέπτη που θα κάνει την Ολυμπία περισσότερο ελκυστική. Για αυτή την ανάπλαση θέλουμε τους καλύτερους γιατί η Ολυμπία πρέπει να συνεργάζεται με τους καλύτερους».

Κλείνοντας, ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, αντιλαμβάνεστε εθνικά μεγέθη όπως η Ολυμπία και μόνο αν εγκολπωθείτε και εκφράσετε την αναγκαιότητα ανάδειξης του τόπου μπορεί η πρότασή μας να πάρει σάρκα και οστά. Ξέρετε πολύ καλά ότι αναμετράστε με την Ιστορία και ξέρετε ποιοι τόποι, ενέργειες και έργα μπορούν να σας συνδέσουν ανεξίτηλα με την Ιστορία».

Έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης

Στην συνέχεια οΠεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια και σχετίζονται κυρίως με τις αποκαταστάσεις και τα αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι  αυτή τη στιγμή έχουν κατευθυνθεί προς αυτό το σκοπό πόροι περίπου 500.000 και χθες εντάχθηκε στη ΣΑΕ 075 ένα μεγάλο έργο αντιπλημμυρικό 10 εκ ευρώ, όπως και το έργο που αφορά το Δασαρχείο για τη θωράκιση της περιοχής, την αποκατάσταση υποδομών όπου υπάρχει έργο 4 εκ. στη ΣΑΕ 081, καθώς και συμπληρωματικές συμβάσεις συνολικού ύψους 3 εκ. ευρώ. Αυτά καταδεικνύουν ότι οι παρεμβάσεις υπήρξαν άμεσες , τονίζοντας ότι η αγωνία του είναι πώς θα κερδίσουμε το χρόνο να υλοποιηθούν έγκαιρα τα έργα. Εκθείασε ακόμη την άρτια συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων από τις πυρκαγιές. Αναφέρθηκε ακόμη στην τοποθέτηση συστήματος πρόληψης πυρκαγιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που έχει εγκριθεί από το «Αντώνης Τρίτσης».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους Βουλευτές Ηλείας Κώστα Τζαβάρα, Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέα Νικολακόπουλο.

Ολοκληρωμένη χωρική επένδυση στην Ολυμπία

«Ό,τι κάνουμε στην βόρεια Εύβοια να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να το κάνουμε και εδώ στην Αρχαία Ολυμπία. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης το οποίο ήδη δρομολογείται που θα μπορέσει με το βλέμμα στο μέλλον να κάνει όλες εκείνες τις παρεμβάσεις με ένα συνεκτικό τρόπο και αλληλοσυμπληρούμενο τρόπο, έτσι ώστε η Αρχαία Ολυμπία να δείξει την πραγματική της δυναμική. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι στρατηγικές αναπλάσεις οι οποίες ήδη μπορούν να δρομολογηθούν και μπορούν να ωριμάσουν με την υποστήριξη της κυβέρνησης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, «σημαντικά μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ήδη δρομολογούνται. Έχετε τους πόρους πια, κύριε Περιφερειάρχα, και τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες για να μπορείτε να τρέξετε γρήγορα τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα. Και βέβαια πάντα θέλω να ζητήσω απόλυτη εγρήγορση και συνεργασία με την Πολιτική Προστασία σε περίπτωση που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Θα προχωρήσουμε, όπως το κάναμε και στην προηγούμενη μεγάλη κακοκαιρία, σε προληπτικές εκκενώσεις έτσι ώστε πάνω από όλα να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο πρόγραμμα των ιδιωτικών χορηγιών που συνδέονται με συγκεκριμένα έργα: «Για πρώτη φορά το δρομολογήσαμε και μπορούμε και κατευθύνουμε κεντρικά ιδιωτικές χορηγίες με διαφάνεια και ταχύτητα προς την αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε παρεμβάσεις πολύ σημαντικές για εσάς να δρομολογηθούν γρήγορα και να ταυτιστούν κιόλας με τον χορηγό ο οποίος θα θέλει να αγκαλιάσει τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αυτό μας έχει επιτρέψει να κινηθούμε με ταχύτητες που ήταν αδιανόητες για την ελληνική δημόσια διοίκηση».

Κυρ. Μητσοτάκης προς αγρότες: Κέρδη και οφέλη για τους αγρότες που μπαίνουν σε σχήματα συνεργασίας

Στη σύσκεψη στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας έγινε συζήτηση και για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ειδικά για τους νέους αγρότες, με αφορμή τη φορολογική ελάφρυνση στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης: «Πρέπει να οργανωθούμε και αυτό αφορά και εσάς, αφορά και το πώς θα ξεπεράσουμε τοπικές αγκυλώσεις ή προκαταλήψεις του παρελθόντος, χρειαζόμαστε μέγεθος στον αγροτικό τομέα για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Και πια δημιουργούμε ένα πλαίσιο ξεκάθαρο όπου λέμε στους αγρότες: συνεργάζεστε, θα έχετε συγκεκριμένα οφέλη, φορολογικά και οικονομικά. Αν δεν συνεργάζεστε θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν θα έχετε την ίδια προνομιακή αντιμετώπιση από την πολιτεία», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Εντός του 2022 ξεκινούν τα έργα στον Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία

Για τους οδικούς άξονες της περιοχής ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως γίνονται παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα: «Οι πρώτες αφορούν τις άμεσες βελτιώσεις σε ένα οδικό δίκτυο το οποίο είναι απαράδεκτο, δυστυχώς, και στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και αναπηρίες σε πάρα πολλούς συμπολίτες σας. Αυτό το έργο ήδη δρομολογείται, υπάρχει ανάδοχος, θα ξεκινήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις. Και βέβαια είμαι βέβαιος ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε και την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον μεγάλο, τον καινούριο δρόμο, θα τον πω Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία, αναγνωρίζοντας απόλυτα τη σημασία του τελευταίου κομματιού. Γιατί βρίσκεται αυτό το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχω προσωπικά ασχοληθεί, θα το ξεμπλοκάρουμε, είναι προσωπική μου δέσμευση και εντός του 2022 τα έργα θα ξεκινήσουν στο δρόμο αυτό, γιατί αποτελεί μία εκκρεμότητα της πολιτείας για την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων».

Οι παρεμβάσεις των Υπουργών

Στους δύο άξονες «αποκατάσταση και ανάπτυξη» στάθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως έχει ήδη διατεθεί μεγάλη χρηματοδοτική βοήθεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να συνδράμουμε για την αποκατάσταση των ζημιών», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η στήριξη «θα είναι διαρκής, μέχρι να κλείσουν όλες οι πληγές». Υπογράμμισε επίσης ότι, μεταξύ άλλων, έχουν βρεθεί πόροι για ουσιαστικά περιφερειακά έργα αγροτικής οδοποιίας 45 χιλιομέτρων, «που θα συνδέουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους με τα χωράφια τους ή τα ποιμνιοστάσιά τους», αλλά και για έργα διαχείρισης λυμάτων και ύδρευσης.

Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες για έργα, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ανέφερε ότι «έχουμε δημιουργήσει έναν μηχανισμό ωρίμανσης έργων στρατηγικής σημασίας και μπορούμε πια ως κυβέρνηση, κεντρικά και σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, να αναθέσουμε στον φορέα ωρίμανσης τέτοια έργα και στο μελετητικό κομμάτι και στο κομμάτι της υλοποίησης».

Αναφερόμενος στις δράσεις για την προστασία της περιοχής από μελλοντικές φυσικές καταστροφές, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς δήλωσε πως «το συνολικό κόστος των αντιδιαβρωτικών έργων θα φτάσει περίπου τα 4 εκατομμύρια ευρώ και ήδη έχουν πιστωθεί τα 2,7 εκατομμύρια». «Τα έργα είναι κορμοδέματα, κορμοφράγματα, κλαδοπλέγματα, όπως επίσης και μικρά ξυλοφράγματα επτά τετραγωνικών μέτρων -για να συγκρατήσουν χώματα και να μειώσουν την απορροή των νερών στις λεκάνες και στις μικροχαράδρες. Τα έργα ήδη προχωρούν», προσέθεσε.

Στο σκέλος της αναβάθμισης των πολιτιστικών υποδομών και της ευρύτερης στρατηγικής ανάπλασης της περιοχής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι έχει «ξεκινήσει η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου» και παράλληλα βρίσκεται στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα απόλυτα ώριμο έργο «που αφορά την αποκατάσταση των ρωμαϊκών μνημείων, που σημαίνει προσθήκη περίπου έξι στρεμμάτων νέου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, άρα παράταση της παραμονής των επισκεπτών».

Αναφερόμενος από την πλευρά του στις παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της πυροπροστασίας, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε ότι «ξεκινήσαμε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση και θα πάνε δασοπυροσβέστες για να εκπαιδευτούν», ενώ τόνισε ότι στην περιοχή πρέπει να αυξηθούν οι αντιπυρικές ζώνες και να γίνει καλή προετοιμασία όσον αφορά τον καθαρισμό των τοπικών δασών.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στον νέο μηχανισμό αρωγής προς τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, ενώ προανήγγειλε την παροχή στήριξης σε ελαιοπαραγωγούς σε όλη τη χώρα. Στη σύσκεψη μίλησε επίσης ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του και λίγο πριν αποχωρήσει από το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε το κείμενο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Κραυγή αγωνίας

Πέρα από της τοποθετήσεις των αιρετών, υπήρξαν και οι «κραυγές αγωνίας» από πλευράς, του προέδρου της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστο Βαλιανάτο, τον ιατρό Βαγγέλη Παπαγεωργίου, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ολυμπίας Νίκο Ζαρόκωστα, και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και Β’ Αντιπρόεδρο της ΟΕΣΠ Νίκο Σαψάλη.

Ειδικότερα ο Χρ. Βαλιανάτος αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες αλλά και για τις μεγάλες ποσότητες αδιάθετης σταφίδας. Την ανάγκη άμεσης εκκίνησης των έργων οδικής ασφάλειας επί του υφιστάμενου δρόμου Πατρών- Πύργου επισήμανε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου.

Από τη πλευρά του ο Νίκος Ζαρόκωστας αναφέρθηκε στο «έγκλημα» το οποίο έχει γίνει και αφορά το ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας δεν αφήνουν ελεύθερους τους επισκέπτες στην αγορά, ενώ τόνισε ότι ο δρόμος δεν είναι Πάτρα- Πύργος αλλά Πάτρα- Πύργος- Αρχαία Ολυμπία. 

Από την πλευρά του ο Νίκος Σαψάλης υπογράμμισε ότι Νίκος Σαψάλης αναφέρθηκε στα αιτήματα του εμπορικού κόσμου τονίζοντας ότι τα νέα μέτρα τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ παράλληλα έκανε αναφορά και στα μεγάλα – ανοιχτά ζητήματα και προβλήματα της Ηλείας που επιζητούν λύσεις. 

Οι μετέχοντες στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, οι βουλευτές Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Κώστας Τζαβάρας και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νικόλαος Κοροβέσης, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ