Στην Αρχαία Ολυμπία: Υπογράφηκε η Ολυμπιακή Εκεχειρία

-Παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Σε μια σεμνή τελετή που έγινε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας χθες το απόγευμα, οι σύγχρονοι σπονδοφόροι «σάλπισαν» την έναρξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας λίγες ώρες πριν ανάψει η ιερή Φλόγα για τους 24ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Το αυθεντικό κείμενο υπέγραψαν οι Δήμαρχοι των πόλεων της Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης και Σπάρτης, εκπροσωπώντας συμβολικά τις τρείς αρχαίες πόλεις που είχαν υπογράψει την ιερή Εκεχειρία. Την Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας υπέγραψαν επίσης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, οι Αντιπρόεδροι του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Γιώργος Παπανδρέου και κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Πεκίνο 2022» κ. Yu Zaiqing, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Βουλευτές κ.κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης και άλλοι εκπρόσωποι θεσμών που ήταν παρόντες, ενώ θα ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο εξέχοντα μέλη του ολυμπιακού κινήματος, αρχηγοί κρατών, υπουργοί, πρέσβεις χωρών και άλλες σημαντικές προσωπικότητες.

Σακελλαροπούλου: Να γίνει πράξη

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου, ανέφερε: «Η υπογραφή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που αναβιώνει ήδη από το 2016 εδώ, στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, σε αγαστή συνεργασία του Δήμου με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, προσδοκά να μεταδώσει το φιλειρηνικό μήνυμα των Αγώνων σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας. Να γίνει το έναυσμα για την κατάπαυση του πυρός στις εμπόλεμες περιοχές, το διπλωματικό εφαλτήριο για την προώθηση του διαλόγου, της κατανόησης και της συμφιλίωσης σε κράτη ή εθνότητες που βρίσκονται επί δεκαετίες σε διαμάχη.

Αναθερμαίνοντας αυτή την ευγενική ιδέα, και πριν την τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022», δίνουμε σήμερα άλλη μια φορά την ίδια υπόσχεση πίστης στις αξίες της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας για την σημαντική πρωτοβουλία του, όπως και τους Δημάρχους της Αρχαίας Ολυμπίας, της Ήλιδας και της Σπάρτης. Ευχόμαστε και ελπίζουμε όλοι, το περιεχόμενο αυτής της διακήρυξης, με τη βοήθεια του Ο.Η.Ε, να γίνει κάποτε και πράξη σε παγκόσμιο επίπεδο».

Μπαχ: Δυνατό μήνυμα

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Μπαχ ευχαρίστησε τους τρεις Δημάρχους για το δυνατό μήνυμα και για τον συμβολισμό της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, μια πράξη που όπως ανέφερε, αναβιώνει μια παράδοση 3000 χρόνων που υπενθυμίζει στις σύγχρονες γενιές το χρέος να τιμούμε και να επιδιώκουμε την ειρήνη, παρά τις τεράστιες δυσκολίες στην υλοποίησή της.

Με χρέος και ευθύνη…

Είχε προηγηθεί το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από τον Διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, κ. Κων/νο Φίλη και ακολούθησαν οι προσφωνήσεις από τους τρεις Δημάρχους. Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεωργιόπουλος, τόνισε: «Ζούμε σε μια εποχή δύσκολη. Η ανθρωπότητα δοκιμάζεται. Πόλεμοι, συγκρούσεις, μετακινήσεις πληθυσμών, κλιματική αλλαγή, πανδημίες, αποτελούν τα πιο μεγάλα σύγχρονα προβλήματα. Έχουμε χρέος και ευθύνη, να προάγουμε το πνεύμα και τη διαχρονική σημασία των Ολυμπιακών Αξιών, να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο σεβασμού και αρμονίας με τη φύση και να ορίσουμε ένα κανόνα διαλόγου και συνεννόησης ανάμεσα στους λαούς. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε. Μπορούμε να είμαστε οι σύγχρονοι σπονδοφόροι της εκεχειρίας».

Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Λυμπέρης υπογράμμισε τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα απέδειξε πως μπορεί να ενωθεί σε κοινές προσπάθειες, αναζητώντας λύσεις στις κοινές μας αγωνίες, υπερβαίνοντας τις πολιτικές διαφορές. Όπως οι αθλητές ξεπερνούν τα όριά τους, δίνοντας τις δυνάμεις τους για τη νίκη, ας εργαστούμε όλοι, με δράσεις σε κάθε επίπεδο για την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών».

Τέλος, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Δούκας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εμείς οι Σπαρτιάτες έχουμε ξεχωριστή σχέση με την Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γιατί ο μεγαλύτερος νομοθέτης όλων των εποχών, ο Λυκούργος, πίστευε ότι με την άσκηση γίνεσαι πιο ρωμαλέος σωματικά και ψυχικά και έτσι μπορείς να υπερασπιστείς την ελευθερία σου από ξένους κατακτητές και εσωτερικούς δυνάστες!».

Να σημειωθεί ότι το αρχαίο και το νεοελληνικό κείμενο της Εκεχειρίας εκφώνησε η Πρωθιέρεια 2016 και 2018 κα Κατερίνα Λέχου. Η εκδήλωση είχε και ενδιαφέρουσα μουσική επένδυση, καθώς άρχισε με το Μουσικό δρώμενο: John Blow: Welcome, every guest

από το έργο Amphion anglicus και έκλεισε με το «Κέλομαι σε Γογγύλα» (ποίηση Σαπφούς) από τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζηδάκι. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο κ. Αλέξης Κωστάλας.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ