Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπό σήμερα η Ηλεία: Σε… ρυθμούς «Μπάλλου»

Από σήμερα η Ηλεία: Σε… ρυθμούς «Μπάλλου»

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηλείας

Από σήμερα το πρωί και από τα δυτικά θα ξεκινήσει η μεταβολή του καιρού, καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει τη χώρα, προκαλώντας την κακοκαιρία «Μπάλλος». Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων   (11/2021), που εκδόθηκε την Τρίτη 12  Οκτωβρίου 2021 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και δημοσιοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπονται τα εξής:

Ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα ΜΠΑΛΛΟΣ (BALLOS) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία  στη χώρα από την Πέμπτη (14-10-2021) και από τα δυτικά – νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά :

1. Τις ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.

Την Παρασκευή (15-10-2021) κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τηχώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

Το Σάββατο (16-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

2. Τους ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ νότιους ΑΝΕΜΟΥΣ εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης (14-10-2021) θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την  Παρασκευή (15-10-2021) οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

3. Την ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Στυλιανίδη

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας. Υπενθυμίζεται πως, χθες Τρίτη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και του γενικού διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβου Θεοδώρου. Εκεί, τονίστηκε η ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας και εγρήγορσης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Το ΣΟΠΠ Π.Ε. Ηλείας

Σε ότι αφορά την Ηλεία, ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιπλημμυρική περίοδο 2021-2022, απασχόλησε την συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Π.Ε Ηλείας, που πραγματοποιήθηκε το απόγεμα της Τρίτης, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε Ηλείας, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ηλείας και της ΠΔΕ για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πλημμυρικών φαινομένων, ο κ. Γιαννόπουλος στάθηκε στην ιδιαιτερότητα του φετινού χειμώνα, λόγω των πυρκαγιών, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή. «Έχουν καταστραφεί τεράστιες εκτάσεις καθώς και οι λεκάνες απορροής. Στέκομαι ιδιαίτερα στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας γιατί εκεί, σε περίπτωση έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα εντοπιστούν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, κι ενώ έχουν καθαριστεί ήδη πολλά ρέματα και χείμαρροι, με τις πρώτες βροχές, είχαμε κάποια μικροπροβλήματα. Επειδή όμως μιλάμε για μια εξελισσόμενη κατάσταση, κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες καθαρισμού και αν χρειαστεί, μπορούμε να παρέμβουμε ξανά, συμπληρωματικά», σημείωσε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.

Τα έργα και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας

Ο κ. Γιαννόπουλος παρουσίασε αναλυτικά τα έργα και τις παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση των πληγεισών – και όχι μόνο – περιοχών. Ειδικότερα, την Τρίτη, η Οικονομική Επιτροπή ΠΔΕ ενέκρινε την πρόταση του Τεχνικού Συμβουλίου Έργων ΠΕ Ηλείας για τις Συμπληρωματικές Συμβάσεις σε δυο μεγάλα έργα που αφορούν στον καθαρισμό βλάστησης, άρσης φερτών υλικών, συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χειμάρρους αλλά και σε δευτερεύοντα υδατορέματα και κλάδους (σ.σ έχουν ολοκληρωθεί τα εν λόγω έργα), ενώ έχει ληφθεί απόφαση και για υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, για αύξηση του προϋπολογισμού για την έγκριση των Συμπληρωματικών Συμβάσεων. Επιπρόσθετα, έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του έργου «Καθαρισμός –συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χειμάρρους της Π.Ε Ηλείας, ετών 2020-2022» με προϋπολογισμό 9.300.000 ευρώ, για να υπάρχει διαρκώς η δυνατότητα διενέργειας επαναλαμβανόμενων δράσεων συντήρησης (σ.σ η διαδικασία βρίσκεται προ της συμβασιοποίησης), ενώ αναφορά έγινε και στις εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης των αντιπλημμυρικών έργων στον Αλφειό και στον Ερύμανθο ποταμό, τα οποία εκτελούνται από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της έδρας της ΠΔΕ.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, αναφέρθηκε στις σημαντικές παρεμβάσεις και καθαρισμούς αντιπλημμυρικής θωράκισης – που έχουν ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και βρίσκονται σε εξέλιξη – στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά είπε «…να μη χαθεί πολύτιμος και κρίσιμος χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την έγκριση και έναρξη των παραπάνω σημαντικών έργων». Σημαντικές παρεμβάσεις και εργασίες καθαρισμού γίνονται σε υδατορέματα, χειμμάρους, ποταμούς, αποστραγγιστικές τάφρους και κανάλια, σε όλες τις πυρόπληκτες κοινότητες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και στον Δήμο Πύργου.

«Δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα»

 «Με όλα τα παραπάνω έργα που έχουν εκτελεστεί, καθώς επίσης τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και όσα έχουμε σχεδιάσει και θα ακολουθήσουν, δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα.  Κι αυτό γιατί, η κάθε παρέμβαση έχει μια συγκεκριμένη φέρουσα ικανότητα, η οποία εξαρτάται και από άλλους παράγοντες (μορφολογία εδάφους, ένταση φαινομένων, ποσότητες φερτών υλικών κ.α). Σε καμία περίπτωση επίσης, δεν μπορούμε να παρέχουμε τη διαβεβαίωση ότι δε θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Στόχος μας είναι, να παρεμβαίνουμε προληπτικά και να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μετριάσουμε τις όποιες συνέπειες από τυχόν εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, ευρισκόμενοι σε διαρκή ετοιμότητα, παρεμβαίνοντας συμπληρωματικά όπου κριθεί αναγκαίο», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος, στο τέλος της συνεδρίασης και μετά τις τοποθετήσεις και επισημάνσεις των συμμετεχόντων, τόνισε την ανάγκη – συνολικά για τη χώρα – τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου, το οποίο, σήμερα, εμποδίζει την άμεση παρέμβαση την στιγμή που πρέπει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ