Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΞεκινά στις 15 Οκτωβρίου η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης: Αυξήσεις «φωτιά» περιμένουν τους...

Ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης: Αυξήσεις «φωτιά» περιμένουν τους καταναλωτές

*Η μέση τιμή πώλησης πετρελαίου θέρμανσης στην Ηλεία αναμένεται να κυμανθεί από 1,12 έως 1,20 ευρώ ανά λίτρο

Ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τιμή του θα είναι ακριβότερο κατά 40%  σε σχέση με πέρυσι, με την μέση τιμή να διαμορφώνεται περίπου 1,12 με 1,20 ευρώ το λίτρο.

Το ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων έχει επηρεάσει και τη τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα την τεράστια επιβάρυνση των νοικοκυριών που θα επιλέξουν να θερμάνουν το φετινό χειμώνα τα σπίτια τους με πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι ακριβότερο από πέρυσι κατά περίπου 40%…. γεγονός αποτρεπτικό όσο αφορά την προμήθεια του.  Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Ηλείας, Χρήστος Στεφανόπουλος δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς των καταναλωτών, καθώς οι περισσότεροι συνεχίζουν τα μπάνια τους στην θάλασσα « Η τιμή αναμένεται να φτάσει έως και 1,20 ευρώ ανά λίτρο στην επαρχεία. Πέρσι υπήρξαν, αναστολές αλλά και χρήματα τα οποία έπεσαν στην αγορά, πέρα από την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή και πάλι η αγορά δεν κινήθηκε όπως αναμέναμε. Θεωρώ ότι οι καταναλωτές όταν θα είναι να βάλουν πετρέλαιο πρώτα θα δουν εάν έχουν τα χρήματα, που θα βρίσκεται η τιμή. Κάθε χρόνο λέμε ότι θα είναι μία δύσκολη χρονιά και θα περάσει ωστόσο βλέπουμε ότι κάθε πέρσι ήταν καλύτερο από την χρονιά που έρχεται» υπογράμμισε ο Χρ. Στεφανόπουλος.

Είναι ενδεικτικό ότι το πετρέλαιο Μπρεντ έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις αρχές της χρονιάς κυμαίνονταν στα 55 δολάρια και πέρυσι τέτοια εποχή διαπραγματευόταν στις διεθνείς αγορές στα 39 δολάρια το βαρέλι.

Οι εκτιμήσεις στελεχών της εγχώριας πετρελαϊκής αγοράς σημειώνουν πως αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η μέση τιμή θα ήταν περίπου στα 1,07 ευρώ ανά λίτρο. Η πρόβλεψη τους για τιμή στα 1,10 γίνεται με δεδομένη την συνεχή ανοδική πορεία του Μπρεντ.

Έτσι, αν επιβεβαιωθεί η τιμή των 1,12 ευρώ τότε σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, οπότε και είχε ξεκινήσει να πωλείται προς 0,8, προκύπτει αύξηση του κόστους θέρμανσης κατά σχεδόν 40%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς καυσίμων, η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν προχώρησε κατά το κλείσιμο της περσινής χειμερινής σεζόν (Απρίλιος 2021) στην αποθεματοποίηση πετρελαίου θέρμανσης καθώς οι τιμές είχαν ανέβει στα 0,957 ευρώ το λίτρο. Θεωρούσαν δηλαδή «απαγορευτικό» το κόστος για να αγοράσουν ποσότητες ώστε να φουλάρουν τις δεξαμενές τους για το φετινό χειμώνα.

Με αφορμή την αύξηση των τιμών, έχει επανέλθει και το πάγιο αίτημα, από πλευράς τόσο των καταναλωτικών οργανώσεων όσο και των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με επιδότηση ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ