Με νέες αυξήσεις σε βασικά αγαθά ξεκίνησε η εβδομάδα: «Φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών

Στο 1 ευρώ (τουλάχιστον) η τιμή του ψωμιού στην Ηλεία

Ηλεκτρικό και καύσιμα κάνουν, επίσης, υψηλές «πτήσεις»

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Με αυξήσεις-«φωτιά» σε βασικά αγαθά ξεκίνησε η εβδομάδα, καθώς στην Ηλεία και σε όλη την Ελλάδα χθες η τιμή του ψωμιού έφτασε το 1 ευρώ και σε μερικές περιπτώσεις το ξεπέρασε. Δηλαδή αύξηση της τάξης του 25% στο πιο βασικό αγαθό. Αυτό ήταν το… κερασάκι στην τούρτα για τις τσέπες των καταναλωτών που εδώ και καιρό βλέπουν τις τιμές να «χτυπάνε» ταβάνι, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση στους μισθούς τους.

Οι αυξήσεις καταγράφηκαν στις τιμές τον Αύγουστο του 2021, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της περασμένης χρονιάς, αγγίζουν ακόμα και το 91%  σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που αφορούν τον πληθωρισμό του Αυγούστου. Ενδεικτικό είναι πως μέσα σε μια χρονιά, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου σημειώνουν οι τιμές σε  φυσικό αέριο 91%, πετρέλαιο θέρμανσης 28,9, νωπά λαχανικά 21,5%, βρώσιμα έλαια 17,6% και ελαιόλαδο 7,1%.

Τα νούμερα της ακρίβειας

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές τον περασμένο Αύγουστο και στους τομείς των καυσίμων – λιπαντικών κατά 17,4%, αρνί – κατσίκι 12,2%, ξενοδοχεία 11,4%, ψάρια νωπά 8%, φρούτα 4,2%, πουλερικά 4,5% και στα τυριά κατά 3,4%. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, περισσότερα πλήρωσαν οι καταναλωτές και για τη μεταφορά τους με αεροπλάνο (9%) αλλά και για τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία (11,4%).

Στο σύνολο, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Αυγούστου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2020 προέκυψε αύξηση 1,9% έναντι μείωσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019, γνωστοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για επίπεδο που είχε να δει η Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Αναλυτικά ό,τι αυξήθηκε

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,9% τον  μήνα Αύγουστο  2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

 Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 3,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης  αυτής αντισταθμίστηκε από τη  μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, μοσχάρι, χοιρινό, γιαούρτι.
  • 4,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. 
  • 6,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. 
  • 0,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία, εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία. 

Αγωνιούν τα νοικοκυριά

Ο πληθωρισμός δείχνει τα «δόντια» του τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αγορές, κυβερνήσεις και κεντρικοί τραπεζίτες δεν δείχνουν να ανησυχούν θεωρώντας το φαινόμενο παροδικό, το οποίο θα αρχίσει να ξεθωριάζει σχετικά σύντομα και, πάντως, μέσα στο 2021. Οι πολίτες βέβαια κάθε άλλο παρά ήσυχοι αισθάνονται, βλέποντας μία σειρά από βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως είναι το γάλα, το ψωμί και γενικά τα τρόφιμα να ακολουθούν ανοδική πορεία σε ό,τι αφορά τις τιμές.

Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτό. Ηλεκτρικό και καύσιμα κάνουν, επίσης, υψηλές «πτήσεις». Ο φόβος, βέβαια, όλων είναι τι θα συμβεί το χειμώνα και ειδικά στην περίπτωση που αυτός είναι βαρύς.

Τι ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ

Το ΥΠΕΝ από την πλευρά του ανακοίνωσε χθες πως το σχέδιο για την προστασία των καταναλωτών που τίθεται σε εφαρμογή με απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προβλέπει επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με το ποσό των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης κάθε μήνα προβλέπει Η στήριξη αφορά σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι ενώ σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, θα επεκταθεί η εκπτωτική πολιτική που ήδη ισχύει, καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh ανά μήνα.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ