«Πονοκέφαλο» προκαλεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών έως την 1η Σεπτεμβρίου: «Τριγμοί» στη λειτουργία του Γ.Ν. Ηλείας

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 20% περίπου των υγειονομικώνστο Νομό Ηλείας δεν έχουν προχωρήσει μέχρι και σήμερα στον εμβολιασμό του

Σε αναστολή λειτουργίας ή και στην συγχώνευση τμημάτων που λειτουργούν στο Γ.Ν. Ηλείας είναι πιθανό να οδηγηθούμε από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, εάν δεν υπάρξει άμεση αναπλήρωση του συνόλου των εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί

Η πίεση στις υγειονομικές μονάδες, αυξάνει καθημερινά, ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκαν 86 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ηλεία από τον ΕΟΔΥ

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των υγειονομικών μονάδων της Ηλείας αναμένεται να προκαλέσει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του προσωπικού, που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου.  Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις περίπου το 20% των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες της Ηλείας, δεν έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό του, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που αντιδρούν και δηλώνουν ότι παρά την προθεσμία που δόθηκε δεν θα εμβολιαστούν χαρακτηρίζοντας μάλιστα την απόφαση της κυβέρνησης «εκβιαστική». Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν είναι «αντιεμβολιαστές» όπως χαρακτηρίζονται, ακόμα και από συναδέλφους τους, ωστόσο δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο  (σ.σ. ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους) ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι σε περίπτωση αναστολής εργασίας και αναπλήρωσης τους, να προσφύγουν νομικά εναντίων της απόφασης.

Η αναστολή όμως εργασίας του 20% περίπου των εργαζομένων αναμένεται να επιφέρει τεράστια προβλήματα στην λειτουργία των Νοσοκομείων της Ηλείας, με δεδομένο ότι ήδη καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό…. Την ίδια στιγμή υπάρχουν τμήματα- μονάδες που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τμήματος στο Γ.Ν. Ηλεία, στο οποίο εργάζονται μόλις δύο ιατροί, οι οποίοι όμως δεν έχουν εμβολιαστεί- και δεν αναμένεται να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους άμεσα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το συγκεκριμένο τμήμα παρά την οδηγία που υπάρχει περί αναπλήρωσης, είναι πολύ πιθανό να αναστείλει, έστω και προσωρινά την λειτουργία του, με ότι «επιπλοκές» μπορεί να έχει αυτό στην λειτουργία της Νοσηλευτικής Μονάδας. Δεν είναι όμως το μοναδικό τμήμα το οποίο «απειλείται» με αναστολή λειτουργίας. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις τμημάτων που η λειτουργίας τους θα χαρακτηριστεί ως «οριακή» και αναμένεται να προχωρήσει η προσωρινή συγχώνευση τους με άλλα.  Ο χρόνος κυλά αντίστροφα και το υπουργείο Υγείας, οι Υγειονομικές Περιφέρειας αλλά και οι διοικήσεις των Νοσοκομείων θα κληθούν να δώσουν άμεσα λύσεις στα προβλήματα τα οποία θα ανακύψουν καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι «αναπληρώσεις» προσωπικού δεν θα είναι μία «εύκολη υπόθεση»… Αντίθετα το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμενα τίθενται σε αναστολή λειτουργίας τμήματα ενώ ακόμα πιθανότερη είναι η σύμπτυξη τμημάτων, ενώ ανοιχτό είναι ακόμα και το  ενδεχόμενο να έχουμε μειώσεις κλινών νοσηλείας σε κλινικές, από την στιγμή που το προσωπικό δεν θα επαρκεί για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.

Αύξηση της πίεσης στα Νοσοκομεία

Όλα αυτά έρχονται τη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο σε Πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα υψηλός. Οι πιέσεις και στις Νοσηλευτικές Μονάδες και της Ηλείας αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.  Χθες ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις κλινικές covid του νοσοκομείου Πύργου άγγιζε τους πέντε (5), ωστόσο θεωρείτε σχεδόν βέβαιο ότι θα σημειωθεί αύξηση, καθώς μόλις χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 86 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ηλεία, επί συνόλου 3.273. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 550.459(ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 128θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 20, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.298 θάνατοι. Το 95.2% είχευποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας, αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων –ΠΟΕΔΗΝ- από τις αρχές Αυγούστου, έχει αποστείλει εξώδικη δήλωση με την οποία γνωστοποιεί στα αρμόδια υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών την απόφαση για αποχή των υγειονομικών από τη διαδικασία υποχρεωτικού εμβολιασμού. Η ομοσπονδία στο σχετικό κείμενο υποστηρίζει ότι η υποχρέωση επίδειξης ή προσκόμισης από τους εργαζομένους στον εργοδότη πιστοποιητικού/βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης, όπως ορίζει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού, «παραβιάζει το ατομικό δικαίωμα περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και δη ευαίσθητων δεδομένων υγείας των εργαζομένων».

Αναφερόμενη στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες η πρόεδρος του συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Πύργου ΜαλβίναΚερερέ σημείωσε: «Από τη 1η Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το εκβιαστικό μέτρο της κυβέρνησης περί αναστολής της εργασίας των εργαζομένων σε υγειονομικές μονάδες που δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους.  Οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές μονάδες, είναι εκείνοι που από την πρώτη στιγμή έναρξης της πανδημίας βρέθηκαν σε θέση  μάχης προασπιζόμενοι τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας ως  επιβράβευση μόνο το χειροκρότημα. Σήμερα η κυβέρνηση στη λογική του «διαίρει και βασίλευε» προχωρά στην αναστολή εργασίας εκείνων που για διαφορετικούς λόγους (δεν θέλουν ή δεν πρέπει) να εμβολιαστούν. Υπάρχουν εργαζόμενοι  οι οποίοι έχουν υποστεί εγκεφαλικά ή θρομβώσεις καθώς και άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας  και δεν επιθυμούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.Η κυβέρνηση όμως  αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι υγειονομικοί αυτοί που επιλέγουν συνειδητά να μην κάνουν το εμβόλιο, για τους δικούς τους λόγους, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που όλο το προηγούμενο διάστημα σήκωσαν ένα ιδιαίτερα βαρύ φορτίο στις πλάτες τους,  τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας  με αναστολή χορήγησης των κανονικών τους αδειών στο  μεγαλύτερο χρονικό . Διερωτώμαι, κατά πόσο μπορεί να  είμαστε στην αρχή ενός σχεδίου που θέλει να οδηγήσει την δωρεάν και δημόσια υγεία σε ιδιωτικοποιήσεις κυρίως των μεγάλων νοσηλευτικών μονάδων, αλλά και στις συγχωνεύσεις των μικρότερων μονάδων υγείας;Επίσης, διερωτώμαι, κατά πόσο το μέτρο της  αναστολή εργασίας του έμπειρου υγειονομικού προσωπικού  εν καιρό πανδημίας   θα   επηρεάσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες  στα  ήδη  υποστελεχωμένα νοσοκομεία;Το μήνυμα  που έρχεται από τα Νοσοκομεία όλης της Ελλάδας είναι ότι όλοι οι  υγειονομικοί είναι αποφασισμένοι και έτοιμοι να προασπίσουν τα  δικαιώματά  τους με κάθε ένδικο μέσο και δεν θα επιτρέψουν να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης που καταλύουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα.Χτες ήμασταν ΗΡΩΕΣ αύριο θα είμαστεΑΝΕΡΓΟΙ. Πότε όμως δεν θα πάψουμε να σεβόμαστε τον ασθενή και να είμαστε πάντα δίπλα του».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας Σωκράτης Σωτηρόπουλος τόνισε: «Εμείς υποστηρίζουμε τους εργαζόμενους και πιστεύουμε ότι πρέπει να εμβολιαστούν  για να κτίσουμε τοίχος ανοσίας αλλά, δεν επιτρέπουμε κάποιος εργαζόμενος να τεθεί σε αναστολή εργασίας ή σε αναστολή μισθού από 1η Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι αδιανόητο. Υπάρχουν τμήματα στις νοσηλευτικές μονάδες τα οποία θα έχουν τεράστιο πρόβλημα και εκεί θα «σκάσει βόμβα».  Είναι πολύ πιθανό μέσα στο επόμενο διάστημα να δούμε κλείσιμο ή συγχώνευση τμημάτων στα νοσοκομεία, ακόμα και μειώσεις κλινών σε κλινικές. Υπάρχουν θέματα και δεν έχουν λυθεί. Δεν μπορούν με μία απόφαση να πετάξουν υγειονομικούς υπαλλήλους εκτός υπηρεσίας. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που όλο το προηγούμενο διάστημα φρόντιζαν με τα μέτρα προστασίας να μην επιμολύνουν τους ασθενείς , αλλά και να μην υπάρξει διάδοση του ιού μέσα στα νοσοκομεία. Είναι οι άνθρωποι που έκαναν τα τεστ τους και ήταν υπέρ του δέοντος προσεκτικοί. Οι άνθρωποι αυτοί που έβαλαν «πλάτη» το προηγούμενο διάστημα, τώρα τους πετάνε εκτός, επειδή δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ακόμα και λόγους υγείας και δεν θέλουν να το κάνουν. Είναι λογικό ορισμένοι ακόμα και να φοβούνται με όλα όσα ακούγονται. Εμείς τους ανθρώπους αυτούς δεν μπορούμε να τους αφήσουμε στο έλεος κανενός. Εμείς θα στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς, ηθικά, νομικά προκειμένου να δικαιωθούν και να μην βρεθούν εκτός Ε.Σ.Υ.» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Σωκ. Σωτηρόπουλος ενώ συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση βλέπει μονομερώς ένα πολύ σοβαρό θέμα. Αυτό το οποίο θα έπρεπε να βλέπουμε και δυστυχώς δεν συμβαίνει είναι  ότι οι εμβολιασμένοι αλλά και οι ανεμβολίαστοι, δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και ατομικής υγιεινής . Όσο δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας είναι όλοι επικίνδυνοι στο να κολλήσουν, κάτι το οποίο είδαμε και στο εξωτερικό με τους Ισραηλίτες. Στον τόπο μας γίνονται πανηγύρια, συναυλίες και δεν φοράει κανείς μάσκα ή σε μαγαζιά και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει διαρκώς. Το ζητούμενο είναι να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, για να μην έχουμε μετάδοση στο πληθυσμό».

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ