Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜετά τις καταστροφικές πυρκαγιές: «Μαύρος» 15Αύγουστος για την Ηλεία

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές: «Μαύρος» 15Αύγουστος για την Ηλεία

Επιτακτική ανάγκη η λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης προς τους πληγέντες, όπως ακριβώς έγινε στους Δήμους της Εύβοιας

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

«Μαύρο» 15Αυγουστό θα περάσουν οι πυρόπληκτοι κάτοικοι της Ηλείας, αλλά και γενικότερα όλος ο Νομός μας, καθώς μετά την οικονομική καθίζηση λόγω της πανδημίας, έρχεται νέα «θηλιά», λόγω της μεγάλης καταστροφής αγροτικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου.

Η οικονομία της Ηλεία θα δεχτεί νέο μεγάλο πλήγμα, καθώς οι ελιές και τα ζώα που χάθηκαν στις καταστροφικές πυρκαγιές θα κάνουν χρόνια να αναπληρωθούν, ενώ η κυβέρνηση εκτός από την αδιαφορία της για ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης που να αφορά τις πληγείσες περιοχές του Νομού μας, δεν έχει προχωρήσει ούτε στις απλές οικονομικές ελαφρύνσεις για τα τρέχοντα έξοδα των πυρόπληκτων.

Τα μέτρα για τους Δήμους της Εύβοιας

Προχθές δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τρεις αποφάσεις που αφορούν τους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Οι αποφάσεις αναφέρουν πως:

1. Παρατείνονται μέχρι και την 03-02-2022 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./ Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που λήγουν ή έληξαν από 03-08-2021 μέχρι και 03-02-2022. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

2. Αναστέλλεται μέχρι και την 03-02-2022 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 03-08-2021 οφειλών των ανωτέρω προσώπων και οντοτήτων.

3. Ρυθμίζονται τρέχουσες και καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

3α) Αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων, ενώ διατηρούνται οι κατασχέσεις και υποθήκες που έχουν επιβληθεί. Για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που έχουν επιβληθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος, το μέτρο της κατάσχεσης αίρεται με την υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση, κατόπιν σχετικού αιτήματος, και αποδιδόμενα ποσά από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων πριν την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος, λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη τρεχουσών δόσεων της ρύθμισης.

3β) Αναστέλλεται η ποινική δίωξη για παραβάσεις του α.ν. 86/1967, αναστέλλεται η παραγραφή του ποινικού αδικήματος, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα, εξαλείφεται το αξιόποινο σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης και αναβάλλεται η εκτέλεση της καταγνωσθείσας ποινής ή διακόπτεται η αρξάμενη εκτέλεση αυτής, η οποία τελικά εξαλείφεται σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης.

3γ) Δεν υποβάλλονται αιτήσεις για προσωπική κράτηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 2065/1992. Επίσης, αποσύρονται οι υποβληθείσες αιτήσεις, διακόπτεται η εκτέλεση των καταδικαστικών αποφάσεων και δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 21 του ν. 1902/1990, που αφορούν το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα των οφειλετών και ανακαλούνται οι ήδη επιβληθείσες απαγορεύσεις για όσο διάστημα είναι συνεπείς με τους όρους της ρύθμισης.

3δ) Οι κατατεθείσες εγγυητικές επιστολές για ρύθμιση της οφειλής επιστρέφονται, διατηρούνται δε οι κατατεθείσες για άλλους λόγους ή αντικαθίστανται με νέες που θα καλύπτουν τις δόσεις της παρούσας ρύθμισης.

Επιτακτική ανάγκη

Αυτά τα άμεσα και χωρίς κανένα σημαντικό κόστος μέτρα, γιατί άραγε δεν ελήφθησαν και για τους Δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου; Όπως φυσικά και για τον Δήμο Γορτυνίας και όσους ακόμα έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Είναι επιτακτική ανάγκη θα θέσουν άμεσα οι φορείς στην κυβέρνηση το ζήτημα λήψης άμεσων μέτρων ανακούφισης πρώτα από όλα και όταν ολοκληρωθούν οι καταγραφές των ζημιών να υπάρξουν πιο εξειδικευμένα μέτρα για τους πληγέντες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ