Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜε το πύρινο μέτωπο να συνεχίζει να καίει τη γη της Ηλείας:...

Με το πύρινο μέτωπο να συνεχίζει να καίει τη γη της Ηλείας: Στάχτη 116.721 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων

50.407,69 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά

Τεράστια είναι η καταστροφή που έχει συντελεστεί μέχρι αυτή την ώρα στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας σύμφωνα με όσα τόνισε ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας. Από της φωτιές των τελευταίων ημερών έχουν γίνει ήδη στάχτη περισσότερες από 116.721 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων. Ειδικότερα στην περιοχή του Πύργου, δηλαδή σε Λαμπέτι, Κολύρι, Βαρβάσαινα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δασαρχείου έχουν ήδη γίνει στάχτη συνολικά 4.004 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων εκ των οποίων τα 2.547 στρέμματα είναι καθαρά αγροτικές εκτάσεις, στην πλειοψηφία τους ελαιώνες και αμπελώνες και 1.457 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Την ίδια στιγμή στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και στο μεγάλο μέτωπο το οποίο συνεχίζει να καίει μέχρι και χθες είχαν γίνει στάχτη 112.717 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων. Στην περιοχή αυτή ωστόσο κυρίως λόγω του ορεινού όγκου η πλειοψηφία των εκτάσεων είναι δάση, δασικές ή αναδασωτέες περιοχές σε έκταση 64.856,31 στρέμματα ενώ οι αγροτικές- καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έχουν γίνει στάχτη ανέρχονται σε 47.860,69 στρέμματα.

Τεράστιες οι ζημιές

Ο αριθμός των εκτάσεων που έχουν ήδη γίνει στάχτη κινδυνεύει να αυξηθεί σημαντικά καθώς όπως υπογράμμισε ο δασάρχης Πύργου Π. Λάττας βρισκόμαστε στο μέσο σχεδόν της αντιπυρικής περιόδου και το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. «Βρισκόμαστε σχεδόν στην μέση της αντιπυρικής περιόδου άρα έχουμε πολύ δουλειά ακόμα. Αυτό το οποίο επεσήμανα και στην σύσκεψη στο δήμο Πύργου είναι ότι οι  πρόεδροι είναι η καρδιά των χωριών, είναι εκείνοι που με τις δυνάμεις τους, την ανθρωπιά τους, το φιλότιμο τους, θα διαφυλάξουν τα χωριά, από την άποψη επιτήρησης.  Πρέπει σε κάθε χωριό να υπάρχει χτύπημα καμπάνας και άμεση κινητοποίηση των ανθρώπων που ξέρουν τα χωριά, τους δρόμους, τα μονοπάτια, τα σημεία που μπορούμε να πάρουμε νερό. Σήμερα (σ.σ. χθες) από το πρωί καταγράφουμε την καμένη έκταση.

Μιλάμε για την φωτιά του Κολιριου στον Πύργο που είναι 4.004 στρέμματα από τα οποία, τα  2.547 είναι χωράφια- καλλιέργειες από τις οποίες ζει ο ντόπιος πληθυσμός και οι υπόλοιπες είναι δασικές εκτάσεις. Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό στο Κολίρι, στη Βαρβάσαινα και στο Λαμπέτι, αγροτικών εκτάσεων, ελαιώνες και αμπελώνες που έχουν καταστραφεί. Όσον αφορά την Αρχαία Ολυμπία που είναι πολύ μεγάλη πυρκαγιά, η έκταση που καταστράφηκε έφτασε τα 112.717 στρέμματα, ενώ καλύπτει και ένα πολύ μικρό κομμάτι του δήμου Πύργου στη κοινότητα Λαντζοΐου». Όπως επισήμανε ο Π. Λάττας οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις (σ.σ. σύμφωνα με τα στοιχεία αγγίζουν τα 50.407,69 στρέμματα) είναι εκείνες που απασχολούν κυρίων τους πολίτες καθώς θα χάσουν το εισόδημα τους όχι μόνο για την φετινή χρονιά αλλά και για τα επόμενα χρόνια, ενώ οι άνθρωποι αυτοί θα χρειαστούν ουσιαστική ενίσχυση από την πολιτεία. «Το επόμενο στάδιο για το δασαρχείο θα είναι το τεχνικό μέρος και θα μιλήσουμε για αυτό αναλυτικά τις επόμενες ημέρες. Εξετάζουμε το ζήτημα της περιμέτρου της πυρκαγιάς αλλά και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την με την καταγραφή των ζημιών». Το δασαρχείο σε συνεργασία και με τον δήμο Πύργου θα προχωρήσει στην αποκατάσταση του συνόλου του δασικού οδικού δικτύου προκειμένου να μπει να υπάρχει άμεση παρέμβαση όποτε κι αν χρειαστεί. Τέλος ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας θέλησε να περάσει ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες καθώς όπως και ο ίδιος τόνισε οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες…. «Λάβαμε το μήνυμα από την ΕΜΥ ότι τις επόμενες μέρες θα πνέουν άνεμοι 4 με 5 μποφόρ. Αυτό το οποίο έχω να πω είναι ότι οι πολίτες στα χωριά θα πρέπει να κοιτάξουν το γείτονα και τον φίλο τους και όχι να κοιτάξουν τον εαυτό τους. Δέκα άνθρωποι με δέκα ραντιστικά και δέκα τρακτέρ είναι η λύση την οποία χρειαζόμαστε και εύχομαι να μην υπάρξει ανάγκη».

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ