Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπό τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Ζήριας: Εικόνα καταστροφής στην Αιγιαλεία

Από τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Ζήριας: Εικόνα καταστροφής στην Αιγιαλεία

Τέθηκε υπό έλεγχο χθες βράδυ η φωτιά

Υπό έλεγχο τέθηκε χθες βράδυ η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Άνω Ζήρια και κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα στην Αιγιάλεια. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο pelop.gr η  Συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ευσταθία Γιαννιά η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, με μικροεστίες σε κάποια σημεία που αντιμετωπίζονται από τους άνδρες της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με την κυρία Ζανιά έχουν ήδη αποχωρήσει τα εναέρια μέσα, ενώ σε επιφυλακή παραμένει η Πυροσβεστική για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

Χθες, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι  ολοκληρώθηκε το Συντονιστικό Όργανο υπό τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανο Κολοκούρη και τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Πολίτικής Προστασίας Χαράλαμπου Μπονάνου, του δημάρχου Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλου, της Συντονίστριας ΠΠ Ευσταθίας Γιαννιά και του διευθυντή ΠΠ της Περιφέρειας Νίκου Γυφτάκη. Στο Συντονιστικό συμμετείχε και ο Γενικό Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης. Το Συντονιστικό έγινε στις Καμάρες (βενζινάδικο Μπαβιόλη) και συμμετείχαν ακόμα οι αντιπεριφερειάρχες Ανδρέας Φίλιας και Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, το ΕΚΑΒ, το Δασαρχείο και το Λιμενικό. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να αρχίσει η δ ‘ φάση του σχεδίου που προβλέπει την καταγραφή των ζημιών από τη Δημοτική Αστυνομία Αιγιάλειας.

Το μέτωπο της μεγάλης φωτιάς στην Ζήρια περιορίστηκε στην Άνω Ζήρια και τον Προφήτη Ηλία και στη συνέχεια οριοθετήθηκε. Τα εναέρια μέσα στην περιοχή πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού. Πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και επτά ελικόπτερα, ενώ ισχυρές ήταν και οι επίγειες δυνάμεις που αποτελούντααν από 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων. Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέδραμαν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «δόθηκαν στοιχεία για την πορεία της φωτιάς και για τις ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν», προσθέτοντας ότι «ζήτησα να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά, διότι όταν έχεις τέσσερις πυρκαγιές σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στην ίδια περιφερειακή ενότητα, θεωρώ πως κάτι ύποπτο συμβαίνει».
 Επίσης, ανέφερε ότι «υπήρξε άμεση συνεργασία με όλους και ό,τι μας ζητήθηκε από πλευράς περιφέρειας το δώσαμε, όπως μηχανήματα και υδροφόρες, ώστε να διευκολύνουμε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».
 Σχετικά με την καταγραφή των ζημιών, ο Χαράλαμπος Μπονάνος είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «η διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις σβήσει η πυρκαγιά», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «ως Περιφέρεια θα συμπαρασταθούμε στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από την φωτιά».

07

16 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία

Εν τω μεταξύ τους δεκαέξι έχουν φθάσει οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια. Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.
 Επτά εξ αυτών -έξι πολίτες και ένας λιμενικός- παραμένουν, σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

Στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του. «Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και για τις επόμενες ώρες», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μεγάλη φωτιά και στο Αγρίνιο

Εντολή για την προληπτική εκκένωση των οικισμών Μπερμπάτι και Παραδείσι, δόθηκε χθες το απόγευμα από την Πυροσβεστική, λόγω πυρκαγιάς που έκαιγε δασική έκταση στην περιοχή Παραδείσι, του Δήμου Αγρινίου. Στο σημείο επιχειρούσαν  ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 51 πυροσβέστες με 16 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ