Home Επικαιρότητα Πιστοποιητικό εμβολιασμού:Υποχρεωτική η επίδειξή του από τον εργαζόμενο στον εργοδότη

Πιστοποιητικό εμβολιασμού:Υποχρεωτική η επίδειξή του από τον εργαζόμενο στον εργοδότη

0

Εφόσον κάποιος εργοδότης απαιτήσει να δει το πιστοποιητικό με τη νέα ρύθμιση ο εργαζόμενος οφείλει να το επιδείξει όπως προκύπτει από την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Προβλέπονται τρίμηνες συμβάσεις για την αναπλήρωση όσων δεν εμβολιαστούν, αλλά δεν ορίζεται χρόνος για την αναστολή εργασίας και δεν υπάρχει αναφορά σε απολύσεις στους εργαζόμενους σε δομές υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων

Την… υποχρεωτικότητα όχι μόνο του εμβολιασμού αλλά και της επίδειξης του σχετικού πιστοποιητικού εμβολιασμού θεσπίζει η κυβέρνηση με ρύθμιση που κατέθεσε χθες στη Βουλή.

Ειδικότερα, όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα) υποχρεούνται να επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. Με άλλα λόγια, εφόσον κάποιος εργοδότης απαιτήσει να δει το πιστοποιητικό με τη νέα ρύθμιση ο εργαζόμενος οφείλει να το επιδείξει ενώ δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να το ελέγξει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας. «Το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση του πρώτου εδαφίου ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρ. 1α του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118), τηρουμένων και των λοιπών διατάξεων του ανωτέρω άρθρου», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31.12.2021.

Υπενθυμίζεται ότι με την ίδια τροπολογία ρυθμίζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, μετά και το «πράσινο φως» της Επιτροπής Βιοηθικής. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η τροπολογία «εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού, όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό):

– των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία,

– των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση εξαιρούνται από την υποχρέωση να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει και διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Οι κυρώσεις που προβλέπονται

Παράλληλα, προβλέπονται τρίμηνες συμβάσεις για την αναπλήρωση όσων δεν εμβολιαστούν, αλλά δεν ορίζεται χρόνος για την αναστολή εργασίας, δεν υπάρχει αναφορά σε απολύσεις, ενώ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο δεν προβλέπεται παραπομπή στο πειθαρχικό.

Ειδικότερα η ρύθμιση αναφέρει:

«Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού, επέρχονται οι ακόλουθες συνέπειες:

α) Ειδικώς στην περίπτωση εργαζομένων των παρ. 1 και 2 σε φορείς του δημοσίου τομέα, υπό την έννοια της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), με απόφαση του επικεφαλής του φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.

β) Σε κάθε άλλη περίπτωση πλην της περ. (α), ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας λόγω εφαρμογής του παρόντος. To προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο».

Κυρώσεις προβλέπονται και για όσους εργοδότες απασχολούν ανεμβολίαστο προσωπικό (αφορά προφανώς ιδιωτικές δομές υγείας και γηροκομεία). Συγκεκριμένα επιβάλλεται πρόστιμο από 10.000 για κάθε παράβαση έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, από 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

Εφόσον εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί και τεθούν σε αναστολή εργασίας, η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα να προσληφθεί προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου αντίστοιχων προσόντων, κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου/ειδικότητας του προσωπικού που έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. Ο ανώτατος αριθμός του προς πρόσληψη προσωπικού δεν δύναται να υπερβαίνει τον αριθμό του προσωπικού, που έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. Οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δεν δύναται να διαρκούν πέραν των τριών μηνών.

Exit mobile version