Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔεν ξεχνάμε… στηρίζουμε τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές της Κύπρου

Δεν ξεχνάμε… στηρίζουμε τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές της Κύπρου

Αναγκαία όσο ποτέ η στήριξη των Κυπρίων που επλήγησαν από τη φωτιά  

Κάλεσμα στήριξης των πληγέντων της Κύπρου, σε φορείς, αιρετούς Α΄και Β΄Βαθμού ακόμα και στους απλούς πολίτες της Ηλείας

Μπορεί να έχουν περάσει δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές του 2007, τότε που στην Ηλεία θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, ενώ έγιναν στάχτη ολόκληρα χωριά αλλά και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών αλλά και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Οι εικόνες από την καταστροφή στην Κύπρο ίδιες με εκείνες  που καταγράφηκαν στην Ηλεία το 2007….. Τότε η αλληλεγγύη των Κύπριων αδερφών ήταν εκείνη η οποία ήρθε να «απαλύνει» τον πόνο των πολιτών της Ηλεία. Η μαρτυρική Αρτέμιδα ανοικοδομήθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση, που προχώρησε στην επιδιόρθωση και ανακατασκευή 45 κατοικιών, 32 αποθηκών, στην κατασκευή ελαιοτριβείου αλλά και στην ανάπλαση της πλατεία. Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν, είναι όμως η στιγμή που οι φορείς και οι πολίτες της Ηλείας οφείλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους, στους Κύπριους αδερφούς… καθώς εκείνοι ήταν ουσιαστικά δίπλα στην Ηλεία όταν η καταστροφή «χτύπησε» την πόρτα του Νομού. Είναι η στιγμή που θα πρέπει όλοι να συμβάλλουν στην επούλωση των πληγών αυτών των ανθρώπων.  Η «ΠΡΩΤΗ» σε συνεργασία με τον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ» ξεκινά καμπάνια ευαισθητοποίησης και στήριξης των πληγέντων της Κύπρου και καλεί το σύνολο των φορέων αλλά και των πολιτών της Ηλείας να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή.  

Η κατάσταση στην Κύπρο

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου εννέα χωριά έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές ενώ υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι έχουν μείνει άστεγοι. «Ενώ τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει την τραγωδία της απώλειας τεσσάρων ανθρώπων, ταυτόχρονα οι υλικές ζημιές από τη φονική πυρκαγιά είναι ανυπολόγιστες. Ογδόντα τα σπίτια και τα υποστατικά που υπέστησαν εκτεταμένη καταστροφή στα εννιά χωριά που κτυπήθηκαν από τον εφιάλτη της πυρκαγιάς. Αυτό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της καταγραφής ζημιών, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος της καταστροφής θα ανέλθει σε πολλά εκατομμύρια όταν υπολογιστούν οι καταστροφές στις καλλιέργειες αλλά και της ΑΗΚ και άλλων υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα συνεργεία των επαρχιακών διοικήσεων Λεμεσού και Λάρνακας τα περισσότερα σπίτια που υπέστησαν ζημιές βρίσκονται στην επαρχία Λάρνακας και κυμαίνονται σε 60, με τις περισσότερες απώλειες να καταγράφονται στην Ορά, όπου κατεγράφησαν 37 σπίτια. Στην Μελίνη περίπου 15 σπίτια, στους Αγίους Βαβατσινιάς 4 και στη Βαβατσινιά 2, στον Αρακαπά υπέστησαν ζημιές 10 κατοικίες και στην Επταγώνια 11. Στην επαρχία Λάρνακας κάηκε και πτηνοσφαγείο όπου σε τέσσερα σημεία εγκαταστάσεων εκτροφής κάηκαν 80.000 κοτόπουλα» αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Φιλελεύθερος. 

ΦΩΤΙΕΣ ΗΛΕΙΑ 2007

ΦΩΤΙΕΣ ΚΥΠΡΟΣ 2021

Και το 1€ μετράει

Μπορεί αυτή τη στιγμή στην Κύπρο να μην υπάρχει άμεση ανάγκη από τρόφιμα ή από υγειονομικό υλικό, ωστόσο αυτό που προέχει είναι να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση, προκειμένου κανένας από τους πυρόπληκτους πολίτες να μην βρεθεί το φετινό χειμώνα χωρίς στέγη…. αλλά και να μπορέσουν οι Κύπριοι αδερφοί μας να σταθούν ξανά δυνατοί στα πόδια τους. Εξάλλου η αλληλεγγύη μεταξύ Ηλείων και Κυπρίων πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται. Για την στήριξη των πληγέντων κατοίκων της Κύπρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στον οποίο το κοινό θα μπορεί να καταθέτει τις εισφορές του για τη στήριξη των πυρόπληκτων στην ορεινή περιοχή Λάρνακας και Λεμεσού.

O Αριθμός  Λογαριασμού είναι:  IBAN: CY 42 0010 0001 0000 0000 0600 1027

Σε αυτόν τον τραπεζικό λογαριασμό μπορούν όλοι να κάνουν την κατάθεση τους…άσχετα με το εάν θα συμβάλουν με 1€ (ποσό που αντιστοιχεί σε δύο πακέτα μακαρόνια) ή ακόμα περισσότερα. Κάθε ευρώ για τους πληγέντες Κύπριους αδερφούς μας έχει αυτή τη στιγμή τη δική του αξία.

Σε αυτή τη προσπάθεια ωστόσο θα πρέπει να είναι αρωγοί και οι επτά δήμοι της Ηλείας αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι Ηλείοι Βουλευτές αλλά και η Ιερά Μητρόπολη της Ηλείας. Όλοι θα πρέπει να αποδείξουμε αυτή τη στιγμή πως πάνω από όλα είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ