Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΦόβοι ότι θα επιστρέψουν οι μάσκες παντού λόγω μεταλλάξεων – 100% πιο...

Φόβοι ότι θα επιστρέψουν οι μάσκες παντού λόγω μεταλλάξεων – 100% πιο μεταδοτική η Δέλτα

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η απειλή της μετάλλαξης «Δέλτα», με τους ειδικούς να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην Κρήτη, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα. Η μετάλλαξη που εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους – και φυσικά ανάμεσα σε αυτούς, λόγω της σειράς εμβολιασμών, περιλαμβάνονται νέοι, έφηβοι και παιδιά.

Αν και ακόμα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης διπλασιάστηκαν σε μια εβδομάδα και πλέον φτάνουν τα 54 σε αριθμό. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το στέλεχος αυτό θα επικρατήσει στην Ελλάδα – και στον υπόλοιπο κόσμο – από τα μέσα Αυγούστου και μετά.

Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη έγκειται στο γεγονός ότι είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού που εντοπίστηκε στην Ουχάν και 40-60% πιο μεταδοτικό από τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία προς το παρόν κυριαρχεί στη χώρα μας.

Το γεγονός δε ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων της Δέλτα εντοπίζονται στο Ηράκλειο της Κρήτης υποδηλώνει ότι το άνοιγμα του τουρισμού ευνοεί την εξάπλωση των μεταλλάξεων του κοροναϊού και καθιστά αναγκαία τη λήψη μέτρων.

Την ίδια ώρα, ένα νέο για την Ελλάδα στέλεχος του κοροναϊού έκανε την εμφάνισή του στην Πάτρα. Πρόκειται για μετάλλαξη από την Κολομβία και ελέγχεται πόσο μεταδοτική είναι και αν διαφεύγει από την προστασία των εμβολίων.

Πάντως, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πολύ καλή επιτήρηση και ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων και των ύποπτων μεταλλαγμένων κρουσμάτων.

Κίνδυνος για νέους, ανεμβολίαστους και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα

Κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό, η κ. Παπαευαγγέλου προειδοποίησε ότι είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος από τη μετάλλαξη Δέλτα για τους μη πλήρως εμβολιασμένους, για τους ανεμβολίαστους και για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα, στις ομάδες αυτές αναμένεται αύξηση κρουσμάτων.

«Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της Δέλτα», τόνισε.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός μόνο με μια δόση δεν αρκεί και δεν καλύπτει. Ιδιαίτερη έκκληση έκανε στους ανθρώπους άνω των 55 ετών – οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο – και τους νέους.

Δεν τελειώσαμε με τις μάσκες

Εξάλλου, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων έπεσε την εβδομάδα που μας πέρασε στα 27 έτη, γεγονός που οφείλεται τόσο στην εξάπλωση των μεταλλάξεων όσο και στη χαλάρωση των μέτρων.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε σημείωσε ότι οι μάσκες μπορεί να επιστρέψουν… παντού, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Πολύ πιθανό να επιστρέψει η μάσκα, όχι μόνο φέτος τον χειμώνα. Πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λογική μας σε ό,τι κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν συνεπάγεται ότι τελειώσαμε με τις μάσκες.

Πρόσω ολοταχώς για εμβολιασμό εφήβων λόγω Δέλτα

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των εφήβων ηλικίας 15- 17 ετών με την κυβέρνηση να επισπεύδει την διαδικασία καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» δείχνει αξιοσημείωτη προτίμηση στα παιδιά.

Οι ειδικοί κρίνουν ότι οι μαθητές Λυκείου εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες νόσησης, καθώς έχουν πιο έντονη κοινωνική ζωή.

Με τους ειδικούς να έχουν σημάνει συναγερμό, η κυβέρνηση θέλει η χώρα να μπορέσει να ορθώσει το τείχος ανοσίας πριν το τέλος του καλοκαιριού. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Δράμα κάλεσε και πάλι τους πολίτες να μην καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους.

Την επόμενη εβδομάδα πάντως θα ξεκινήσουν στο νησί οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες πριν το φθινόπωρο.

26 νέα κρούσματα Δέλτα – Πού εντοπίζονται

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, τα νέα κρούσματα που απομονώθηκαν από την ινδική μετάλλαξη Δέλτα φτάνουν τα 25.

Επίσης, απομονώθηκαν 790 νέα περιστατικά της μετάλλαξης Άλφα (βρετανική) και 333 από τον ιό Β.1.318, που έχει ονομαστεί “νιγηριανή” μετάλλαξη και επεκτείνεται μόνο στην Ελλάδα.

Τα νέα στελέχη του πολύ μεταδοτικού ιού Δέλτα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές:

  • 8 στην Αττική
  • 30 στο Ηράκλειο Κρήτης
  • 1 στην Αχαΐα
  • 1 στην Εύβοια
  • 1 στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος
  • 1 στην Κορινθία
  • 4 στη Λέσβο
  • 5 στη Θεσσαλονίκη
  • 2 στην Πάρο
  • 1 στη Χαλκιδική
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ