Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΈνας εγκαταλελειμμένος παράδεισος

Ένας εγκαταλελειμμένος παράδεισος

Δάσος Λουτρών Κυλλήνης

Μία εύφλεκτη βόμβα στην καρδιά της Ηλείας, καθώς ο εκμισθωτής της έκτασης αμελεί τον καθαρισμό

Δρομάκια γεμάτα πευκοβελόνες, κουκουνάρια, ξερά κλαδιά και πλήθος πλαστικών «κοσμούν» το δάσος

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalidimitro@hotmail.com

Δάσος Λουτρών Κυλλήνης. Ένας εγκαταλελειμμένος παράδεισος. Μία εύφλεκτη βόμβα στην καρδιά της Ηλείας. Το θεραπευτικό δάσος, όπως αποκαλείται, βρίσκεται μεταξύ δύο σειρών από λόφους και οι οποίες σχηματίζουν κοιλάδα ανοιγόμενη προς τη θάλασσα σε απόσταση 330 μέτρων. Χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση που έχει αιωνόβια δέντρα κυρίως ευκαλύπτους. Το δάσος, όπως και όλη η έκταση των 1.900 στεμμάτων στα Λουτρά Κυλλήνης, ανήκουν στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, με εκμίσθωση για 60 χρόνια που «τρέχει» από το 1998.

Σύμφωνα με το Δασαρχείο Αμαλιάδας, ο ενοικιαστής της έκτασης έχει την υποχρέωση του καθαρισμού του δάσους. Μία απλή βόλτα στο δάσος της Κυλλήνης θα πείσει τον καθένα πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεκινήσει πυρκαγιά… επικών διαστάσεων με ένα απλό τσιγάρο. Δρομάκια γεμάτα πευκοβελόνες, κουκουνάρια, ξερά κλαδιά και πλήθος πλαστικών «κοσμούν» το δάσος.

«Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις υποχρεώσεις του. Εάν είναι υποχρέωση της Grecotel να καθαρίζει το δάσος, θα πρέπει να το καθαρίζει, αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν γίνεται να τα περιμένουμε όλα από το δημόσιο», τονίζει στην «ΠΡΩΤΗ» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας, κ. Αντώνης Μαυρόπουλος.

Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης προχώρησε πριν από λίγο καιρό σε καθαρισμό του χώρου των πηγών και του παλιού υδροθεραπευτηρίου, καθώς και του στο παλιό θεατράκι, παρότι δεν είναι υποχρέωσή του. «Ο Δήμος, παρότι δεν είναι στις υποχρεώσεις, προχώρησε στον καθαρισμό του χώρου μπροστά από το παλιό υδροθεραπευτήριο, αλλά και στο θεατράκι, ενώ παράλληλα δίνουμε και πυροπροστασία. Η ιδιοκτησία είναι ξένη, ανήκει στον ενοικιαστή.  Εδώ, η ΕΤΑΔ δεν μας δίνει ούτε τα Λουτρά και το θεατράκι, που ζητάμε σαν Δήμος εδώ και χρόνια. Η έκταση δεν μας ανήκει, οπότε η ευθύνη ανήκει στον ενοικιαστή. Αν παρόλα αυτά ζητηθεί η συνδρομή μας θα τη δώσουμε. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και να βοηθήσουμε και να εκμεταλλευτούμε την περιοχή», δηλώνει στην «ΠΡΩΤΗ» ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κ. Γιάννης Λέντζας.

Όπως έχουμε αναδείξει πολλές φορές μέσα από ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, η εταιρία του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη (πρώην «Λουτρά Κυλλήνης Α.Ε.» και πλέον «ΦΑΙΑΞ  Α.Ε.Τ.Α.»), βάσει της σύμβασης που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται να εκτελέσει μία σειρά από έργο αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Η σύμβαση αναφέρει επί λέξει πως «όλοι οι όροι της σύμβασης συμφωνούνται ως βασικοί και η παράβαση οποιουδήποτε από αυτούς αποτελεί σπουδαίο λόγο καταγγελίας της σύμβασης».

Η λειτουργία του Νέου Υδροθεραπευτηρίου

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις είναι και η ολοκλήρωση των υποδομών και τη λειτουργία και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων του κτιριακού συγκροτήματος του Νέου Υδροθεραπευτηρίου, το οποίο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει για φέτος τη λειτουργία του. Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας: «Το Νέο Υδροθεραπευτήριο πέρυσι άργησε να ανοίξει επειδή δεν υπήρχε υγειονομικό πρωτόκολλο, φέτος δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν θα ανοίξουν πάλι τα υδροθεραπευτήρια, θα είναι ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα για τον τοπικό τουρισμό μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ