Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑυξήσεις και νέες εντάξεις στην Ηλεία

Αυξήσεις και νέες εντάξεις στην Ηλεία

Νέες Αντικειμενικές Αξίες

Σημαντικές αυξήσεις των φορολογητέων αξιών να παρατηρούνται σε Κυλλήνη, Ανδραβίδα, Αρχαία Ολυμπία, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σκαφιδιά όπου είχαμε αύξηση από 650 σε 950 ευρώ (αύξηση 46%)

Νέο χάρτη κτηματαγοράς θα έχουμε από το νέο έτος μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ των νέων αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα. Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι να πλησιάσουν τις εμπορικές αξίες οι αντικειμενικές που θα τεθούν σε ισχύ το νέο έτος. Σε ότι αφορά το Νομό Ηλείας είχαμε νέες εντάξεις και στους επτά Δήμους του Νομού με σημαντικές αυξήσεις των φορολογητέων αξιών να παρατηρούνται σε Κυλλήνη, Ανδραβίδα, Αρχαία Ολυμπία, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σκαφιδιά όπου είχαμε αύξηση από 650 σε 950 ευρώ (αύξηση 46%).

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με τις αλλαγές που επέρχονται διορθώνονται αδυναμίες για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ, όπως σημείωσε, οι νέες τιμές ζώνης δεν μεταφράζονται σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, καθώς θα αναπροσαρμοστούν και οι συντελεστές του φόρου. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν επιβαρύνσεις στη μεσαία τάξη και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών. Αντίθετα θα υπάρξουν αυξήσεις σε κατοικίες που σήμερα υποφορολογούνται.

Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με τον κ. Σταικούρα, για τη μείωση της φορολογίας στα ακίνητα το 2022, ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί από το επόμενο έτος σε περισσότερες δόσεις από τα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, αυξάνονται οι αξίες μετά από χρόνια στασιμότητας. Εντάσσονται στο σύστημα 3.643 περιοχές, όπου στις περισσότερες υπάρχουν αυξήσεις.

Αυτές καταγράφονται στις τουριστικές περιοχές της χώρας αλλά και στην ηπειρωτική χώρα που καταγράφεται μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφεται συνολικά αύξηση 8% μεσοσταθμικά των νέων ζωνών.

Ειδικότερα:

-Στο 55% των περιοχών οι τιμές ζώνης αυξάνονται κατά 19,5% κατά μέσο όρο

-Στο 21% των περιοχών οι τιμές ζώνης μειώνονται κατά 14,7%

– Στο 24% των περιοχών οι τιμές παραμένουν σταθερές

Στις περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα για το 40% διαπιστώνονται αυξήσεις 26%

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο: «Το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων αποτελείται πλέον από 13.808 ζώνες, αντιπροσωπεύοντας το 98% του πληθυσμού από 85% που ήταν μέχρι πριν τη μεταρρύθμιση, καθώς πολλές περιοχές της Επικράτειας ήταν εκτός συστήματος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Χίος, η Σάμος, η Πάτμος, η Κάρπαθος, η Ηλεία, η Ναύπακτος, τα Κύθηρα και άλλες περιοχές με σημαντική τουριστική δραστηριότητα, όπως η Μύκονος, η Κέρκυρα και η Κως, ήταν– με διαφοροποίηση ως προς τον βαθμό –εκτός του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, με αποτέλεσμα ο ΕΝΦΙΑ να υπολογίζεται βάσει της κατώτερης τιμής ζώνης της δημοτικής ενότητας ή δήμου ή περιφερειακής ενότητας, στην οποία ανήκουν οι εν λόγω περιοχές. Σε περίπτωση που δεν είχε καθοριστεί η τιμή ζώνης της δημοτικής ενότητας, λαμβανόταν υπόψη η κατώτερη τιμή ζώνης του οικείου δήμου ή σε περίπτωση που δεν είχε καθοριστεί η τιμή ζώνης του οικείου δήμου, η κατώτερη ζώνη της περιφερειακής ενότητας. Η ένταξη των περιοχών αυτών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών σημαίνει ότι ο καθορισμός της τιμής ζώνης βασίζεται στα χαρακτηριστικά της. Παράλληλα, η επέκταση του συστήματος σε όλη την Επικράτεια, εκτός από την εξασφάλιση ομοιόμορφης αντιμετώπισης όλων των περιοχών, ικανοποιεί το πάγιο αίτημα πολιτών και τοπικής αυτοδιοίκησης για ενιαία φορολογική αντιμετώπιση όλων των ακινήτων αποκαθιστώντας το αίσθημα δικαίου, διευρύνοντας τη φορολογητέα βάση και κατανέμοντας τα φορολογικά βάρη δικαιότερα.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της αναπροσαρμογής και επικαιροποίησης των τιμών ζώνης και ανάλογα με την κατηγορία της ζώνης, οι ζώνες κατανέμονται στις παλαιές (υφιστάμενες) και στις νέες (νέες εντάξεις και επεκτάσεις).

Ειδικότερα, στις νέες ζώνες (νέες εντάξεις και επεκτάσεις), οι οποίες ανέρχονται σε 3.643 ζώνες (26% των συνολικών ζωνών του συστήματος), που μέχρι πρότινος ήταν εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών και λάμβαναν τη χαμηλότερη τιμή ζώνης της δημοτικής ενότητας ή του δήμου ή της περιφερειακής ενότητας, εντοπίζονται σημαντικές μεταβολές.

Από τις νέες ζώνες, στις επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών εντοπίζεται αύξηση στο 80% των 165 ζωνών. Η ένταξή τους στο σύστημα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών ζώνης κατά μέσο όρο σε 41% σε σχέση με τις υφιστάμενες, μέσα από τη διαδικασία των πιστοποιημένων εκτιμητών. Παράλληλα, από τις νέες ζώνες, στις νέες εντάξεις εντοπίζεται αύξηση στο 40% των 3.478 ζωνών, η οποία διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 26%.

Όσον αφορά τις παλαιές, τις υφιστάμενες, 10.165 ζώνες του αντικειμενικού συστήματος η τάση που εμφανίζεται από τις εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών είναι ανοδική, καθώς οι 6.105 ζώνες σημειώνουν αύξηση κατά μέσο όρο 18%».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ