Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕνέργειες για δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου

Ενέργειες για δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου

Στις εκτάσεις της πρώην λίμνης Μουριάς, με βάση τον μερικό επαναπλημμυρισμό της

Αίτημα από τον πρόεδρο του φυσιολατρικού συλλόγου Γιαν. Κανελλακόπουλο  προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, του έργου κατασκευής  περιβαλλοντικού πάρκου στις εκτάσεις της πρώην λίμνης Μουριάς ( περίπου 6000 στρέμματα),  με βάση τον μερικό επαναπλημμυρισμό της, ζητάει από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ο φυσιολατρικός σύλλογος Φίλων  Λίμνης Μουριάς & Αλφειού ποταμού.

Σε έγγραφο που απέστειλε προς το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, ο πρόεδρος του φυσιολατρικού συλλόγου κ. Γιάννης Κανελλακόπουλος, αναφέρεται ότι τα στοιχεία που συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι τα εξής :

  1. Η αποξήρανση της λίμνης δεν εκπλήρωσε τους σκοπούς και στόχους των εμπνευστών της, με αποτέλεσμα η σημερινή κατάσταση να αποτελείται από άγονα εδάφη ή εδάφη χαμηλής παραγωγικότητας ή από χώρους εναπόθεσης στερεών και υγρών αποβλήτων

Απεναντίας, στην νέα κατάσταση που θέλουμε να διαμορφώσουμε, ο πρωτογενής τομέας εκφράζεται μέσω της εκτατικής αλιείας στα επαναπλυμμηρισμένα τμήματα και της βιολογικής γεωργίας ή κτηνοτροφίας, στις εκτάσεις που θα αποδοθούν για το σκοπό αυτό. Υπόψιν, λόγω του ότι η λίμνη είναι λιμνοθάλασσα, θα αυξηθεί και τα αλίευμα στις όμορες θαλάσσιες περιοχές.

  • Η βελτίωση της αισθητικής του τοπίου θα προάγει την ποιότητα της ζωής, ως χώρος αναψυχής στο φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, θα δημιουργήσει νέες μορφές απασχόλησης και παραγωγής εισοδήματος, παρασύροντας προς τούτο και γειτονικές ιδιωτικές περιοχές, προσθέτοντας υπεραξία σε αυτές.
  • Εντός του περιβαλλοντικού πάρκου, θα μπορούσε να αποδοθεί ορισμένη έκταση προς την κατεύθυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως για παράδειγμα η λειτουργία φωτοβολταϊκoύ πάρκου.
  • Βελτιώνει το μικροκλίμα της περιοχής και συμβάλει στο θετικό ισοζύγιο των χρησιμοποιημένων υδάτων, που τόσο ανάγκη έχει ο 21ος αιώνας.
  • Συμβάλει στην αποκατάσταση του  “νοητού δυτικού αεροδιαδρόμου“  μεταναστευτικών πουλιών, από στην Αφρική προς την Ευρώπη και αντίστροφα.
  • Το κυριότερο, θέτει τις προϋποθέσεις αειφόρου ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ