Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Καμπανάκι» για το δάσος Στροφυλιάς

«Καμπανάκι» για το δάσος Στροφυλιάς

Τι αναφέρει στην «ΠΡΩΤΗ» για την προστασία του οικοσυστήματος ο Δασάρχης Αμαλιάδας

Αναγκαία χαρακτηρίζεται η λήψη μέτρων για την προστασία του μοναδικού δάσους της Στροφυλιάς, μεταξύ Ηλείας και Αχαΐας, που στο πρόσφατο παρελθόν υπέστη σημαντικές καταστροφές  εξαιτίας  της πύεινης λαίλαπας.

Κάτοικοι της περιοχής  τόνισαν στην «ΠΡΩΤΗ» πως θα πρέπει να γίνουν εργασίες καθαρισμού των δρόμων που οδηγεί προς το Κουνουπέλι και σε άλλα σημεία του πανέμορφου οικοσυστήματος, όπου υπάρχουν πυκνά κλαδιά, αλλά και δέντρα που παραμένουν πεσμένα στο έδαφος.

Συγχρόνως εκφράζεται η ανάγκη για την προστασία του δάσους από έκνομες ενέργειες, όπως η ρίψη σκουπιδιών, η λαθροϋλοτομία, η παράνομη κατασκήνωση κ.α.

dav

Ο Δασάρχης Αμαλιάδας

Σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα η «ΠΡΩΤΗ» επικοινώνησε με το Δασάρχη Αμαλιάδας κ. Διον. Θωμόπουλο, ο οποίος υπογράμμισε τα εξής:

«Τα δέντρα στο τέλος της Άνοιξης γέρνουν για λόγους δικούς τους, είτε ότι δεχτήκανε πιέσεις το χειμώνα ή οτιδήποτε. Αυτά τα απομακρύνουμε. Τώρα που θα ξεκινήσουμε τις συντηρήσεις ότι είναι επικίνδυνο φεύγει. Προγράμματα για κλαδέματα και εργολαβίες δεν υπάρχουν λόγω έλλειψης χρημάτων. Το Κουνουπέλι, όπως φαίνεται και στους  διαδικτυακούς χάρτες, είναι γεμάτο αντιπυρικές ζώνες με 20-25 μ. πλάτος και  δεν χρειάζεται κάτι παραπέρα.  Η γενική αξιολόγηση είναι ότι τα δάση δεν είναι κήποι. Το δάσος είναι μια κοινότητα που αναπτύσσεται με τους δικούς της νόμους και κανόνες. Εμείς σαν διαχειριστές όπου υπάρχει πρόβλημα, προσπαθούμε να επεμβαίνουμε. Εάν είχα απεριόριστα  χρήματα θα έλεγα ότι μπορούμε να κάνουμε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις. 

Η συμβουλή στον κόσμο είναι μία, να προσέχει, να μην ανάβει φωτιές, να προσέχει εκεί που πηγαίνει για το μπάνιο του, να μην πετάει αποτσίγαρα αναμμένα, να μην κατασκηνώνει ανεξέλεγκτα, να μην πετάνε όπου βρουν σκουπίδια που είναι μάστιγα της εποχής Ακόμα  εάν να δούνε κάτι ύποπτο να επικοινωνήσουν με αρμόδιους φορείς και αρχές. Και ο δήμος  είναι σε επιφυλακή, και το δασαρχείο και η αστυνομία, οι πάντες. Που σημαίνει ότι μόνο με αυξημένη προσοχή μπορούμε  να  ενεργήσουμε, διότι  ο τρόπος κατάσβεσης έχει αλλάξει, δεν μπαίνει άνθρωπος μέσα  στα δάση πλέον να σβήσει, ότι γίνεται είναι από αέρος.  Από την πλευρά μας κάνουμε κάθε ημέρα περιπολίες, διότι  εκτός  από την πυροπροστασία έχουμε και άλλες δουλειές να εκτελέσουμε, μας υποχρεώνει ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού μας να είναι καθημερινά έξω. Χρειάζεται να κάνουμε περιπολίες προγραμματισμένες η μη και όταν έχουμε αιτήματα πρέπει να τα εξετάσουμε για να απαντήσουμε.

Εμείς γυρίζουμε όλο το 24ωρο εκεί. Ο κόσμος καλά κάνει και ανησυχεί, αφού τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του είναι ανησυχητικά. Ας μη ξεχνάμε ότι το Κουνουπέλι κάηκε το Μάρτη μήνα, την ώρα που κάτω ο τόπος είχε νερό και πάνω καιγόταν το δάσος. Πέρασε η φωτιά 30 μέτρα , έρπουσα και λέγανε δεν έχει δρόμους. Άμα ζώνη 30 μέτρα δεν είναι δρόμος και  δείχνουν φωτογραφία τα μονοπάτια που πάνε οι περιπατητές, τότε τι να πούμε…».

Να αναφερθεί εξάλλου ότι για το συγκεκριμένο θέμα,   η «ΠΡΩΤΗ» επιχείρησε να επικοινωνήσει αλλεπάλληλες φορές και με το φορέα διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, κάτι που όμως δεν κατέστη δυνατό…

STROFYLIA- STROFYLIA3& thomopoulos

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ