Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟι σχεδιασμοί για Δασικούς Χάρτες και αυθαίρετα κατηγορίας 5

Οι σχεδιασμοί για Δασικούς Χάρτες και αυθαίρετα κατηγορίας 5

Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Οι διορθώσεις των λαθών, που «πρασίνισαν»  τους Δασικούς Χάρτες και οι νομοθετικές λύσεις για το ιδιοκτησιακό, αγροτικές εκτάσεις και εκχερσωμένους αγρούς  θα γίνουν μετά την έκδοσή της απόφασης του ΣτΕ επί της προσφυγής των φορέων δασολόγων, γεωτεχνικών και οικολογικών οργανώσεων, όπως τόνισε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξη του στο ραδιοσταθμό Alpha 9,89.

 « Είναι αυτονόητο ότι θα περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, σε ότι αφορά την υπουργική απόφαση που έχει εκδώσει ο Κωστής Χατζηδάκης με την οποία έδωσε τη  δυνατότητα στο  περίπου 50% των αναρτημένων δασικών χαρτών στην επικράτεια της Ελλάδος  να μπορέσουν να γίνουν διορθώσεις και να συμπεριληφθούν  αποφάσεις της διοίκησης οι οποίες από σφάλμα της διοίκησης  δεν είχαν συμπεριληφθεί’ δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας.

Δασικοί Χάρτες

Oι διορθώσεις για να «ξεπρασινίσουν» στους Δασικούς Χάρτες οι ιδιοκτησίες, που διαθέτουν πράξεις της διοίκησης παραπέμπονται για μετά την έκδοση και εφόσον αυτό επιτραπεί από το περιεχόμενο της αναμενόμενης απόφασης του ΣτΕ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΥΠΕΝ,. Επίσης  ο Κώστας Σκρέκας επανέλαβε ότι εφόσον χρειαστεί θα δοθεί νέα παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων , πέραν του εξαμήνου που ήδη θεσμοθετήθηκε με ρύθμιση στο νόμο 4801/2021 για την «φαρμακευτική κάνναβη»  (άρθρο 39) και  «τρέχει» από τον Μάιο – Ιούνιο, (σύμφωνα με την ημερομηνία ανάρτησης κάθε περιοχής)  έως το τέλος του έτους. Παράλληλα εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την μείωση των τελών αντιρρήσεων κατά 50 %.

-«Την προηγούμενη εβδομάδα δώσαμε τη δυνατότητα να υπάρξει εξάμηνη παράταση για την υποβολή των αντιρρήσεων μέχρι τέλος του χρόνου, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στη διοίκηση να κάνει διορθώσεις στο  υπόλοιπο 50% της επικρατείας, δηλαδή  στους χάρτες εκείνους, που αναρτήθηκαν από τον Φεβρουάριο και μετά,  δηλαδή εντός του παρόντος έτους και βέβαια  έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι αν χρειαστεί και άλλος εδώ είμαστε για το επανεξετάσουμε στο τέλος αυτού του διαστήματος» δήλωσε σχετικά ο κ Σκρέκας.

«Aπόφαση Χατζηδάκη»

Αναφερόμενος στην  γνωστή ως «απόφαση Χατζηδάκη», που προβλέπει για όσες ιδιοκτησίες διαθέτουν πράξεις της διοίκησης μπορούν να «ξεπρασινίσουν» και να εξαιρεθούν του Δασικού Χάρτη και η τύχη της κρίνεται στο ΣτΕ, ο κ Σκρέκας είπε :

– «Περιμένουμε λοιπόν τώρα την απόφασή του Συμβουλίου της Επικρατείας  το επόμενο διάστημα και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις τροπολογίες, που έχουμε ήδη ανακοινώσει και εκείνες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα δώσουν μόνιμες λύσεις».

Nομοθετικές λύσεις

Μιλώντας για τις νομοθετικές λύσεις, που ετοιμάζονται στο ΥΠΕΝ, ο υπουργός σημείωσε ότι «εν τω μεταξύ οι πολίτες αναμένουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για να δώσουμε λύσεις στις εκχερσωμένες εκτάσεις και στους δασωμένους αγρούς και κάποιες πρωτοβουλίες, που έχουν να κάνουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Κρήτη, στο νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου».

Ο κ Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης σε αποφάσεις του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, σύμφωνα με τις οποίες οι εκτάσεις που καταλαμβάνονται από ασπάλαθο και φρύγανα εξαιρούνται του Δασικού Χάρτη. Με βάση τις αποφάσεις του Τεχνικού Συμβουλίου δασών είπε ο υπουργός «αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι ο ασπάλαθος, όπως και τα φρύγανα δεν είναι από εκείνα τα είδη  της βλάστησης, που χαρακτηρίζουν δασική μία έκταση. Όλα αυτά θα διορθωθούν και από εκεί και πέρα εδώ είμαστε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη».

Ο ΥΠΕΝ έδωσε το μήνυμα ότι τα θέματα των δασικών χαρτών εξετάζονται συνολικά για να δοθούν λύσεις λέγοντας ότι «γίνεται  πολύ δουλειά αυτή τη στιγμή από τις αρμόδιες υπηρεσίες δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων και των περιφερειών για να μπορέσουμε  επιτέλους να πετύχουμε και να κλείσουμε μία τεράστια μεταρρύθμιση» και πρόσθεσε ότι:  «μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μία θεμελιώδη μεταρρύθμιση στο ελληνικό κράτος. Έχω πει πολλές φορές ότι από την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους δυστυχώς δεν καταφέραμε ποτέ να έχουμε ούτε Δασικούς Χάρτες ούτε  Κτηματολόγιο,  προϋπόθεση του οποίου είναι η εκπόνηση  των Δασικών χαρτών».

Καταστροφικές πυρκαγιές

Με αφορμή τις τελευταίες  καταστροφικές πυρκαγιές ο ΥΠΕΝ σημείωσε ότι «τώρα που έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν δεν αλλάζουν την πρότερη κατάσταση. Με την εικόνα που έχουμε πια,  το κράτος γνωρίζει ποιες εκτάσεις είναι δασικού χαρακτήρα. Όποια  λοιπόν μεταβολή  και να προσπαθεί να κάνει κάποιος κακοπροαίρετος,  εκ των συνθηκών από μία πυρκαγιά, ένα ατύχημα, ο χαρακτήρας της έκτασης δεν αλλάζει και  από τη στιγμή που θα έχει κυρωθεί πια ο Δασικός Χάρτης θα γνωρίζουμε τι είναι η έκταση και που βρίσκεται».

Αυθαίρετα

«Κέντημα», χαρακτήρισε τις λύσεις που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, για τη συνέχιση τακτοποίησης των αδήλωτων και την οριστική νομιμοποίηση των δηλωμένων αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην ίδια συνέντευξη, τονίζοντας ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί συνολικά, με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.

-«Οι νομοθετικές λύσεις για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 εμπεριέχονται στο πλέγμα των αποφάσεων,  που θα προωθήσουμε το επόμενο διάστημα. Θέλει αρκετή δουλειά. Κέντημα  θα έλεγα, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις, που δεν πρέπει να αδικήσουμε αλλά δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε και κάποιους άλλους», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας. 

«Εξοικονομώ Αυτονομώ»

Ο ΥΠΕΝ συνέδεσε τις νομοθετικές λύσεις που θα δοθούν  για τα αυθαίρετα με την προκήρυξη του νέου  προγράμματος «Εξοικονομώ Αυτονομώ», για το οποίο έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει η προδημοσίευση του Οδηγού εφαρμογής έως το τέλος Ιουνίου  ενώ η πλατφόρμα για την υποδοχή αιτήσεων υπαγωγής θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο  https://ecopress.gr/ypen-anakoinosi-gia-odigo-kai-prokiryxi-tou-neou-exoikonomo-aftonomo/

Στην συνέντευξη του ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας μίλησε ακόμη για ενεργειακά θέματα  και το νέο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ