Home Επικαιρότητα Κινητοποίηση έξω από το χώρο του Νοσοκομείου Πύργου

Κινητοποίηση έξω από το χώρο του Νοσοκομείου Πύργου

0

Αναγκαία η στελέχωση για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η συγκέντρωση ενάντια στην υποβάθμιση της υγείας και την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Πύργου. Όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα δεν προχώρησε στις αναγκαίες προσλήψεις. Την κάλυψη σε υποδομές και εξοπλισμό των νοσοκομείων και δεν επίταξε τον ιδιωτικό τομέα. Με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς διασωληνωμένοι, ενώ μετέτρεψε το σύνολο σχεδόν των νοσοκομείων σε μιας “νόσου”. Εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς απαίτησαν  να γίνουν άμεσα προσλήψεις γιατρών στο Γ.Ν. Πύργου και να στελεχωθεί πλήρως το σύστημα ΠΦΥ της Ηλείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και των υπολοίπων ειδικοτήτων και κλάδων. Αλλά και να μην υπάρξουν απολύσεις και να προχωρήσει η διαδικασία της μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου Μαλβίνα Κερερέ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο σημειώνοντας: «Στην παρούσα φάση η παθολογική κλινική λειτουργεί μόνο με έναν μόνιμο γιατρό. Ο οποίος καταβάλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες κάτω από αντίξοες συνθήκες. Εξαιτίας της παραίτησης των τριών παθολόγων του νοσοκομείου μας, καλούνται πλέον με εντολή της 6ης ΥΠΕ, 11 ιατροί από νοσοκομεία της Αχαΐας και της Αρκαδίας. Με καθημερινές μετακινήσεις για να καλύψουν τις εφημερίες στο νοσοκομείο μας. Γεγονός το οποίο σύμφωνα με καταγγελία των ιατρών, το εφημεριακό αυτό καθεστώς είναι επισφαλές και επικίνδυνο. Τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους τους γιατρούς.

Λανθασμένες πολιτικές ένα χρόνο προγενέστερο που θα μπορούσαν τα νοσοκομεία να έχουν στελεχωθεί. Έφεραν την σημερινή κατάσταση και οδηγούν στην απαξίωση, υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τα εντέλλεσθε, οι μηνύσεις, η υπερεφημέρευση, η υποστελέχωση. Οδηγούν σε σωματική και ψυχική εξουθένωση των εργαζομένων δημιουργώντας ένα δυσμενές εργασιακό κλίμα. Ένας νέος εργασιακός μεσαίωνας έχει δημιουργηθεί. Με φυσικό επακόλουθο νέοι ιατροί να μη δέχονται να αναλάβουν κάτω από αυτό το καθεστώς. Οι προκηρύξεις για τις θέσεις γιατρών παθολόγων, επανειλημμένα έχουνε βγει άγονες. Και θα συνεχίσουνε έτσι αν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις για προκήρυξη με ικανοποιητικό αριθμό θέσεων ιατρών. Παροχή αντίστοιχων κινήτρων, καθώς η μέχρι τώρα ενέργειες αποτελούσαν ημίμετρα.

Απαραίτητη είναι η επέμβαση του υπουργείου Υγείας για αλλαγή πλεύσης». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στους δήμους Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας- Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος συμπκλήρωσε: «Το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει ο βασικός πυλώνας περίθαλψης του λαού και τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε την σημαντική απαξίωσή του. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας έχει κρατηθεί όρθιο εξαιτίας της προσπάθειας των εργαζομένων. Με λίγα λόγια η υγεία των Ηλείων κινδυνεύει και επειδή η ανθρώπινη ζωή έχει αξία και απαιτεί σεβασμό, δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στους γιατρούς και το προσωπικό. Δωρεάν περίθαλψη για όλους τους πολίτες, πλήρωση κενών θέσεων μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, τεχνικού, βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αύξηση κρατικών χρηματοδοτήσεων που θα έχει ως αποτέλεσμα πρόσληψη ιατρών και λοιπού προσωπικού, καθώς και σωστής ποιότητας προμήθειας φαρμακευτικού και άλλου αναλώσιμου υλικού. Όχι στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία. Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα. Όχι στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο και την πενθήμερη εργασία. Κάτω τα χέρια σας από το δικαίωμα της απεργίας και τις κατακτήσεις μας».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Πύργο αντιπρόεδρος του εργατικού κέντρου Πύργου Χρύσα Ζούπη κατά την τοποθέτηση της τόνισε μεταξύ άλλων: «Κακώς ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας δεν έχουν επισκεφθεί το νοσοκομείο του Πύργου ώστε να συναντηθούν με τους φορείς και να δώσουν μία λύση από εργοδοτική συμπεριφορά ενός ανθρώπου που ονόμασε το νοσοκομείο «αυγά σπασμένα» και η απάντηση δόθηκε ως «κοτέτσι». Κοτέτσι λοιπόν και αυγά δεν είναι το νοσοκομείο του Πύργου. Το νοσοκομείο του Πύργου συνδέει την Πάτρα και τις ασθένειες που πρέπει να ιαθούν. Θα ήθελα να ενημερώσω λοιπόν, ότι πρέπει όχι να αποδυναμωθεί το νοσοκομείο του Πύργου αλλά να ενδυναμωθεί και να αναπτύξει την φωνή και την αίγλη που του αρμόζει. Η αίγλη που του αρμόζει είναι η ίαση των ασθενών και με την υγεία των ασθενών δεν παίζουμε. Οι Γιατροί δεν είναι παίγνια καμιάς πολιτικής και κανενός πολιτικού συστήματος».

  Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, της ΕΛΜΕ Ηλείας, του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου και Αμαλιάδας, του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, της Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, του Συλλόγου Εργαζομένων στους δήμους Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως, της ΕΔΟΠ ΔΕΗ Νομού Ηλείας, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου- Κυλλήνης, της Ομάδα Γυναικών Πύργου, του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας, του Σωματείου Εργαζομένων σε εμπορικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Πύργου, της Ένωσης Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Πρωτοδικείου Περιφερειακής Ενότητας Αμαλιάδας.

Exit mobile version