Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Ξεγραμμένος από το χάρτη ο Νομός Ηλείας»

«Ξεγραμμένος από το χάρτη ο Νομός Ηλείας»

Σειρά επαφών είχε χθες στο χώρο του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Αλέξης Τσίπρας

*Ο Αλ. Τσίπρας πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και τους επτά δημάρχους του Νομού

**Ακολούθησε συνάντηση με τους καθηγητές των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας

***Άκουσε και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα τρία υποστελεχωμένα νοσοκομεία του Νομού

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

«Ο νομός Ηλείας είναι ξεγραμμένος από τον χάρτη για την σημερινή κυβέρνηση όπως ξεγραμμένοι είναι και οι πολίτες εκείνοι οι οποίοι ζουν από το μόχθο και την δημιουργικότητα τους αλλά δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, από το χώρο του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου αμέσως μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους επτά δημάρχους του Νομού και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έφτασε στον Πύργο λίγο μετά τις 11:30 χθες το πρωί ενώ ήταν πλήρως ενημερωμένος για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει στο Νομό Ηλείας αλλά και για την «τρικυμία» που έχει προκληθεί από την αμετάκλητη απόφαση της Υπουργού Παιδείας να καταργήσει τα τμήματα σε Πύργο και Αμαλιάδα. Ο κόσμος του Πύργου επεφύλασσε θερμότατη υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως από την πλατεία δικαστηρίων μέχρι το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο έκανε να φτάσει 40 ολόκληρα λεπτά, καθώς συνομιλούσε συνεχώς με πολίτες και καταστηματάρχες.

Ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι «τα σχέδια αυτά ακόμη κι αν σε πρώτη φάση υλοποιηθούν, πολύ σύντομα θα καταργηθούν από μία προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει σε προτεραιότητα το δίκιο και κυρίως το όφελος και το συμφέρον της κοινωνίας και  των πολιτών και όχι τα συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας». Με αφορμή την προώθηση των αλλαγών στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια εν μέσω πανδημίας, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προχωρά σε αλλαγές στην Παιδεία εν μέσω πανδημίας για να ευνοήσει ξεκάθαρα τα ιδιωτικά κολέγια, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

«Φέτος που τα παιδιά μας δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης εξαιτίας της πανδημίας, θα βρεθούν να ανταγωνίζονται σε δυσμενέστατες συνθήκες, καθώς περίπου 25.000-30.000 εξ’ αυτών, που θα μπορούσαν να είχαν εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, προσθέτοντας πως μέσα σε αυτές τις συνθήκες ήδη κλείνουν πανεπιστημιακά τμήματα στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να στερούνται του ευεργετήματος της παρουσίας σχολών και φοιτητών. «Βεβαίως» κατέληξε ο κ. Τσίπρας «όλα αυτά γίνονται για έναν στόχο. Προκειμένου να ευεργετηθούν τα ιδιωτικά κολέγια και να υπάρξει αυξημένη πελατεία». Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε «πρώτο θύμα αυτής της στρατηγικής» το νομό Ηλείας, στον οποίον κλείνουν δύο πανεπιστημιακά τμήματα, αυτό της Μουσειολογίας στον Πύργο και της Γεωπονίας στην Αμαλιάδα.

Οι τοποθετήσεις των Ηλείων αιρετών

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου, παρουσία του Βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανού, τόσο οι επτά δήμαρχοι του Νομού όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας έθεσαν στον Αλ. Τσίπρα τα ανοιχτά ζητήματα τα οποία υπάρχουν περιγράφοντας με ιδιαίτερα μελανά χρώματα τη κατάσταση που επικρατεί σημειώνοντας ότι  διαχρονικά η Ηλεία δεν ευνοήθηκε από τις κυβερνητικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν.

Η «σταγόνα της οργής»

Ο δήμαρχος  Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος επεσήμανε ότι ο τόπος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα γεγονός που δημιουργεί μία πρωτόγνωρη εικόνα στην Ηλεία ενώ η σταγόνα που ξεχείλισε την αγωνία και τη ανοχή των πολιτών ήταν η απόφαση για τα Πανεπιστημιακά τμήματα κάνοντας λόγο και για το υπόβαθρο της υπανάπτυξης του Πάτρα Πύργος αλλά και για την διάλυση των νοσοκομείων. «Η υποτιθέμενη προσπάθεια μεταρρύθμισης είναι στοχοποιημένη στην Ηλεία» τόνισε ο Π. Αντωνακόπουλος ενώ συμπλήρωσε ότι το κλείσιμο των Πανεπιστημιακών τμημάτων αποτελεί την σταγόνα που ξεχείλισε την οργή και την ανοχή των κατοίκων». «Βεβαίως  υπάρχει το υπόβαθρο της αγανάκτησης για τον δρόμο Πάτρας-Πύργου που το ακούμε και σαν τον ορίζοντα φεύγει και δεν φτάνουμε ποτέ, καθώς και το μεγάλο θέμα με την διάλυση των νοσοκομείων» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πύργου, κ. Αντωνακόπουλος, εξηγώντας πως το νοσοκομείο της Αμαλιάδας δεν λειτουργεί ενώ το νοσοκομείο του Πύργου λειτουργεί κάτω από επικίνδυνες συνθήκες.

Από το 2019 στο 2021

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός αφού ευχαρίστησε τον Αλ. Τσίπρα για την τόσο παρουσία του στο Νομό Ηλείας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα συμπλήρωσε ότι υπάρχει διαχρονικό ενδιαφέρον για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Νομός σημειώνοντας: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα προβλήματα στην Ηλεία είναι απανωτά.  Έχω πει ξανά ότι το Μάη του 2019 αντίστοιχη περίοδο είχαμε λειτουργικά νοσοκομεία παρά τα προβλήματα, κι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα παθολόγο για όλο το Νομό. Είχαμε ένα εργοτάξιο στο Πάτρα- Πύργος στο Γεράκι έξω από την Αμαλιάδα και δούλευαν 100 οικογένειες (όποιος έχει αμφιβολία για το εάν είχε ξεκινήσει ο δρόμος ας τους ρωτήσεις) και τώρα περιμένουμε ακόμα να εγκριθεί αυτό που είχαμε, δηλαδή η έγκριση και η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. του αυτοκινητόδρομου Πάτρα- Πύργος. Το κεκτημένο έγινε ζητούμενο και περιμένουμε. Το Μάη του 2019 είχαμε θεσμοθετημένα τρία τμήματα στην Ηλεία. Το ΤΕΦΑΑ στο Πύργο που θα ξεκινούσε η λειτουργία του από 2021 επειδή χρειαζόντουσαν υποδομές, ενώ είχαμε Μουσειολογία στο Πύργο λειτουργική και βεβαίως μία Γεωπονία στην Αμαλιάδα με πολλούς φοιτητές. Στο ιδρυτικό Νόμο των τμημάτων αυτών, στον 4610/2019 προβλεπόταν και μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ολυμπία.

Πιστεύουμε ότι στο τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στο τόπο όπου έχει ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο, με πολιτιστική κληρονομιά θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν, Πανεπιστήμιο στην Ολυμπία, στον Πύργο,  στην Αμαλιάδα και τμήματα που  θα είναι βιώσιμα και αναπτυγμένα, με μέλη ΔΕΠ, διοικητικό προσωπικό και υποδομές. Πιστεύουμε ότι είναι ζήτημα όχι μόνο της Ηλείας αλλά και όλης της Ελλάδας».

«Στόχος το καλό του τόπου»

Στην οργή και στην αγανάκτηση των πολιτών της Ηλείας αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος ο οποίος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα επεσήμαινε: «Πραγματικά δείξατε πολύ υψηλά αντανακλαστικά και ανταποκριθήκατε άμεσα στο κάλεσμά μας. Είμαι βέβαιος ότι, από το σύντομο χρόνο που βρίσκεστε στην Ηλεία, κι από την βόλτα που κάνατε ερχόμενος στο Δημαρχείο, νιώσατε αυτό που νιώθει κάθε Ηλείος πολίτης. Υπάρχει μια έκδηλη οργή και αγανάκτηση, σε όλους.

   Το θέμα με τις Πανεπιστημιακές σχολές έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αρνητικών εξελίξεων στην περιοχή  μας. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, φαίνεται ότι η Ηλεία είναι στο περιθώριο. Δε θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Θέσατε πολύ σωστά το πλαίσιο και είστε καλά ενημερωμένος για τα θέματα που μας απασχολούν. Θέλω απλώς να μοιραστώ μαζί σας κάποιους προβληματισμούς. Επιθυμούμε να αναδείξετε το θέμα αυτό στη Βουλή με την θεσμική σας ιδιότητα, και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε.

   Το θέμα των Σχολών, δεν προέκυψε τώρα, μας απασχολεί αρκετά χρόνια. Είναι ένα θέμα που έρχεται από το παρελθόν και υπό συγκεκριμένες παθογένειες. Κατά την γνώμη μου – και δεν το κάνω αυτό προκειμένου να απαλείψω τις ευθύνες της κυβέρνησης, οι οποίες είναι δεδομένες  – υπάρχει μεγάλη ευθύνη και τεράστια στοχοποίηση από το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πατρών. Δεν είναι κάτι που λέμε τώρα. Η διάρκεια του χρόνου το καταδεικνύει, καθώς το Πανεπιστήμιο, ποτέ δεν ήθελε να έχει βιώσιμα τμήματα και σχολές η Ηλεία. Τις στοχοποίησε αυτές τις σχολές. Ποτέ δεν θέλησε, και δεν προσπάθησε, να υπάρξει μια ουσιαστική εξακτίνωση στην περιοχή μας. Θεωρώ ότι υπάρχει μεροληψία από την πλευρά του, η οποία, τώρα, αποδείχθηκε σε όλο της το μεγαλείο.

   Επιτρέψτε μου κε Πρόεδρε να πω, πως, δυστυχώς – και δεν θέλω να διακρίνετε στον λόγο μου καμία απολύτως κομματική χροιά – η Κυβέρνηση σας, με τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, θεωρώ ότι έδωσε αυτή τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από την στιγμή κατά την οποία, μπορούσε – και το έκανε – να εισηγηθεί, να προτείνει. Βέβαια, για να είμαι αντικειμενικός, αυτό το συνέχισε και το ολοκληρώνει τώρα η παρούσα Κυβέρνηση που θα μπορούσε, αν ήθελε, να το ανατρέψει. Το Πανεπιστήμιο κρύβεται πίσω από αριθμούς. Μας είπε ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ότι τα ποσοστά αποφοίτησης είναι χαμηλά, όπως και ο μέσος όρος εισαγωγής, Μας είπε ότι δεν είναι βιώσιμα και γι’ αυτό τα καταργεί.

Παράλληλα όμως, δεν μπορώ να δεχθώ ότι μέσα από αυτή την πρόταση, δεν εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συντεχνιακά συμφέροντα, τόσο των ίδιων των Ακαδημαϊκών, οι οποίοι δεν επιθυμούν να βρίσκονται στην Ηλεία ή να έρχονται να διδάσκουν εδώ, καθώς επίσης συντεχνιακά συμφέροντα ενός πολύ ισχυρού – αν μου επιτρέπεται η έκφραση – πατρινού λόμπι. Μπορεί να είναι σκληρό αυτό που λέω αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό καταδεικνύει η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει όλα αυτά τα χρόνια.

   Ακόμα και στο ζήτημα του δρόμου. Ο Υπουργός Υποδομών, το έκανε «σημαία» το θέμα αυτό, έθετε χρονοδιαγράμματα έναρξης του έργου σε 3, 4, 5 μήνες. Πού είναι; Δυο χρόνια μετά, δεν έχει γίνει τίποτα. Από την άλλη πλευρά όμως κ. Πρόεδρε δεν μπορώ να δεχθώ ότι – και το λέω με όλη τη συμπάθειά μου προς το πρόσωπό σας – αν κι εσείς, ως Κυβέρνηση, αφήνατε το έργο σε μια ενιαία εργολαβία και δεν είχατε προχωρήσει στον κατακερματισμό αυτής, αυτή τη στιγμή δε θα χρειαζόταν να μιλάμε πάλι για το δρόμο. Βέβαια, προκειμένου να μη μείνει ως τελευταία αίσθηση αυτή μου η επισήμανση, δεν παραβλέπω ότι δυο χρόνια μετά, ακόμα περιμένουμε».

«Μπάμπρα στην κορώνη»

Στην διοίκηση η οποία ασκείται από τον «μπάρμπα στην κορώνη» εδώ και αρκετές δεκαετίες, υπογράμμισε κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια αποκέντρωσης η οποία ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ χωρίς ωστόσο ποτέ να ολοκληρωθεί με επιτυχία σημειώνοντας: «Σε ότι αφορά την Ηλεία για πρώτη φορά το 2002 με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ο νομός μας απέκτησε τέσσερα τμήματα ΤΕΙ. Το πρώτο τμήμα στην πόλη μου την Αμαλιάδα, ήταν ένα ΤΕΙ Πληροφορικής, όταν εμείς επί χρόνια ζητούσαμε μια Σχολή  Γεωπονίας για να δημιουργήσουμε μια ώσμωση μεταξύ της καινοτομίας και της έρευνας που φέρνει η Ανώτατη Εκπαίδευση και της παραγωγικής διαδικασίας. Το 2012, με … νέες μελέτες, το ΤΕΙ Πατρών κατάργησε το τμήμα Πληροφορικής και στη θέση του ίδρυσε αυτό που ζητούσαμε, μια Σχολή Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα. Δηλαδή η Σχολή Γεωπονίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είχε έδρα την πόλη μας.

Και τι γίνεται σήμερα; Σήμερα βλέπουμε μια Δυτική Ελλάδα με την Ηλεία ξεχασμένη και απομονωμένη. Βλέπουμε την Ελλάδα να σταματάει στην Πάτρα. Βλέπουμε να κυβερνάει ακόμα ο μπάρμπας απ’ την Κορώνη. Η απόφαση για τη μετακίνηση του τμήματος δεν είναι απόφαση Κεραμέως. Είναι απόφαση Μητσοτάκη. Είναι  το … πείραμα πάνω στο «πειραματόζωο που λέγεται Ηλεία» που θα δείξει τι ακριβώς θα ακολουθήσει. Θα είναι δε τόσο σκληρή η εφαρμογή του πειράματος που θα κάνει όλους να πιστέψουν ότι δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτε. Να πιστέψουν πως «αυτή είναι η πολιτική μας, αυτή είναι η κατεύθυνσή μας και κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει».

Θα σας πω όμως πως υπήρχε ακόμα ένας «μπάρμπας στην Κορώνη» της δικής σας Κυβέρνησης, που λέγονταν κύριος Βαρεμένος. Αυτός ήταν που έφτιαξε την αρχική μελέτη για να αλλάξει έδρα η σχολή της Γεωπονίας και από την Αμαλιάδα να μεταφερθεί στο Μεσολόγγι. Με τμήματα αλληλοεπικαλυπτόμενα -άρα μη βιώσιμα- στην ίδια Περιφέρεια. Άρα  η λειτουργία του Τμήματος της Αμαλιάδας ναρκοθετήθηκε με το «νόμο Γαβρόγλου».

Αυτό που εμείς τώρα ζητάμε είναι το αυτονόητο. Να παραμείνει το Τμήμα της πόλης μας με την κατεύθυνση της Φυτικής Παραγωγής, μια και η Ηλεία παράγει το 50% των αγροτικών προϊόντων όλης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  και στο Μεσολόγγι να παραμείνουν τα τμήματα  της Ζωικής Παραγωγής μαζί με της Ιχθυοκαλλιέργειας. Αυτά είναι που δικαιούται αυτός ο κόσμος και αυτός ο ταλαίπωρος λαός ενός νομού που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, που στα νοσοκομεία του κάτω από άθλιες και ντροπιαστικές συνθήκες δουλεύει  ΕΝΑΣ παθολόγος! Που είναι τόσα χρόνια χωρίς δρόμο, χωρίς αεροδρόμιο, ξεκομμένος από την υπόλοιπη χώρα και την ανάπτυξη.

Είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιηθούμε, επειδή μόνο έτσι θα  γίνει ανατροπή. Μήπως οι κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογίας  μπορέσουν κάποια στιγμή να λειτουργήσουν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Δημιουργία Πανεπιστημίου Ολυμπίας

Την ανάγκη ρήξης των δεσμών με το Πανεπιστήμιο Πετρών και την δημιουργία Πανεπιστημίου Αρχαίας Ολυμπίας επεσήμανε κατά την τοποθέτηση του ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας. «Υπάρχει ανάγκη να διαρρήξουμε τους δεσμούς με το πανεπιστήμιο Πατρών και να ονομάσουμε ένα Πανεπιστήμιο Αρχαίας Ολυμπίας το οποίο θα αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο. Δεν γίνεται να μην υπάρχει γυμναστική ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία και να υπάρχει στα Τρίκαλα, στην Κομοτηνή κι όπου αλλού εκτός από την Ολυμπία. Πανεπιστήμιο Αρχαίας Ολυμπίας με μέλη ΔΕΠ. Δεν γίνεται να μην υπάρχει γεωπονική σχολή στην Ηλεία ΑΕΙ.

Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει γεωπονική σχολή σε 800.000 αρδευόμενα στρέμματα με μονάδες τυποποίησης με brand name τη φράουλα, τα καρπούζια, τις πατάτες με καλλιέργειες που δεν σταματούν. Με θλίβει καθώς στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης έχω το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων στο δρόμο λεμιτόμο. Με θλίβει ότι κάθε 15 μέρες πρέπει να πηγαίνω σε κηδείες και μνημόσυνα ατόμων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Παράλληλα πρέπει να απολογούμαστε για όλες τις αβλεψίες, αμέλειες γιατί δεν έχει γίνει ο δρόμος. Είναι βαρύ το ηθικό φορτίο που φέρουμε κάθε φορά».

«Ζητιανεύουμε ψίχουλα»

Στο κοινό μέτωπο το οποίο έχει αναπτυχθείς αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η Ηλεία ζητιανεύει ψίχουλα «Αυτό το οποίο διεκδικούμε είναι να μην υπογραφεί το Π.Δ. και να μην κλείσουν τα τμήματα, να μείνουν ζωντανά και να εξετάσουμε την επόμενη μέρα των τμημάτων. Το Σεπτέμβριο μέσα σε αυτή τη «σκόνη» που έχει σηκωθεί και με τη βάση εισαγωγής τα τμήματα αυτά λίγους φοιτητές θα καταφέρουν να προσελκύσουν. Έχουμε γίνει επαίτες… ψίχουλα ζητιανεύουμε και δεν μας τα δίνουν».

Παράλληλα ο Γ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στην μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια στην Παιδεία οι οποίες όμως δεν θεωρούνται επιτυχημένες: « Φοβάμαι ότι ούτε του Γαβρόγλου ήταν μεταρρύθμιση. Η χώρα λέει ότι την παιδεία την έχει στο DNA της και το πιστεύουμε και θα έπρεπε να την έχει. Χρειάζεται μία μεταρρύθμιση που θα διαβάζει το παρόν για να χαράσει το μέλλον των νέων γενεών. Δεν άκουσα ποτέ παρά μόνο το 1990 όπου κάποιος σκέφτηκε ότι μπορεί να γίνει ένα Διεθνές Πανεπιστήμιο στην Ολυμπία. Μάλλον δεν επιτρεπόταν από το σύνταγμα και δεν έγινε ποτέ. Προχθές ο κ. Συρίγος είπε ότι για να μιλάμε για τριτοβάθμια εκπαίδευσης στην Ηλεία θα πρέπει να ορθωθεί γύρω από το απόθεμα τη Ολυμπίας. Σα σχέδιο και σα πρόγραμμα κανείς δεν το κάνει».

Παράλληλα ο Γ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε και στο έργο Ολυμπία Θάλασσα τονίζοντας ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση. Για να προχωρήσει η ωριμότητα της συγκεκριμένης μελέτης η οποία ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Πάτρα- Πύργος – Τσακώνα»

Την ανάγκη ολοκλήρωση του συνόλου του δρόμου Πατρών- Πύργου- Τσακώνα επεσήμανε κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος. Σημειώνοντας: «Η Ηλεία έχει αδικηθεί από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Τα λάθη της δικής σας κυβέρνησης που απορούσαν το δρόμο Πάτρα- Πύργος αλλά και του κ. Γαβρόγλου,  δίνουν την δυνατότητα στην κ. Κεραμέως και τον κ. Καραμανλή να ενεργήσουν όπως αυτή τη στιγμή. Εάν δεν είχαν γίνει οι κινήσεις εκείνες τότε θα είχε εκτεθεί απεριόριστα η σημερινή κυβέρνηση. Δεν είναι θέμα των προσώπων στα υπουργεία αλλά μία συνολική πολιτική. Την οποία πρέπει να πολεμήσουμε και ο λαός της Ηλείας θα το κάνει. Οι σχολές πρέπει να μείνουν.

Ένας Νομός θεωρεί κάτι κεκτημένο, δικό του, και του το παίρνουν. Έχουν γίνει θυσίες για αυτά. Ο δήμος Αμαλιάδας έχει φτιάξει υποδομές, κτίρια για να στεγάσει το τμήμα και κανείς δεν του είπε ότι εκείνα που είχε είναι υπό την αίρεση της κ. Κεραμέως. Το ίδιο συνέβη στο Πύργο. Πάνω σε αυτά τα ιδρύματα είχαμε στήσει την διάχυση της γνώσης και την παραγωγή μας και το πολιτισμό. Έχουμε Ολυμπία, Ήλιδα, Επικούριο Απόλλωνα και  μένουμε αίολοι και αδύναμοι να υπερασπιστούμε αυτά που είχαμε». Αναφορικά με το δρόμο ο Σ. Μπαλιούκος τόνισε: «Πρέπει να πω ότι το έργο είναι Πάτρα- Πύργος -Τσακώνα. Είναι ο δακτύλιος της Πελοποννήσου. Το Πύργος- Πάτρα εξυπηρετεί τα  2/3 του Νομού. Το 1/3 είναι το τμήμα του Πύργου, είναι η Αρχαία Ολυμπία, είναι ο δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων, η Ζαχάρω και η δυτική Μεσσηνία που μέσα από τον άξονα αυτό ερχόμαστε πολύ κοντά.

Πως θα αισθανόσασταν εάν ήσασταν κάτοικος της ξεχασμένης περιοχής του νότου καθώς αυτές είναι οι συνθήκες που έχουμε». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σ. Μπαλιούκος και για το έργο του οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται στο Νοσοκομείο Κρεστένων, ωστόσο πάγωσε και τίποτε δεν έχει προχωρήσει. 

«Αποπαίδι η Ηλεία»

«Η Ηλεία που δεν αδικείται από την Περιφερειακή ανισότητα όπως επισημάνθηκε νωρίτερα αλλά αδικείται γιατί η Αχαΐα και η Αιτωλοακαρνανία παίρνουν εκείνα που δικαιούται και η Ηλεία  δεν πήρε ποτέ τίποτα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος σημειώνοντας ότι η Ηλεία αποτελεί διαχρονικά το αποπαίδι όλων των κυβερνήσεων:

«Εάν πάτε σε τόπους συγκέντρωσης πολιτών θα σας πουν «είναι όλοι τα ίδια» κι αυτό δεν είναι καλό. Θα πουν ότι στο θεμέλιο που έβαλε ο Γαβρόγλου έχτισε η Κεραμέως, θα πουν ότι στην καθυστέρηση που έγινε στην Πατρών- Πύργου από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε μέσω της ίδιας τακτικής και από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας… Στο θέμα των σχολών πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει η πίεση που πρέπει σε επίπεδο αρχηγών στην Βουλή. Δεν πιστεύω ότι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης θέλουν να κλείσουν οι σχολές. Κάποιοι άλλοι σχεδιάζουν και δεν μπορούν να έχουν άποψη για όλα οι αρχηγοί των κομμάτων και φτάνουμε εδώ που φτάνουμε» Τέλος ο Α. Μαρίνος έθεσε το ζήτημα των ενισχύσεων των αγροτικών προϊόντων όπως η πατάτα ενώ τόνισε την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ.

Ανάδειξη της Ολυμπίας

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος υποστήριξε ότι το ζήτημα του δρόμου είναι καταστροφικό ενώ αναφέρθηκε και στην αποψίλωση των Πανεπιστημιακών τμημάτων. Παράλληλα τόνισε ότι δεν μπορεί στο «Βατικανό» του αθλητισμού –στην Αρχαία Ολυμπία- να έφτασε πέρσι μόλις 700.000 επισκέπτες την ίδια περίοδο που στα Μετέωρα οι επισκέπτες άγγιξαν τα 2 εκατομμύρια.

Ζήτημα Μητσοτάκη

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να απαξιώνει έναν ολόκληρο νομό, αιρετούς εκπροσώπους ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης, εκπροσωπείτε τους δημότες σας που δικαίως προσδοκούν αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση της περιοχής», είπε στους αιρετούς ο Αλ. Τσίπρας. Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «συνολικά η Δυτική Ελλάδα αντιμετωπίστηκε πολλές φορές ως ο φτωχός συγγενής. Ο κόμπος όμως φτάνει στο χτένι κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας…».

Αναφορικά με τα θέματα των τμημάτων και τον δρόμο Πάτρα-Πύργος, σημείωσε ότι «δεν είναι ζήτημα Κεραμέως και Καραμανλή» αλλά «ζήτημα Μητσοτάκη» και «πρέπει να δώσει απαντήσεις εκείνος για την υποβάθμιση που βιώνετε». «Δεν ζητώ απαντήσεις από την κ. Κεραμέως ούτε τον κ. Καραμανλή, ζητώ απαντήσεις απ’ τον κ. Μητσοτάκη», τόνισε, επισημαίνοντας ότι σήμερα είναι η τρίτη φορά που κατατίθεται η επίκαιρη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια «που θα στείλει εκτός 25.000 μαθητές».

Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν ήρθε την πρώτη φορά, δεν ήρθε τη δεύτερη φορά, είναι η τρίτη Παρασκευή, θα τον περιμένω στη Βουλή, πρέπει να έρθει να δώσει απαντήσεις και θα του ζητήσω να δώσει απαντήσεις και για την Αμαλιάδα και να μην κρυφτεί πίσω από την δικαιολογία του πανεπιστημίου Πατρών γιατί δεν μπορεί μια ολόκληρη περιοχή να υποβαθμίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει «να παρθεί πίσω η απόφαση για τη «μεταρρύθμιση», τουλάχιστον να παγώσει» καθώς «δεν μπορεί μέσα σε μια χρονιά πανδημίας, τόσο μεγάλης πίεσης για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, να αποφασίζεται η περικοπή του 1/3 των εισακτέων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ