Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜεταρρύθμιση βασισμένη στον «μπάρμπα στην Κορώνη»

Μεταρρύθμιση βασισμένη στον «μπάρμπα στην Κορώνη»

Άγονος και ατελέσφορος διάλογος των αιρετών της Ηλείας με την Κεραμέως

 Ξεκινά κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για το σβήσιμο του Νομού από τον χάρτη

Πρόταση του Υπ. Παιδείας για ΙΕΚ αντί Πανεπιστημίων στην Ηλεία!

Καμία ανταπόκριση δεν βρήκε η ηλειακή αντιπροσωπεία των αιρετών από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στο γραφείο της στο υπουργείο. Όπως τους διεμήνυσε η υπουργός Παιδείας η απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλεία είναι αμετάκλητη. Θα εκδοθούν άμεσα η απαραίτητη υπουργική απόφαση και το Προεδρικό Διάταγμα.

Από την πλευρά τους, οι αιρετοί της Ηλείας κατέθεσαν προτάσεις τόσο για δημιουργία Σχολής Πολιτιστικών Σπουδών σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία. Όσο και για Γεωπονικό Τμήμα στην Αμαλιάδα, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά της υπουργού. Η κα Κεραμέως αναφέρθηκε μόνο σε δημιουργία ξενόγλωσσου μεταπτυχιακού στην Αρχαία Ολυμπία. Κι αγροτικό ΙΕΚ στην Αμαλιάδα και αυτά χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Πλέον, όπως τόνισε η πλειοψηφία των αιρετών, ο αγώνας θα είναι σφοδρός. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιάννης Λυμπέρης: «Στα κεραμίδια!».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης. Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, ο Αντιπερφιερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και οι βουλευτές Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης.

Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας

«Έπεσαν οι «μάσκες» της περιβόητης μεταρρύθμισης»

«Δυστυχώς πρέπει να πληροφορήσω τον Λαό της Ήλιδας και της Ηλείας πως οι «μάσκες» της περιβόητης μεταρρύθμισης της κυρίας Κεραμέως «έπεσαν»! Όταν  ρωτήσαμε την Υπουργό Παιδείας, γιατί η μεταρρύθμιση σταμάτησε στον Πύργο και την Αμαλιάδα. Μας απάντησε ότι είχε ξεκινήσει καταργώντας τις σχολές που ίδρυε ο νόμος Γαβρόγλου. Όπως Νομική στην Πάτρα, ΤΕΦAΑ στον Πύργο κ.α. Όταν της είπαμε τι θα γίνει με τις υπόλοιπες που είχε ιδρύσει ο ίδιος νόμος – Γαβρόγλου-. Όπως η Σχολή Γεωπονίας στην Αιτωλοακαρνανία, η κ. Κεραμέως δεν μας απάντησε. Όταν της είπαμε πως οι βάσεις στη Σχολή Γεωπονίας του Μεσολογγίου ήταν χαμηλότερες από αυτές τις Αμαλιάδας και πάλι δεν μας απάντησε.

Όταν τη ρωτήσαμε να μας εξηγήσει με ποια δεδομένα κλείνει η σχολή της Αμαλιάδας. Από τη στιγμή που το 50% της γεωργικής παραγωγής της Περιφέρειας είναι στην Ηλεία  και πάλι δεν μας είπε. Μήπως λοιπόν η κ. Κεραμέως και η περιβόητη μεταρρύθμιση βασίστηκε στον «μπάρμπα στην Κορώνη». Που εμείς χθες ονομάζαμε «Κύριο Βαρεμένο» και σήμερα μπορεί να λέγεται «κύριος Λιβανός ή κύριος Γεραπετρίτης…»; Αυτή είναι οι πολιτικοί μεταρρυθμιστές της Χώρας. Αυτοί που με τους «μπαρμπάδες στην Κορώνη» και τους … Κουμπάρους έχουν καταφέρει να διώξουν τα παιδιά μας, από την Πατρίδα τους. Αυτοί δημιούργησαν το συγκεκριμένο έκτρωμα και έχουν μετατρέψει ένα κομμάτι της Χώρας, το νομό Ηλείας σε «φτωχό συγγενή» αφενός της Αχαΐας και αφετέρου της Πελοποννήσου.

Εμείς δεν είμαστε Έλληνες για όλους αυτούς. Εμείς δεν έχουμε ούτε δρόμο, ούτε νοσοκομεία  για να πάρουμε μια απλή αντιβίωση.Μας είπαν λοιπόν, πως θα μας δώσουν ΕΠΑΛ και ΙΕΚ στην Αμαλιάδα. Εμείς όλα αυτά τα έχουμε από το 2014 όταν δημιουργήθηκε ο ΤΕΙ Γεωπονίας στην πόλη. Μάλλον θα πρέπει να καταργήσουμε το ΕΠΑΛ και το ΙΕΚ που έχουν αντικείμενο τη γεωργική παραγωγή και να δημιουργήσουμε νέα που θα παράγουν «ημίονους ράτσας», γιατί γι’ αυτό μας προορίζουν και να φτιάξουμε ένα εργαστήριο που θα κατασκευάζει … τσάπες, αξίνες και κασμάδες! Ξεκινάμε έναν ανένδοτο αγώνα για να τους πούμε πως είμαστε Έλληνες. Είμαστε άνθρωποι ! Να τους πούμε “έως εδώ και μη παρέκει” ! Να μην τολμήσει κανένας να περάσει από την Ηλεία…»

Τάκης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου

«Οι προβλέψεις μας δυστυχώς δικαιώθηκαν…»

«Απόλυτος αρνητισμός, τοίχος το Υπουργείο! Επιβεβαίωσαν στο μέγιστο βαθμό το πώς και πόσο προαποφασισμένη ήταν η απόφαση κατάργησης των Πανεπιστημιακών Σχολών στην Ηλεία. Η εμπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας κατά της Ηλείας, ήταν δυστυχώς το μόνο που συναντήσαμε! Είχαν βρει ένα σωρό στοιχεία μόνο και μόνο να καταδικάσουν τα δύο τμήματα της Ηλείας και μας επικαλούνταν αυτά, όταν βέβαια υπάρχουν τμήματα πολύ χειρότερα που δεν τα ακουμπήσανε σε όλη την Ελλάδα, όπως υπάρχουν τμήματα χωρίς καθηγητές στη Χίο, στα Ψαχνά, στη Δράμα, στις Σέρρες, όπως υπάρχουν τμήματα με πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής – χαμηλότερες από αυτών της Ηλείας – ακόμα και στο Πανεπιστήμιο Πατρών…

Στην πλήρη επιχειρηματολογία που ανέπτυξα, δεν είχαν καμία απάντηση. Κι ούτε και στην πρωτοφανή μεθόδευση που για να εκδοθεί η απόφαση του νέου μηχανογραφικού που καταργεί τα δύο τμήματα, προηγήθηκε το παρασκήνιο με την απαίτηση  από το υπουργείο Παιδείας ώστε την ίδια μέρα το Πανεπιστήμιο Πατρών να στείλει  νέα γραπτή απόφαση, που να εισηγείται μηδενικό αριθμό εισακτέων για την ακαδημαϊκή περίοδο 2021-22 στη Μουσειολογία. Αν και μόλις λίγο καιρό πριν είχε το ίδιο πάρει απόφαση για 110 εισακτέους! Και για τον λόγο αυτό, ο Πρύτανης ζήτησε από τα μέλη της Συγκλήτου να απαντήσουν με e-mail μέσα σε …μία ώρα αν εγκρίνουν την πρότασή του, καθώς η υπουργός επειγόταν να υπογράψει την απόφαση…

Κι η μόνη πρόταση τους ήταν να πάρουμε …ΙΕΚ αντί Πανεπιστημίων! Αυτή και μόνο ήταν η πρότασή τους. Είμαι αγανακτισμένος αλλά δυστυχώς δικαιωμένος για τις προβλέψεις που έχω κάνει δημόσια και σε όλους τους δυνατότερους τόνους, εδώ και καιρό. Δεν καταναλώνουμε πλέον άλλο χρόνο σε άγονους και ατελέσφορους διαλόγους. Αυτό που θα γίνει από εδώ και πέρα είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας».

Γιώργος Γεωργιόπουλος, Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Το μέτωπο πρέπει να μείνει αρραγές»

«Καταθέσαμε, Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχης και Βουλευτές τα επιχειρήματα της Ηλείας γύρω από την συνολικότερη αρνητική αντιμετώπιση διαχρονικά της Ηλείας  με τα μεγάλα ελλείμματα σε υποδομές-αυτοκινητόδρομο, τρένο- και τώρα τις σχολές, αλλά και την υποβάθμιση των νοσοκομείων μας. Ακούσαμε από την υπουργό και τον υφυπουργό τα γνωστά επιχειρήματα του υπουργείου για τους λόγους για τους οποίους προχωρούν σε αυτή τη μεταρρύθμιση που αρχίζει και από ότι φαίνεται τελειώνει στα δύο τμήματα της Ηλείας.

Φεύγουμε με την ίδια «πικρή γεύση» με την οποία προσήλθαμε. Καταθέσαμε και προτάσεις και για την Αμαλιάδα και το γεωπονικό τμήμα και για την σχολή πολιτιστικών επιστημών που θα μπορούσε με την Ολυμπία και τον Πύργο να στηριχτεί στο πολιτιστικό κεφάλαιο και την διεθνή απήχηση της Ολυμπίας. Παρ όλα αυτά οι απαντήσεις ήταν αόριστες χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο και παρέπεμπαν στο μέλλον και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μας ικανοποιήσουν.   Το μέτωπο της  Ηλείας θα πρέπει να μείνει αρραγές και να ενδυναμωθεί. Οι διεκδικήσεις στηρίζονται σε αγώνες». 

Θέμα στη Σύγκλητο η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την εκτέλεση των Τμημάτων της Ηλείας αποδεικνύεται από το γεγονός πως πριν από την συνάντηση Κεραμέως με τους αιρετούς του Νομού μας, είχε αποσταλεί ήδη πρόσκληση συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για τις 27 Μαΐου με το θέμα 48 της ημερήσιας διάταξης να έχει ως εξής: «Έκφραση γνώμης για την έκδοση Π.Δ/τος για το Στρατηγικό Σχέδιο και την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Ιδρύματος».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ