Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜε ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος στην Ηλεία

Με ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος στην Ηλεία

Στις αρχές Ιουνίου η «άφιξη» των εναέριων μέσων πυρόσβεσης

Με ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, δηλαδή σε πυροσβέστες, ξεκίνησε η φετινή αντιπυρική περίοδο για την Ηλεία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών να καταγράφει τις μεγαλύτερες μέχρι στιγμής «απόλυες». Τη στιγμή που όλη η χώρα έχει στραμμένο το βλέμμα στην φωτιά που έχει ξεσπάσει στο Νομό Κορινθίας και την τιτάνια μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες για την κατάσβεση της φωτιάς αλλά κυρίως για να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή.

Η «Πρώτη» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Παπαηλίου προκειμένου να καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί φέτος στο Νομό Ηλείας. « Η αντιπυρική περίοδος  έχει και τυπικά ξεκινήσει από την 1 Μαΐου χωρίς ωστόσο να είναι οι ημερομηνίες αυτές που προσδιορίζουν απόλυτα την επικινδυνότητα. Καθώς αρκετές πυρκαγιές σημαντικού αριθμού στρεμμάτων με καταστροφές σε δασική έκταση και καλλιέργειες έχουμε από το μήνα Μάρτιο ή και νωρίτερα ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες .

Η επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αναφέρεται στην εφαρμογή του αντιπυρικού σχεδιασμού την ανάπτυξη – χωροθέτηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων με δεδομένη τη κορύφωση της επικινδυνότητας τους θερινούς μήνες και φυσικά τη πλήρη απαγόρευση χρήσης φωτιάς μέχρι τις 31/10 που τυπικά λήγει η αντιπυρική περίοδο» υπογράμμισε ο Σ. Παπαηλίου ενώ επεσήμανε: « Τη φετινή περίοδο το πυροσβεστικό προσωπικό του Νομού που θα δώσει τη μάχη της πρόληψης-καταστολής τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες θα είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τη περσινή περίοδο καθώς όρια ηλικίας-συνταξιοδοτήσεις, υπηρεσιακές-διοικητικές πράξεις, αναπόφευκτες ίσως, θα αποστερήσουν προσωπικό από το πεδίο.

Προσπαθούμε και ελπίζουμε σε ενίσχυση για φέτος από τον πίνακα εποχικού προσωπικού κυρίως για την Π.Υ. Λεχαινών που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και ειδικά φέτος δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με μετακινήσεις από υπηρεσίες εντός Νομού».

Οχήματα και εναέρια μέσα

Πέραν από το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό, σημαντική είναι κάθε χρόνο και η συμβολή τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων μέσω. Τα εναέρια μέσα αναμένεται να φτάσουν στην Ηλεία, στις αρχές Ιουνίου. « Επαρκής και σε καλή κατάσταση είναι ο στόλος των οχημάτων με δεδομένη τη περσινή  παραλαβή  οχημάτων από το προηγούμενο ΕΣΠΑ αλλά και τη κρατική χρηματοδότηση και σε κάθε περίπτωση τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας που μας βοηθούν να διατηρούμε επιχειρησιακά έτοιμα όλα τα οχήματα. Σημαντική αποδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια η μετακίνηση οχημάτων τα οποία ήταν σε άριστη κατάσταση από περιοχές της Βορείου Ελλάδος με χαμηλή επικινδυνότητα,  στο Νομό μας.  Κομβικής σημασίας είναι η έγκαιρη εγκατάσταση στο Α/Δ Ανδραβίδας και φυσικά η επιχειρησιακή ετοιμότητα των εναέριων μέσων. Όπως και πέρυσι, σύμφωνα με το μεχρι τωρα σχεδιασμό 2 Α/Φ Canadair CL 215  ,1 Ε/Π βαρέως τύπου (S-64 erickson) και δύο Α/Φ PZL, που αναμένονται τις πρώτες μέρες Ιουνίου, τουλάχιστον τα πτητικά μέσα του εθνικού εναέριου στόλου, θα αποτελούν τη 1η γραμμή αεροπυρόσβεσης στο Νομό, η οποία θα ενισχύεται άμεσα όταν υπάρχει ανάγκη με εναέρια από τα κοντινά αεροδρόμια Καλαμάτας και Τρίπολης ενώ θα μπορούσε τουλάχιστον τους δύσκολους μήνες να σταθμεύει στην Ανδραβίδα και άλλο πτητικό μέσο με δεδομένη την επιπλέον μίσθωση ελικοπτέρων και ελαφρών αεροσκαφών φέτος. Απολύτως απαραίτητα όλα τα μέσα επίγεια και εναέρια σπουδαιοτερο όλων όμως ο ανθρώπινος παράγων. Οι εργαζόμενοι του Π.Σ., προσωπικό πολιτικής προστασίας, εθελοντικών ομάδων, δασαρχείου θα υπερβάλλουν εαυτούς αλλά και απλοί πολίτες για να αποτραπεί ή να περιοριστεί ο όποιος κίνδυνος» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Κάλλιο το προλαμβάνειν

Κι όπως έχει επισημανθεί άπειρες φορές η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική και για το κομμάτι της πυρόσβεσης.  «Το μεγάλο ζητούμενο πρέπει να είναι η πρόληψη και εκεί να συντείνουν  καταρχήν όλες οι ενέργειες. Σε αυτό το πλαίσιο προημερών πραγματοποιήθηκε στην Ολυμπία ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γεν. Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Π.Π.  και εκπροσώπων των συναρμόδιων  φορέων. Επιπλέον για την Περιφερειακή άσκηση του Π.Σ. “Δια πυρός 2021”, που θα υλοποιηθεί στις 26 Μαΐου, για τη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιλέχθηκε η Αρχαία Ολυμπία.  Πέρα απ’όλα αυτά είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα να ξεκινήσει ένα ολιστικό σχέδιο-μελέτη αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας για όλο το Νομό έχοντας στο επίκεντρο τη πρόληψη, ενεργοποιόντας τις τοπικές κοινωνίες και με οικονομικά κίνητρα, με ενίσχυση των Δήμων θεσμικά και οικονομικά με ελαστικοποίηση και επαναπροσδιορισμό της δασικής πολιτικής, χαρτογράφηση επικίνδυνων περιοχών στο Νομό και άμεσες παρεμβάσεις, μεγαλύτερη στροφή  του Πυροσβεστικού Σώματος στην επιτήρηση-πρόληψη και άλλα πολλά που με την εφαρμογή τους θα αποδώσουν άμεσα καταρχήν με μεγάλη  εξοικονόμηση πόρων από τη δαπανηρή καταστολή και το κόστος αποκατάστασης ζημιών και φυσικά στη προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού πλούτου που δεν κοστολογούνται. Μια προσπάθεια με επίκεντρο τη πρόληψη έχει ξεκινήσει ο Δήμος Αρχ. Ολύμπιας αναζητώντας διεύρυνση  και στήριξη από τη πολιτεία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ