Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Δε μπορώ άλλο να είμαι παρατηρητής…»

«Δε μπορώ άλλο να είμαι παρατηρητής…»

Κώστας Τζαβάρας

Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής, όχι μόνο με τη ΝΔ, αλλά με κανένα κόμμα, λόγω της αρπαγής των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας και της μη υλοποίησης του Πάτρα-Πύργος

Συγκλόνισε η αναφορά του στις επιθέσεις που δέχεται από διαρροές της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης για το πρόβλημα της όρασής του

«Δεν με ακούει κανένας. Δεν αιφνιδιάζω κανένα με αυτά που λέω. Στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και πριν πάρει τις αποφάσεις το υπουργείο Παιδείας απευθύνθηκα στον ίδιο τον  πρωθυπουργό και του ζήτησα να μην προχωρήσουμε για φέτος στις αλλαγές, αλλά να περιμένουμε να πάρουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων και αφού δούμε ποιος σχολές δεν θα έχουν φοιτητές, να προχωρήσει η κυβέρνηση στις αλλαγές που απατιούνται στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.  Δε μπορώ άλλο να είμαι παρατηρητής και άπραγος θεατής σε αυτή τη διαδικασία της πνευματικής και ηθικής ερήμωσης της Πολιτικής». Τάδε έφη Κώστας Τζαβάρας στην χθεσινή συναισθηματικά φορτισμένη συνέντευξη που παραχώρησε στα ΜΜΕ της Ηλείας, για «λόγους πολιτικής και προσωπικής αξιοπρέπειας», όπως τόνισε.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ δήλωσε πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής όχι μόνο με τη ΝΔ, αλλά με κανένα κόμμα, και εστίασε σε «δύο θέματα ζωτικής σημασίας που αφορούν την Ηλεία: το κλείσιμο των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων και το γεγονός ότι δεν έχουμε σαφές και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου».

«Μεταρρυθμιστικός λαϊκισμός»

«Στην Αρχαία Ολυμπία, εκεί που από το 1875 γίνονται συνεχώς ανασκαφές και έχει συσσωρευτεί τεχνογνωσία δεν κάνουν εκεί μια σχολή. Αλλά την κάνουν στο Αγρίνιο και αυτό και για την κ. υπουργό και για τον κ. Μπούρα είναι ορθολογισμός. Σε αυτόν τον παραλογισμό δεν συμμετέχω και μονίμως θα είμαι με την πλευρά της λογικής εξέγερσης. Απέναντι σε κάθε ανορθολογισμό, που θέλει να ονομάζεται μεταρρύθμιση. Γιατί πλέον βλέπω τον κίνδυνο να ξεστρατίσουμε σε μία άλλη μορφή λαϊκισμού, που λέγεται μεταρρυθμιστικός λαϊκισμός.

Δηλαδή, δήθεν για το θεαθήναι παίρνουμε δυο τμήμα από την Ηλεία που είναι η πιο βολική να την αντιμετωπίσιμε. Γιατί δεν έχουμε και κανένα στέλεχος στην ομάδα τη βαριά. Δεν έχουμε κανένα υπουργό από κει και εν πάση περιπτώσει όπως έχω πει δεν έχει φίλους η Ηλεία σήμερα στην κυβέρνηση, το κάνουμε και το λέμε εξορθολογισμό. Ποιους κοροϊδεύουνε; Τον λαό της Ηλείας πάντως δεν τον κοροϊδεύουν. Γι’ αυτό σε αυτή την απόφαση κατέληξα μετά από ώριμη σκέψη. Δεν έχει νόημα να είμαι εγκλωβισμένος μέσα σε ένα τέτοιο πεδίο όταν κανείς δε μου δίνει σημασία. Κάποιοι άλλοι αυτό το ανέχονται, εγώ όμως δεν είμαι βουλευτής για να βγάζω φωτογραφίες με υπουργούς και να τις δημοσιεύω. Είμαι της πολιτικής που φέρνει αποτελέσματα. Αν δε μπορώ λοιπόν να φέρνω αποτελέσματα, σηκώνω τα χέρια ψηλά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ορθολογική κατανομή»

Ο κ. Τζαβάρας ξεκίνησε τη χθεσινή του συνέντευξη με μία αναδρομή στην 20χρονη ιστορία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ηλείας. Επισημαίνοντας πως «μετά από μεγάλους αγώνες το 2012. Που με είχε τιμήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με το χαρτοφυλάκιο του αναπλ. Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, είχαμε καταλήξει πως με βάση την ορθολογική κατανομή. Η Ηλεία δικαιούται να έχει ένα τμήμα πολιτιστικού προσανατολισμού γιατί αυτό συνάδει με τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις εν γένει προϋποθέσεις στην Αρχαία Ολυμπία. Κι από την άλλη πλευρά ένα τμήμα αγροτικού χαρακτήρα που θα έχει σύνδεση με τον μεγαλύτερο αρδευόμενο και πιο παραγωγικό κάμπο της Ελλάδας. Η ορθολογική σύνδεση αυτών των τμημάτων με την Ηλεία δεν είχε κριτήρια χάρης, ούτε ικανοποιούσε τοπικιστικές αξιώσεις. Αλλά ήταν η εφαρμογή του ίδιου του νόμου που επιβάλει να ιδρύονται για να λειτουργούν σχολές Τριτοβάθμιες Εκπαίδευσης όταν αυτό συνάδει με τα χαρακτηριστικά του τόπου».

«Το θέατρο του παραλόγου»

Στη συνέχεια ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε σε «θέατρο του παραλόγου που παρακολουθούμε εδώ και αρκετούς μήνες».  Όπως τόνισε: «Ξεκίνησε με μία πρωτοβουλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών να έχει έναν Στρατηγικό Σχεδιασμό. Για την ανάπτυξη των σχολών και των τμημάτων του Πανεπιστημίου. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη διευκρίνιση υπέρ της ορθολογικότητας.  Στην Ελλάδα ποιοι κυβερνούν; Κυβερνούν οι Συγκλητικοί; Οι συμβουλάτορες των Πανεπιστημίων; Οι κάθε είδους καθηγητές οι οποίες εν μία νυκτί από καθηγητές ΤΕΙ γίνονται δια υπηρεσιακής εξελίξεως καθηγητές Πανεπιστημίου;

 Την αρμοδιότητα την έχει μόνο η Πολιτεία, με το όργανό της που λέγεται κυβέρνηση.  Ο Νόμος προβλέπει κατάργηση Τμημάτων και Σχολών μόνο με Προεδρικό Διάταγμα. Δηλαδή μία πολιτειακή πράξη που εκδίδεται από τον αρμόδιο υπουργό και την υπογράφει ο ΠτΔ, εφόσον υπάρχει νομοθετική εξουσιοδότηση. Δηλαδή, εφόσον η Βουλή των Ελλήνων έχει παραχωρήσει την συγκεκριμένη εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση, στον υπουργό και στον ΠτΔ.

Η νομοθετική λειτουργία που χρειάζεται δεν έχει ανατεθεί ούτε στους Συγκλητικούς, ούτε στους καθηγητές, ούτε στη ΕΘΑΕΕ, αλλά στην ίδια την Πολιτεία.  Δεν δεσμεύει καμία υπουργό η απόφαση της Συγκλήτου! Ακόμα όμως και να το παραμερίσουμε αυτό, υπάρχει κάποια λογική στη διαδικασία λήψης απόφασης; Όχι. Σε πρώτη φάση έχουμε μια απόφαση που λέει πως θα έχουμε στο μέλλον μεταφορά της Γεωπονίας της Αμαλιάδας στο Μεσολόγγι και συγχώνευση της Μουσειολογίας με το Ιστορίας-Αρχαιολογίας που φεύγει από το Αγρίνιο και πάει στην Πάτρα. Ενώ επίσης και ένα τμήμα Φυσιοθεραπείας φεύγει από το Αίγιο και πάει στην Πάτρα.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση το θεωρούσε ορθολογικό ας το δεχόταν στο σύνολό του και όχι να τροποποιηθεί. Επειδή κάποιοι πολιτικοί παράγοντες της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας παρενέβησαν. Όπως έχει γραφτεί στον Τύπο και δεν έχει διαψευστεί, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ζήτησε και από ότι φαίνεται πέτυχε να ανασταλεί η μεταβολή για το Αίγιο. Όπως επίσης κάποιοι παράγοντες από την Αιτωλοακαρνανία πέτυχαν να μη φύγει η Ιστορία-Αρχαιολογία από το Αγρίνιο. Άρα αυτή η απόφαση που ευαγγελίζεται την ορθολογική διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Αμέσως μετά την έκδοση της άλλαξε γιατί πολιτικοί από άλλους Νομούς φαίνεται πως έχουν καλύτερη δυνατότητα να εισακούονται. Από ότι έχουμε εμείς, οι βουλευτές της Ηλείας.

Αυτό μου δημιούργησε το αίσθημα της ματαιότητας.  Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν ισχυρότερο βουλευτικό δικαίωμα,  από ότι έχουν οι βουλευτές της Ηλείας. Αυτό λέγεται ανωμαλία στο πολίτευμα και στη λειτουργία των θεσμών! Όλοι οι βουλευτές είναι ισότιμοι και πρέπει να έχουν ίση δυνατότητα πρόσβασης στις δημοκρατικές εξουσίες της χώρας. Ενώ όλοι μιλάνε για ορθολογισμό, κατάφεραν να καταστήσουν με την παρέμβασή τους παράλογη, άδικη και άνιση αυτή την απόφαση. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι αυτό είναι μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση;

Προφανώς όχι.  Η Σύγκλητος είχε αποφασίσει για φέτος να μην συντελεστεί η διαγράφη των Τμημάτων της Ηλείας. Σε συνεδρίαση αποφασίστηκε να υπάρχουν φέτος εισακτέοι 100 φοιτητές στον Πύργο και 100 φοιτητές στην Αμαλιάδα. Μετά από ένα μήνα, χωρίς συνεδρίαση, με ένα απλό τηλεφώνημα πήγαμε στους μηδέν εισακτέους. Και με αυτόν τον τρόπο σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας δεν υπάρχει ούτε μία διαφορά ως προς τη λειτουργία των τμημάτων και των σχολών. Εκτός από δύο τμήματα του Νομού Ηλείας.

Με ποια λογική αξιοκρατίας, ίσης μεταχείρισης, δικαιοσύνης, σοβαρότητας, μπορεί να καλυφθεί αυτό το γεγονός; Τιμώ και την κυρία υπουργό και τον κύριο υφυπουργό. Διαφωνώ όμως με τη διαδικασία που εφαρμόζουν για να μας που ότι κάνουν εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη.  Μετά τις εισαγωγικές εξετάσεις και την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ο αριθμός των φοιτητών θα μειωθεί κατά 15.000-20.000 ο φοιτητικός πληθυσμός της χώρας. Άρα 50-60 τμήματα θα μείνουν χωρίς φοιτητές. Και είναι δεδομένο ότι θα μείνουν χωρίς φοιτητές τα τμήματα που στο παρελθόν έχουν δεχτεί φοιτητές με βάση 0,1,2,3 κτλ. Και έρχονται να μας πουν ότι για όλες αυτές τις περιπτώσεις των τμημάτων δεν εφαρμόζον αυτό που εφαρμόζουν προκαταβολικά στην Ηλεία! Για δύο τμήματα που έχουν σαφώς μεγαλύτερο βαθμό εισαγωγής! Αυτό είναι παραλογισμός, απίστευτος ανορθολογισμός, το οποίο εγώ προσωπικά δε μπορώ ούτε να εγκρίνω, ούτε να τον επικυρώσω».

Η πρόταση για μη κρατικό Πανεπιστήμιο

Στη συνέχεια ο Κώστας Τζαβάρας αναφέρθηκε στην πρότασή του για ίδρυση μη κρατικού Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. «Τι θέλουμε από την Ανώτατη Εκπαίδευση; Το Άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρει πως η Παιδεία αποτελεί αποστολή του κράτος. Αλλά, η ανώτατη εκπαίδευση είναι ένας θεσμός τον οποίον δεν μονοπωλεί το κράτος. Αυτό φαίνεται μέσα από τις παραγράφους 4 και 5 του Άρθρου 16 του Συντάγματος. Εκεί λέγεται ότι οι σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα αποτελούν ιδρύματα που έχουν τη μορφή δημοσίου ΝΠ. Πλήρως αυτοδιοικούμενα και τελούν υπό την εποπτεία του κράτους. Μορφή δημοσίου ΝΠ δεν έχουν μόνο τα κρατικά κατάστημα, αλλά έχουν και οι ΟΤΑ. Άρα όπως δέχονται όλοι οι διαπρεπείς καθηγητές συνταγματικού δικαίου δεν κατοχυρώνει το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση. Υπάρχει περιθώριο να ιδρυθούν μη κρατικά δημόσια Πανεπιστήμια.

 Με ερώτησή μου προς την υπουργό Παιδείας που κατέθεσα χθες (σ.σ. προχθές) στη Βουλή ζητώ να ξεκινήσει η νομοθετική πρωτοβουλία. Με την οποία θα οριστούν και θα προσδιοριστούν οι προϋποθέσεις και οι όροι κάτω από τους οποίους θα ιδρύονται δημόσια ΝΠ από ΟΤΑ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που μας ενδιαφέρει ώστε αν δούμε να υλοποιείται το πνεύμα του Άρθρου 16.  Αυτή ακριβώς είναι δέσμευση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, το οποίο υποστηρίζω και με καλύπτει ιδεολογικά και πολιτικά.

Γι’ αυτό λοιπόν, κάτω από αυτή την άδικη συγκυρία για την Ηλεία. Καλώ την κυβέρνηση να δώσουμε τη δυνατότητα δούμε Πανεπιστήμια που δεν θα ασφυκτιούν από τον κρατικό εναγκαλισμό. Γιατί αυτό που προέχει στο Πανεπιστήμιο είναι η απαλλαγή του από οποιαδήποτε δεσμά κρατικής ή άλλης χειραγώγησης. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κάθε χρόνο δαπανά 20 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της για την ενίσχυση Πανεπιστήμιου Πατρών. Ο περιφερειακός προϋπολογισμός αφορά και ενδιαφέρει και τους τρεις Νομούς, Αχαΐας, Ηλείας Αιτωλοακαρνανίας.

Άρα με ποιο δικαίωμα θα συνεχίσουμε να δίνουμε 20 εκ. ευρώ για το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όταν η Ηλεία δεν έχει κανένα τμήμα αυτού του Πανεπιστημίου;  Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι κρατικό. Ας πάει να δώσει το κράτος τα 20 εκ. ευρώ, ας πάει ο Δήμαρχος της Πάτρας, η Περιφέρεια όμως δεν έχει δικαίωμα και συγχαίρω τον Περιφερειάρχη γιατί ήταν ο πρώτος που το είπε ήταν αυτός.  Έχω συνεννοηθεί με τους Δημάρχους Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας ώστε να ξεκινήσουμε αυτή τη μεγάλη καμπάνια και να έχουμε επιτέλους στην Ελλάδα μη κρατικά δημόσια, το υπογραμμίζω, Πανεπιστήμια. Και τότε θα μιλάμε για ένα Πανεπιστήμιο άνευ όρων, όπου η ελευθερία της σκέψης, της έρευνας και της γνώσης θα λειτουργούν και θα παράγουν αποτέλεσμα για το καλό της κοινωνίας», δήλωσε.

«Μακάρι να έχουμε υποψήφιο τον Σκυλακάκη στην Ηλεία»

Ακολούθως ο Κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε στον σάλο που ξεσηκώθηκε στα αθηναϊκά ΜΜΕ μετά τις δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αφήνοντες ξεκάθαρα αιχμές σε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

«Η παρέμβασή μου ήταν θετικά αποδεκτή, εκτός από κάποιος που με διαρροές έφτασαν στο σημείο να λένε ανοησίες και παλιανθρωπιές. Άκουσα π.χ. από πολύ υψηλές πηγές ότι ο Τζαβάρας είναι λαϊκιστής. Είναι μία παρέμβαση που αξιοποιεί τον θεσμικό ρόλο του βουλευτή ο όποιος λείε τη γνώμη του ευθαρσώς και δικαιούται να κάνει κριτική. Λαϊκιστής δεν είναι ο Τζαβάρας. Δεν το κάνω για τα ψηφαλάκια. Δεν με ενδιαφέρει τι θα πουν όσοι έχουν συμφέροντα από το κλείσιμο των τμημάτων, αλλά επειδή θέλω να είμαι καθαρός, έντιμος και μεταρρυθμιστής λέω ότι σε αυτή την περίπτωση, εφόσον αυτόν τον παραλογισμό δε μπορώ να τον αντιμετωπίσω διαφορετικά, δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.  

Κάποιοι από τα υψηλά κλιμάκια βρήκαν την ευκαιρία, το σιγοψιθυρίζουν κι εδώ διάφοροι κράχτες που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, ότι ο Τζαβάρας ψάχνει για ηρωική έξοδο από την πολιτική επειδή δε μπορεί να αντιμετωπίσει τον κ. Σκυλακάκη. Τον κ. Σκυλακάκη τον εκτιμώ, τον σέβομαι, τον εκτιμώ για τον κυβερνητικό ρόλο του και για το έργο του και μακάρι να έρθει και να τον έχουμε υποψήφιο με τη ΝΔ στην Ηλεία», τόνισε.

«Εκφράζω την αηδία μου για όσους μου επιτίθενται για την όρασή μου»

Στη συνέχεια ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε στις αήθης επιθέσεις που δέχθηκε για το πρόβλημα της όρασής του. Πρώτη φορά που τοποθετήθηκε δημοσίως για αυτό. Και ήταν ποταμός… τονίζοντας: «Οι πιο πονηροί, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν άνθρωπο που είναι καθαρός με επιχειρήματα, λένε ότι έχει πρόβλημα υγεία ο Τζαβάρας γιατί δε βλέπει καλά. Και γι’ αυτό θέλει να φύγει. Ε, λοιπόν επειδή σε αυτή την πόλη όλοι με ξέρετε και ήμουν ο ίδιος πάντα, 40 χρόνια δικηγόρος, 20 χρόνια μαθητής, φοιτητής στην Ελλάδα κι στο εξωτερικό, είχα την ίδια φυσική μειονεξία. Είχα το πρόβλημα της περιορισμένη όρασης, το οποίο το έχω ακόμα. Και τότε που ήμουν υπουργός το είχα και όσο ήμουν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ το είχα και όταν μου είχαν αναθέσει τη γενική εισήγηση στην αναθεώρηση του Συντάγματος το είχα.

Αλλά δεν βρέθηκε να πει κανένας ότι αυτό το φυσικό μειονέκτημα που έχω περιόρισε τη μεγάλη ικανότητα που όλοι μου αναγνωρίζουν να κάνω την επιστημονική, την κοινοβουλευτική και την επαγγελματική μου δουλειά με τον καλύτερο τρόπο. Λυπάμαι για αυτούς που μου αναγνωρίζουν το πρόβλημα ως διακριτικό δυσμενούς μεταχείρισης, όταν κάποιοι με άλλες ιδιαιτερότητες παίρνουν  προβάδισμα στην πολιτική. Όλοι αυτοί δεν είναι σε θέση λόγω έλλειψης πνευματικής και ηθικής ανικανότητας να ξεχωρίσουν ότι άλλο είναι η αρρώστια, και άλλο είναι η αναπηρία. Δεν είναι μολυσματική νόσος αυτό που έχω εγώ. Είναι μια φυσική μειονεξία , την οποία με την μεγάλη προσπάθεια που έκανα για την υπερανάπτυξη του μυαλού και του πνεύματός μου κατόρθωσα να την υποτάξω και να την εξουδετερώσω ώστε να μην είναι παράγοντας που εμποδίζει την επαρκή άσκηση των οποιονδήποτε καθηκόντων μου.  

Λυπάμαι για όλους αυτούς, λυπάμαι για το χαμηλό τους επίπεδο, δίνουν σε διάφορα  παπαγαλάκια της Καθημερινής ή των Νέων διαρροές που νομίζουν ότι τις συμμερίζεται ο ελληνικός λαός. Πλανώνται πλάνην οικτρά. Γι’ αυτό λοιπόν θα είμαι πολύ είμαι συγκεκριμένος. Θα περιορίσω την πικρία μου και δεν θα την αφήσω να επηρεάσει τη στάση μου. Στη ΝΔ ανήκω και θα παραμείνω μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας. Θα υποστηρίζω τις θέσεις του κόμματός μου και του προέδρου με βάση το πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει στον ελληνικό λαό. Εκφράζω την αηδία μου όμως όταν βλέπω ότι στην ηγετική ομάδα υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται τόσο ταπεινά…»

Για το Πάτρα-Πύργος

Στη συνέχεια ο Κώστας Τζαβάρας αναφέρθηκε στο θέμα του Πάτρα-Πύργος: «Είχα κρατήσει μέχρι στιγμής στάση αναμονής για το θέμα του αυτοκινητοδρόμου. Όταν ήρθε προεκλογικά ο πρωθυπουργός στην Ηλεία δεσμεύτηκε πως θα ξεκινήσει το έργο να κατασκευάζεται τους δύο-τρεις πρώτους μήνες. Θα άρχιζε τουλάχιστον να δημοπρατείται! Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τίποτα. Έχω έρθει σε επαφή με τον κ. Καραμανλή, τον οποίο τιμώ και ξέρω ότι έχει κάνει προσπάθειες. Πλην όμως ενώ περιμέναμε με βάση αυτά που μας είχε πει ότι θα έχουμε χρονοδιάγραμμα κατασκευής, για να δούμε μέχρι πότε ο κόσμος της Ηλείας θα θυσιάζεται στο βωμό του Μολώχ της ασφάλτου, μέχρι τώρα δυστυχώς δεν έχουμε κανένα χρονοδιάγραμμα.

Αυτός είναι ένας λοιπόν από τους λόγους για τους οποίους που δεν έχει νόημα πλέον να είμαι στην πολιτική, γατί γίνομαι ανακόλουθος και μειωμένης αξιοπιστίας πολιτικός απέναντι στους πολίτες που μου έδωσαν την εμπιστοσύνη τους. Ειδικά, εάν μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν υπάρχει εξαγγελία χρονοδιαγράμματος».

«Η πολιτική για μένα δεν είναι αυτοσκοπός

Κλείνοντας ο κ. Τζαβάρας τόνισε: «Η πολιτική για μένα δεν είναι αυτοσκοπός, δεν είναι τρόπος επαγγελματικής επιβίωσης. Η πολιτική για μένα είναι άθλημα ψυχής, που το υπηρετείς. Λάθη μπορεί να έκανα, μπορεί να μην κατάφερα να κάνω κάποια πράγματα, αλλά τουλάχιστον είτε ως βουλευτής, είτε ως υπουργός αυτόν τον τόπο τον υπηρέτησα με αγάπη, με ζήλο, χωρίς υστεροβουλίες, χωρίς να περιμένω τίποτα εκτός από να πάει μπροστά αυτός ο τόπος . Γιατί αυτός ο τόπος έχει το διαμάντι όλης της γης, την Αρχαία Ολυμπία».

«Η απλή αναλογική δίνει τη δυνατότητα για ανεξάρτητη υποψηφιότητα»

Ζητώντας από τον κ. Τζαβάρα να εξειδικεύσει εάν αποχωρεί πλήρως από την πολιτική, ο βουλευτής της ΝΔ έδωσε σαφή απάντηση, αφήνοντας «παράθυρο» ανεξάρτητης υποψηφιότητας:  «Δεν μπορώ να πως ότι αποχωρώ συνολικά από την πολιτική, γιατί στην πολιτική υπήρξα και όταν δεν ήμουν βουλευτής. Στην παράταξη του αείμνηστου Πάνου Τερζή, μέλος του δημοτικού συμβουλίου. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου με δράση που όλοι αναγνωρίζουν. Δεν ξέρω πως θα διαμορφωθούν τα πράγματα.

Το βέβαιο είναι ότι αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση δεν θα είμαι υποψήφιος με όλους όσους έχουν βάψει τη χώρα μου. Μπορεί αν υπάρχουν συνθήκες να γίνει κάτι ανεξάρτητο, κάτι ηλειακό, θα το δω… Γιατί και η απλή αναλογική δίνει αυτή τη δυνατότητα… Σε πρώτη φάση δεν θα είμαι με κανένα κόμμα. Σε δεύτερη φάση ανάλογα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Μόνο τα πτώματα δεν τροποποιούν, μπορεί να έρθει αύριο ο πρωθυπουργός και να πει σας κάνω το δρόμο, σας φέρνω τις σχολές. Από εκεί και πέρα θα το επανεξετάσω. Αλλά αυτή τη στιγμή, εάν δεν αλλάξει τίποτα δεν υπάρχει περίπτωση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ