Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΏρες ευθύνης και ευθιξίας για το πολιτικό προσωπικό της Ηλείας

Ώρες ευθύνης και ευθιξίας για το πολιτικό προσωπικό της Ηλείας

Οι δηλώσεις δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα

Η κυβέρνηση δεν μας υπολογίζει και μας χρησιμοποίησε ως πειραματόζωα για να περάσει επικοινωνιακά τον «εξορθολογισμό» του ακαδημαϊκού χάρτη

«Κι αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς»

Κώστας Βάρναλης

Στις 3 Μαρτίου 2021 η «ΠΡΩΤΗ» έγραφε στο κύριο άρθρο της: «Η κυβέρνηση, με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει προφανώς αποφασίσει να κάνει πειραματόζωο την  Ηλεία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφαιρώντας της, τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια στο κλείσιμο και άλλων Τμημάτων στην Ελλάδα. Πρώτα όμως ξεκίνησαν από εδώ, από τους «εύκολους». Και είναι πολύ λογικό να μας θεωρούν και πειραματόζωα και «εύκολους»: έτσι και αλλιώς οι πολιτικοί μας ταγοί (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) ούτε διαμαρτύρονται, ούτε και διεκδικούν ιδιαίτερα. Το ίδιο και οι πολίτες, για να είμαστε δίκαιοι».

Πέσαμε μέσα σε όλα. Όχι επειδή έχουμε τίποτα μαντικές ικανότητες, ούτε επειδή είχαμε καμία ιδιαίτερη πληροφόρηση από το Μαξίμου. Το πράγμα φαινόταν να έρχεται από χιλιόμετρα. Μια κυβέρνηση που λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα μόνο επικοινωνιακά, βρήκε μία πρόθυμη Πρυτανική Αρχή για να παίξει το παιχνίδι του «εξορθολογισμού» του ακαδημαϊκού χάρτη. Ένας Νομός ανυπόληπτος, χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κόστος. Το αποτέλεσμα φάνηκε χθες: η κυβέρνηση πανηγύρισε για την «ανάταξη του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», με μοναδική αλλαγή σε όλη τη χώρα το «καθάρισμα» των Τμημάτων της Ηλείας!

Ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος, χθες, στην πρωινή εκπομπή του MEGA μιλούσε συνεχώς για τη… μεγάλη επιτυχία του να καταργήσει τη Μουσειολογία, ο γνωστός και μη εξαιρετέος δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Άρης Πορτοσάλτε έδινε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την μεγάλη αλλαγή που επέφερε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας. Η «Καθημερινή» χθες είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Κόβονται τα ΑΕΙ-ρουσφέτια» Όλα αυτά τα μεγαλόπνοα με την απλή εξαφάνιση της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Το Αγρίνιο θα συνεχίσει να έχει Τμήματα, όπως φυσικά και το Μεσολόγγι. Με λίγα λόγια το… πείραμα πέτυχε! Μόνο που εμείς ήμασταν τα πειραματόζωα…

Όλα κατέρρευσαν

Η «ΠΡΩΤΗ» από τις 12 Φεβρουαρίου ξεκίνησε τον χορό των αποκαλύψεων για την τύχη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας. Μετά από λίγες ημέρες η υιοθέτηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών απλά επιβεβαίωσε τα ρεπορτάζ. Οι (λεκτικές) αντιδράσεις και οι δηλώσεις ήταν εκατοντάδες από όλο το πολιτικό προσωπικό. Στην αρχή τα έβαζαν με το Πανεπιστήμιο, ελάχιστοι τόλμησαν να τα βάλουν με την κυβέρνηση. Έγιναν πολλά καλέσματα για αγώνες, φτιάχτηκαν πολλά «μέτωπα» που μετά από λίγο κατέρρευσαν, ο Περιφερειάρχης μίλησε για «άλλες πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια», αλλά δεν τις είδαμε ποτέ.

Η πράξη έδειξε πως οι δηλώσεις δε φέρνουν αποτέλεσμα. Μόνο οι αντιδράσεις. Και ακόμα και τώρα δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική αντίδραση. Οι ώρες, εκτός από ευθύνη, απαιτούν και ευθιξία από το πολιτικό προσωπικό. Όσο για τους πολίτες της Ηλείας ας εμπνευστούν από τον στίχο του Βάρναλη: «Κι αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς».

Η… σουρεαλιστική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν σουρεαλιστική, γιατί το Πανεπιστήμιο πανηγύρισε που έχει πρωτιά μείωσης εισακτέων σε όλη την Ελλάδα. «Νέο status διαμορφώνεται για τα ΑΕΙ σύμφωνα με την απόφαση του Υπ. Παιδείας σε σχέση με την μείωση των εισακτέων, αφού μειώνονται κατά 555  οι  θέσεις σε σύγκριση  με τον περσινό χρόνο, μεταφέρονται  1.040 θέσεις από τα κεντρικά  ΑΕΙ σε τρία ακριτικά Πανεπιστήμια, ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέχει την πρωτιά στη μείωση του αριθμού εισακτέων  με -7,37% (από 7.020 πέρσι, φέτος οι θέσεις μειώνονται στις 6.283), λόγω της μηδενικής εισαγωγής στα  τέσσερα προαναφερθέντα Τμήματα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» χθες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ