Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣε ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Σε ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Συνεδρίασε  το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο  δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Σάκης Μπαλιούκος: « Είχαμε τα λιγότερα προβλήματα των τελευταίων χρόνων από άποψη πλημμυρών και καταστροφών»

Η λήψη μέτρων ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου 2021, κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Που έγινε στην αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, αρχικά  έγινε απολογισμός των πεπραγμένων της χειμερινής περιόδου 2020-21 από το δήμαρχο  Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκη  Μπαλιούκο ο οποίος   τόνισε  τα εξής:

«Περάσαμε έναν ήπιο χειμώνα με τα λιγότερα προβλήματα των τελευταίων χρόνων από άποψη πλημμυρών και καταστροφών. Αυτό οφείλεται στο ότι έγκαιρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και η Π.Ε. Ηλείας είχε καθαρίσει τα ρέματα που είναι της αρμοδιότητάς της. Κι ο δήμος είχε προβεί επίσης σε καθαρισμό των χειμάρρων, αποδεκτών κλπ, που είναι στην αρμοδιότητά του. Αυτό το οποίο μπορούμε να καταγράψουμε ως παρενέργεια στην όλη ιστορία ήταν ότι δεν υπήρξε συνεργασία στα έργα εκτέλεσης από την Περιφέρεια. Αφού δεν ήταν ενήμερος ο δήμος για τις παρεμβάσεις που γίνονται. Λόγω της προηγούμενης ευθύνης που είχε απέναντι στα ρέματα αλλά και  της εμπειρίας που έχει συσσωρευτεί. Ώστε να κατευθύνει την  περιφερειακή ενότητα, σε ποια σημεία χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης.  Και αυτό το αντιμετωπίσαμε στην περίπτωση της πλημμύρας των Καλυβακίων. Όπου το ρέμα υπερχείλισε στο ανάχωμα, ενώ κάθε χρόνο εκεί ο δήμος  το ενίσχυε. Και πρέπει αυτό να μην επαναληφθεί»

Εν συνεχεία εξάλλου, αναφορικά με τον σχεδιασμό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο, ο κ. Μπαλιούκος  επεσήμανε  πως όπως και πέρυσι υπάρχουν διαπιστώσεις για ακαθάριστα οικόπεδα, συμπληρώνοντας ότι  οι καθαρισμοί από το δήμο γίνονται εντός οικισμών και επεκτείνονται   εκτός οικισμών στις ευπαθείς περιοχές, Μονές,  παραλία, αρχαιολογικοί χώροι,  κατασκηνώσεις.

Παράλληλα ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ανέφερε ότι τον Ιούλιο λήγει η θητεία των εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας και προς αυτή την κατεύθυνση έχει ληφθεί απόφαση για την πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού.

Εξετάστηκε εξάλλου η κατάσταση που επικρατεί από πλευράς  οχημάτων στο πυροφυλάκιο Ανδρίτσαινας, καθώς και σε άλλα σημεία του δήμου, όπως επίσης η συγκρότηση των ομάδων πυρασφάλειας στα χωριά, καθώς  και η οργάνωση περιπολιών  όταν η επικινδυνότητα είναι σε επίπεδο  3 και σε απόλυτη επιφυλακή στο επίπεδο 4 σε Μακρίσια, φράγμα Φλόκα, Αγ. Ηλία, Κρέστενα, Ανδρίτσαινα και Καλλιθέα.

«Πολύ καλή συνεργασία»

Από την πλευρά του εξάλλου διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας  κ. Βασίλης Σολδάτος, έκανε λόγω για πολύ καλή συνεργασία με το δήμο και με την Π.Ε. , τονίζοντας ότι ο αντιπυρικός σχεδιασμός είναι ίδιος με τον περυσινό, ενώ δήλωσε ότι  το πυροσβεστικό κλιμάκιο Ανδρίτσαινας θα λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες και οι απαραίτητες εργασίες έχουν γίνει ήδη σε αυτό.

Παράλληλα εξέφρασε την ανάγκη  οι δεξαμενές ανοιχτού τύπου να είναι καθαρές για τις ανάγκες του  ελικόπτερου.

Ο  προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ηλείας κ. Κώστας Μπαλκάμος  , δήλωσε ότι όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία υπήρξε πρόβλημα  στην Κόβιτσα και την Τσεμπερούλα, όπου  δεν μπορεί  γίνει έργο χωρίς την οριοθέτηση του ποταμού  και υπογράμμισε  ότι η  ΔΤΥ της Π.Ε. Ηλείας  έχει πρόγραμμα να επεμβαίνει όπου  απαιτείται σε δασικούς και αγροτικούς δρόμους.  Παράλληλα ζήτησε  να γνωστοποιούνται στους προέδρους οι μεθοδεύσεις για απομάκρυνση του  πληθυσμού.

Εκ μέρους του Δασαρχείου Ολυμπίας ο κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος  ζήτησε να γίνει πρόβλεψη για το οδικό δίκτυο, λέγοντας ότι οι δεξαμενές έχουν καθαριστεί και στις περιπτώσεις 3 και 4 βγάζουμε περίπολα και σας ενημερώνουμε.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιαν. Δάγκαρης δήλωσε

πως ο δήμος έχει δύο υδροφόρες και 2 φορτηγά για γεωτρήσεις, στις  οποίες έχει τοποθετηθεί  εξάρτημα για να συνδέεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία. 

Οι αντιδήμαρχοι στις Δ.Ε. Ανδρίτσαινας και Αλιφείρας κ.κ. Μιλτ. Γεωργακόπουλος και Β. Δημητρακόπουλος αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στις ανάγκες που υπάρχουν  σε νερό τόσο στην Ανδρίτσαινα όσο και  σε Βρεστό,  Μυρώνεια και Λιβαδάκι.

Τέλος από το Α.Τ. Κρεστένων έγινε γνωστόότι το καλοκαίρι θα υπάρχει περιπολικό από την Αστυνομική  Διεύθυνση για περιπολίες τις απογευματινές ώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ