Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑκόμα μία ΗΤΤΑ για την Ηλεία

Ακόμα μία ΗΤΤΑ για την Ηλεία

«Τετέλεσται» για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα με κυβερνητική απόφαση

Μας έσβησαν από τον ακαδημαϊκό χάρτη και με τη βούλα

Χωρίς εισακτέους στο νέο μηχανογραφικό Μουσειολογία και Γεωπονία

Ήταν αναμενόμενο. Η «ΠΡΩΤΗ» σας είχε ενημερώσει εδώ και μήνες. Το μόνο που απέμενε ήταν τα διαδικαστικά. Σήμερα θα ψάχνουμε να βρούμε την Ηλεία στο μηχανογραφικό και δεν θα την βρίσκουμε. Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα τελείωσαν στην Ηλεία, η κυβέρνηση τα εξαφάνισε.

Το πρώτο διαδικαστικό μέρος ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της εισήγησης του Πανεπιστημίου Πατρών από την ΕΘΑΕΕ. Δηλαδή, την κατάργηση της Μουσειολογίας μέσω της απορρόφησής της από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Με ταυτόχρονη μεταφορά στην Πάτρα και της μεταφοράς της Γεωπονίας στο Μεσολόγγι. Η ΕΘΑΕΕ έστειλε την εισήγηση στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο φυσικά την έκανε δεκτή. Ακολούθως, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος, αφού πήραν την έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Προχώρησαν σε τηλεφωνική ενημέρωση των κυβερνητικών βουλευτών της Ηλείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ» δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αντιδράσεις από τους βουλευτές. Πλην την διατύπωση διαφωνίας από τον Κώστα Τζαβάρα.

Η επιστολή του Πρύτανη

Χθες το πρωί, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας μετά από επικοινωνία που είχε με την υπουργό Παιδείας ενημερώθηκε πως ένα μεγάλο μέρος του Στρατηγικού Σχεδίου του Πανεπιστημίου Πατρών έγινε αποδεκτό (σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό σημαίνει πως η Φυσιοθεραπεία θα παραμείνει στο Αίγιο). Ακολούθως ζήτησε από τους προέδρους των Τμημάτων που και τους Κοσμήτορες να τον εξουσιοδοτήσουν να συντάξει επιστολή με την οποία θα ζητά ΜΗΔΕΝ(0) εισακτέους για τα τμήματα τα οποία συγχωνεύονται-καταργούνται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ» η πρόεδρος της Γεωπονίας, αλλά και ο Κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής έδωσαν την έγκρισή τους, όπως επίσης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών. Η πρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας κα Αναστασία Ζαφειροπούλου εξέφρασε και πάλι τη διαφωνία της με την κατάργηση του Τμήματος, ωστόσο η επιστολή του Πρύτανη εστάλη όπως ακριβώς ζήτησε το υπουργείο.

Μόνοι η Ηλεία σβήστηκε από τον χάρτη

Αυτό σημαίνει πως σήμερα, που θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο μηχανογραφικό, τα Τμήματα της Ηλείας θα έχει μηδέν εισακτέους. Χθες βράδυ η απόφαση της υπουργού Παιδείας για το μηχανογραφικό διέρρευσε στο site alphavita.gr. Εκεί φαίνονται τα Τμήματα της Ηλείας με παύλα, αντί για εισακτέους. Αξίζει να σημειώσουμε πως μόνο τα δύο Τμήματα της Ηλείας, καθώς και τα ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) και ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ), έχουν μηδέν εισακτέους. Ωστόσο, Αγρίνιο και Μεσολόγγι διατηρούν τα υπόλοιπα Τμήματά τους. Μόνο η Ηλείας εξαφανίστηκε από τον ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδας.

Η διαδικασία

Από εκεί και πέρα, το υπουργείο ψάχνει την κατάλληλη νομική «φόρμουλα» προκειμένου να μην έρθει προς ψήφιση στη Βουλή οποιαδήποτε κατάργηση ή συγχώνευση Τμήματος και έτσι έρθουν σε… δύσκολη θέση οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Εδώ ερχόμαστε στο δεύτερο διαδικαστικό μέρος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες εδώ θα φανεί χρήσιμος ο περιβόητος Νόμος  4485/2017 που επικαλούταν συνεχώς ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος. Σύμφωνα με το άρθρα 5 και 10, για την κατάργηση Τμήματος Πανεπιστημιακής Σχολής απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος (π.δ.) μετά από πρόταση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Επιπλέον προσαπαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου των οικείων Ιδρυμάτων και η απλή γνώμη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου Νόμου, η μεταβολή της έδρας Τμήματος Πανεπιστημιακής Σχολής πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι. και απλή γνώμη της ΕΘΑΑΕ, στην οποία ο Υπουργός απευθύνει ερώτημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ